Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
...DO MIĘSOŻERCÓW.....
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 130

Kiedyś , w któryms z postów obiecałam ze szerzej wytłumacze sprawe jedzenia mięsa...... Pierwszym i decydujacym powodem ,uzasadniającym konieczność wyłączenia mięsa z diety ,jest fakt ,ze człowiek NIE NALEŻY do istot mięsożernych,tylko do roślinozernych a ścislej ze jest przystosowany do zywienia sie owocami....( nie znaczy to ze ma jesc tylko owoce,bo wiekszosc z was pewnie zaraz wybuchnie ironicznym smiechem).Nalezymy przeciez do rzedu naczelnych,podobnie jak nasi najblizsi sąsiedzi z drabiny ewolucyjnej i w systematyce ssaków-małpy goryle ,szympansy i orangutany...... No dobra ale nie bede zanudzać a poprostu udowodnie naturalne przystosowanie człowieka do pokarmu roślinnego.......Porównam cechy drapieżników z owocożernymi..... 1.Zęby drapiezników charakteryzują sie tym ze siekacze są słabo rozwinięte podczas gdy trzonowe są ostre,długie spiczaste.Natomias u orangutan ,podobnie jak u człowieka siekacze są rozwiniete dobrze a trzonowe są płaske,przystosowane do rozgniatania i rozcierania pokarmu 2.Slina mięsożerców ma skład potrzebny do trawienia białaka zwierzecego:nie zawiera ptialiny przeznaczonej do trawienia skrobi ,jej odczyn jest kwasny,Slina owocozercy jest alkaiczna,przystosowana do trawienia skrobi i cukrów zlozonych.Taki tez jest sklad ludzkiej sliny 3.żąładek mięsozercy ma kształt okragłego woreczka i wydziela 10 razy wiecej kwasu solnego niz zaladek zwierza roslinozernych,Kształt żołądka rosl. jest zupelnie odmienny,bardziej posluzny o zlozonej strukturze 4.Jelito mieskozercy jest trzy razy dłuższe niz jego tułów,natomias jelito roslin. jest dluzsze od tułowia 12 razy.I taka jest wlasnie dlugos jelita ludzkiego 5.Wątroba wszystkich roslinozercow ,podbnie jak i u czlowieka posiada zdolnosc do eliminowania niewielkich ilosci kwasu moczowego,Natomias wątrobamiesozerców jest wiele bardziej aktywna,zdolna do usuwania w organizmie 10 do 15 razy wiecej kwasu moczowego niz watroba orangutanai czlowieka 6.Rece owocozercow i czlowieka sa zaopatrzone w dlugie i ruchliwe palce przystosowane do zrywania owoców podczas gdy konczyny drapiezników maja twarde ,ostre pazury, sluzace do zabijania i rozdzierania miesa. 7.Skóra drapieznków, w przeciwienstwie do skóry owocozerców nie ma porów i nie wydziela potu. 8.Język mięsozerców jest szorstiki a owocozerców gładki. w trakcie dyskusji jezeli takowa zaistnieje bede mówic dalej........

To nie ma sensu. Nic w naturze nie jest czarne albo białe. Możemy jeść to co uznamy za zdatne i pożywne dla nas. Jeden będzie wolał owoce a inny zaś mięso. Spór o to jaką mamy budowę anatomiczną itp i co z niej wynika to spór o ilość diabłów które mozemy znaleźć na łebku szpilki. Jest ich tam 6 a może wogóle ich tam nie ma. Czy jedzenie roślin jest takie humanitarne!! jest bardziej okrutne niż jedzenie zwierząt. Rośliny to istoty żywe i czujące a są spożywane w sposób mocno barbarzyński czyli na żywca. Tak czy siak by przeżyć musimy pozbawić życia inną żywa istotę, bezposrednio lub pośrednio.

Zgadzam sie poniekąd z Nibirem jednak zabijanie zwierząt w niehumanitarnych warunkach, często przy współudziale męczarni, a potem zjadanie ich trucheł jest jak dla mnie o wiele bardziej okrutne niż zjadanie roślin "na żywca" :)

Wszystko prawda, tylko powinniśmy pójść dalej. Człowiek w ogóle nie musi jeść, to jego początkowo kaprys, a potem uzależnienie. W wyższej gęstości to przejdzie :)

Ale wyprzedzanie ewolucji o prawie tysiąc lat (bretharianizm) to zakłócanie obecnych warunków współegzystencji.

Pawiany tez gustuja w miesie i co w zwiazku?

Osłabiacie mnie.. świnki są od tego by je JEŚĆ.. krówki są od tego by dawać mleko i by je JEŚĆ.. pieski są od wielu rzeczy ale też są po to by je JEŚĆ.. nawet małe zielone żabki są po to by je JEŚĆ.. Nie porównuj ludzi do drapieżników w świecie zwierząt - ludzie nie są zwierzętami. [%sig%]

Dudi jeśli silisz się na opinię spróbuj ją czymkolwiek poprzeć. W Twojej wypowiedzi zawarte sa jedynie puste stwierdzenia: "zwierzęta są po to, by je jeść".

Pieski i inne futrzaki jedza w Azji. Czlowiek jest wszystkozerny !!!!

Gosiu. To, że człowiek potrafi zjeść wszystko, nie znaczy, że natura pierwotnie wsprzęgła tę umiejętność do jego istoty i uczyniła z niej uniwersalną zasadę. Oto wypowiedź prof.dr.hab.med Wiktora B.Szostaka z Instytutu Żywności i Żywienia: "Nie istnieją żadne dowody na to, że mięso w ogóle jest biologicznie potrzebne człowiekowi, który z punktu widzenia gatunkowego wyszedł ze świata roślinożerców. (Super Linia wyd. specjalne 3/4 1998 r).

Rozumiem ideowe podloze rozwazan o nie-jedzeniu miesa, ale tak sie sklada, za czlowiek jest przystosowany do jedzenia i miesa i roslin. wystarczy proste porownanie pobierania i wydatkowania energii. Drwal, gdyby zywil sie zielenina, musialby do lasu chodzic z workiem.... Ok. mieso jest nieekonomiczne, bo organizm przetwarza niewielka jego czesc, reszta idzie na nawoz....Pomijam walory smakowe pieczonej karkoweczki, ale kazdy, kto jadl chinskie jedzenie wie, ze po 2 godzinach czlowiek jest juz glodny.... Sprawa druga.... Klimat. Tak jak Rosjan nie nauczy sie pic wina (a dlaczego wie ten, kto choc raz jadl typowo Rosyjskie dania), tak trudno bedzie przekonac organizm, by zima poprzestal na kotletach z soi.... Mimo porownywalnej ilosci przyswajalnego bialka na 100 g. Nie przepadam za miesem, ale tylko dlatego, ze genetycznie jestem z innego klimatu. ale czasem schabowy az za mna chodzi...... Pozdrawiam....

remigius...do uczucia "głodu" można się przyzwyczaić...Wszystko to kwestia świadomości. A jeśli chodzi o mnie mam zamiar przejść na niejedzenie. Pozdrawiam

Mozna i tak.... nawet gdyby istniala taka mozliwosc, chyba bym sie na to nie pisal.... Uwielbiam gotowac...!!!! A jedzenie niesie tez z soba doznania natury estetycznej..... Zastanow sie, czy warto.....

Oczywiście, że warto, ale to zależy od celu duszy.

Już się zastanawiałem i doszedłem do wniosku że warto

Duszy.......? Po co mieszac do tego dusze.....? Jemy po to, by zyc.... Slyszalem o tym joginie, co tak zapanowal nad swym metabilizmem, ze prawie nie je.... PRAWIE! Niestety, pic musi.... biedactwo...... W czym to pomoze duszy?????

Chodzi o plan duszy związany z tym wcieleniem, jeśli to będzie odpowiadało jej obecnym celom na niejedzenie będzie przejść łatwo, jeśli nie to będą z tym kłopoty, zaprzestanie jedzenia zależy tylko od świadomości, stopnia przekonania świadomości i podświadomości, że to w ogóle możliwe. :)

Boże......jak was czytam to ręce załamuje .... po pierwsze nibir-to juz totalna bzdura:"Czy jedzenie roślin jest takie humanitarne!! jest bardziej okrutne niż jedzenie zwierząt. Rośliny to istoty żywe i czujące a są spożywane w sposób mocno barbarzyński czyli na żywca" po drugie dudi-to juz czysta głupota nie poparta niczym innym jak....głupotą:" świnki są od tego by je JEŚĆ" ja sie pytam Dudi gdzies ty to usłyszal!Człowiek jest istotą roslinozerną-dzis nie bardzo wiadomo,jak doszło do tego ,ze człwoeik odstąpił odswego naturalnego sposobu odżywiania ,do którego dyspoonuja go jednoznacznie właściwosci anatomiczne i fizjologiczne jego ciała.Zastanawial sie nad tym juz grecki filozof(przypomnie ze grecy zywili sie tylko owocami,co za tym idzie zyli ponad 100 lat w zdrowiu) Plurach prawie 2 tys lat temu pisał:"Co do mnie,to ciekaw jestem jaki stan umysłu u uczuć mógł posiadac ten człwiek ,któty pierwszy skaził swoje usta krwią i pozwolił aby wargi jego dotknęły ciała zamordowanej istoty;kim był ten ,który rozłozyl na swoim stole okaleczone martwe ciało i domagał sie codziennie świezego pokarmu z tego co niedawno było istotą ,obdarzona wrazliwoscia,ruchem,głosem" nie macie zadnych konkretnych dowodów tylko głupie wywody prowadzicie!Prosze o jeden chocby przyklad poparty naukowo-nie Biblia ze czlowiek jest miesozerny! PS..ktos tam powiedzial ze czlowiek jest wszystkozerny-brawo dla ciebie-porównalas nas wlasnie do świn i szczurów....Gosiu-a to tak miło jesc psy ,które są członkami wiekszosci rodzin-które przywiazuja sie do swojego pana i są zdolne zdechnac z teskoty za nim-tak wspaniale sie je zjada ??

Krzysiu-nareszcie ktos kto madrze mówi-masz absolutną racje.Widocznie wszyscy Ci tu obecni nie są gotowi na to by zaprzestac jesc mięso-są na to za słabi,bo kiedy ja widze ze ktos przez mnie cierpi to staram sie zrobic tak aby nie cierpial....oni tego nie potrafią.....

Czlowiek jest wszystkozerny.... naukowy dowod? KLY......
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 130
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.