| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Może by tak ulepszyć świat? Ktoś ma jakiś pomysł? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 50 |
|
Kto nie ma nic ciekawego do powiedzenia, niech się nawet nie ośmiesza. :)
|
|
|
Rozumiem, że nie chcesz usłyszeć starego dowcipu:
"- Co zrobić, żeby w Polsce było lepiej ?
- Powywieszać wszystkich [komunistów/katolików/lobbystów/polityków - niepotrzebne skreślić] i pomalować podkłądy kolejowe na zielono.
- Co ? POmalować podkłady na zielono ?? Ale dlaczego ??
- A dlaczego nie pytasz o to pierwsze...?"
Tyle dowcip. który nota bene zawsze bardzo mi się podobał. I nie tylko mnie, bo już i w czasach Napoleona chodziły teksty w stylu: "Dlaczego Cesarz, któy zrobił już dla Francji tak wiele dobrego, nie sformuje batalionu z samych adwokatów i nie pośle go na front wschodni...?!" Też bardzo piękne i tak samo aktualne w 1800, jak i w 2005... ;) Sam miód.
Tyle moich dywagacji pseudo-humorystycznych. A bardziej na poważnie ? Odsyłam do wątku "Pycha". Tam jednoznacznie dałem do zrozumienia CO można zrobić... Niestety, ja "tylko" nie wiem: JAK....
[%sig%]
|
|
|
Świat tworzy natura. Istoty na świecie mogą byc dobre lub złe. Mogą zagrażać naturze, mogą jej pomagać. My w stosunku do świata jesteśmy źli. To nie świat potrzebuje zmiany (swiat jest idealny), ale my, ludzie potrzebujemy reformy. Ale żeby zreformować ludzi, trzeba uzyskać ich zaufanie. Taka misja nie jest możliwa na większą skalę, jak sądzę.
|
|
|
Kazda zmiana siebie na lepsze jest juz zmiana swiata... do tego potrzebna jest madrosc, kto ma rozum niechaj pochwyci!
|
|
|
Ulepszyć!?Jeżeli chodzi o Polske to ulepsza sie i to jak!Przeciez wstapilismy do UE a jednym z gopodarczych korzyści miało byc polepszenie stanu srodowiska!Nie widzicie jak czysto od razu i pieknie???co tu jeszcze ulepszac???he he
|
|
|
Dziękuję, martyno, za tę świadomą prowokację. Nóż mi się otwiera na samą myśl o tym, jak to się polepszyło (i komu...) po wpadnięciu pod podkuty bucior UE... Wrrrr.... Proszę mnie nie rozjuszać !
[%sig%]
|
|
|
trzeba zasposnsorowac moje badania naukowe !!! to bedzie lepiej !! www.xlabs.prv.pl oraz trzeba rozdawac kobietom wiecej buziaczkow :*
Glupi trak to gluptak...pax głuptax
|
|
|
z tymi buziakami to i się zgodze!!od razu było by przyjemniej...!
Leto.....ja prowokatorem???skądże!Tylko tak jakos ulepszenie świata od razu skojarzyło mi sie ze środowiskiem-no bo polityki i tak juz nie zmienimy!
|
|
|
:) A ja nie oceniam - jestem za mały ( kwiatek Old, nie przegap!!! ) - czas pokaże jak nasze decyzje będą owocować. Nie ma co narzekać, bo i tak nie jesteśmy na dzień zisiejszy nic w stanie zrobić. Trzeba mieć optymizm i czekać :) ( kwiatek na kwiatku Old! )
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Ty ogrodnikiem powinieneś pozostać, brat. Tyle kwiatków... :/ I co więcej, wróżę ci w tym wielkie sukcesy, gdyż nie da się ukryć, nawóz potrafisz produkować i rozrzucać.... :( Co miał znaczyć ten stek bzdur ? To wasi "ojcowie kościoła" nauczyli was tej bierności ? Jasne, nie ma to jak siedzieć z założonymi rękoma i czekaćna cud - o, od tego jesteście przecież specjalistami ! A jak ktoś próbuje coś zmienić - na stos go ! Albo niech się wyprze ! A w rękaw może mówić "a jednak się kręc", byle nie mówił tego głośno !
Przepraszam za obsceniczność, ale czasem rzygać mi się chce, jak takie wypociny czytam. :((
[%sig%]
|
|
|
...A może wszyscy pesymiści i optymiści z realistami rzecz jasna na czele spróbowaliby zaczac zmieniac świat od siebbie. W koncu jestesmi częścią jego calosci i to co czynimy wpływa poniekad(poniekad...))) na jego ksztalt, ktory obserwujemy na codzien. A tak bardziej praktycznie to ja wychodze z zalożenia, ze jeśli zrobie coś dla drugiego człowieka, co sprawi mu w jakimś sensie radość, to wkrótce wróci to do mnie jak bumerang i ktoś również zapragnie bezinteresownie pomóc mi czy nawet zwyczajnie się do mnie uśmiechnąć......taka jest arytmetyka wszechświata....
|
|
|
Inezz ma rację - zacznijmy zmieniać świat od siebie.
"Aby samemu stać się lepszym nie musisz czekać na lepszy świat" - P.Bosmans
Uśmiech dla Was:
:)
|
|
|
hmmm...jestem za zacznijmy od siebie!!!!! Ino moze szacunku jednego dla drugie i wsio bedzie oki..zwykła wspołpraca...hmm.. bo w sumie ze strachu i ignorancji i braku szacunku dla siebie i innych dzieja sie takie historie...hej..a moze u niektorych problem to mała akceptacja samego siebie..no i nasla sie złosc i negatywne skutki w konfrontacji miedzyluckiej??..ino kto wie..
|
|
|
Leto, w tym co mówisz, jest wiele racji, a z ostatnimi słowami zagadzam się całkowicie. Wiadomo, że na to pytanie można pisać wypracowania, ale dużym osiągnięciem jest powiedzenie krótko o czymś, czego opisanie zajęłoby wiele.
|
|
|
Inezz, też zgadzam się z Tobą, że powinniśmy zmieniać świat od siebie, ale gdy nie będzie juz czego zmieniać, lub, gdy juz nie będziemy chcieli nic w sobie zmienić, lub zmiany te będą tylko zabiegami kosmetycznymi. To co wtedy?
Nie sądzisz, że poświęcając cały czas tylko własnej osobie staniemy się ludźmi typu Narcyz?
|
|
|
A ja uwazam że świat jest wporzo i nie trzeba mu zmiany na lepsze bo to własnie my ludzie powinnismy sie zmieniac , ulepszac.I wtedy wszystko byloby wporzadku . I wiecie trzeba działać a nie tylko gadac!!!!!!!!!!
|
|
|
no jak widze wiekszosc z nas mysli tak samo...
zeby ulepszyć świat trzeba zacząc od ludzi, a przede wszystkim kazdy powienien zacząc od siebie. Musicie przyznać , że nie jest łatwe, bo większośc z nas wybiera co mu najlepiej w życiu pasuje i nie ważne czy jest to zgodne z zasadami i moralnee. Wazne zeby osiagnac cel... nawet po trupach jesli trzeba
Tak wiec Kochani zmieniajmy sie na lepsze, wiecej zrozumienia i uśmiechu , mniej chamstwa i obludy a świat będzie piekniejszy
pozdrawiam
|
|
|
Skończcie juz powtarzac sie nawzajem z tym ulepszaniem siebie.......
Moze to i prawda....ale gdyby tak kazdy całą uwage poswiecal sobie to zatracił by sie w swojej osobie a nawet stracil kontakt z rzeczywistoscia.......
To tak jak by makijażystka nie mogła malowac nikogo innego tylko caly dzien siedziala przed lustem i malowala siebie...
człowiek nie tylko zyje sam dla siebie....
po za tym wiekszosc ludzi i tak sie za siebie nie wezmie....wiec lepiej zeby wziela sie za swiat.....
Jakies prawo w panstwie musi istniec a gdyby taki prezydent nie myslal o nas(i wcale nie twierdze ze robi to dskonale)to istniala by anarchia...
Nie trzeba sie zastanawiac tylko brac za konkretne rzeczy i nie myslec nad tym:co ulepszac tylko jak to ulepszac?!
Jak by tak wszyscy egoisci wyszli ze swoich norek na chwile to juz było by lżej.....
"baba z wozu,koniom lżej!"
|
|
|
No dobra, doszliśmy już do wniosku, że ulepszanie świata należy zacząć od siebie. No ale to tylko jeden pomysł. Hmmm... To niezbyt wiele. Ma ktoś inne?
I tu zgadzam się z Sandrą: "Trzeba działać, a nie gadać." No więc jakie to mają być działania? Lub może wystarczą tylko pomysły (dobre pomysły), które inni wdroża w życie.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 50 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |