Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Skąd w nas tyle nienawiśći i agresji
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24

Skąd w nas tyle nienawiśći. Dlaczego tacy wredni jesteśmi. Kto jest inny trzeba go zniszczyć, zdeptać, opluć, poniżyć. To jest chore.Patologia.

Czyzbys mial dola? :D

ja wcale nie uważam zebym się na kims mściła albo byla wredna ...... A to temat rzeka i dla mnie nie ma w tym nic nadzwyczajnego bo od wieków ludzie bylo żli.....wątpie aby to kiedykolwiek się zmieniło..... aaaa Patologia to juz inne pojęcie....!

Bo ludzie z natry sa zli i skorzy do wystepku.. do grzechu i do zabijania czego potwierdzeniem jest chocby historia Kaina i Abla. [%sig%]

Hmmm... A co na to poradzisz? Niewiele. Świata się nie ulepszy kilkoma postami. A działania... hmmm... tylko jakie??? miałyby przynieść jakikolwiek rezultat...

Dudi zaczynam w tobie widziec fanatyzm religiny.....każda twoja wypowiedz podporzadkowana jest Bibli...uwazaj bo fundamentalisci tez tak zaczynali!

Fanatyzm to droga zaslepienia i ignorancji wiary sprzecznej badz zbyt doslownej.. Ja nie jestem fanatykiem o to samo moglbym posadzic Ciebie wzgledem medytacji czy innych ezoteryzmow ktorych jest pelnow twoich wypowiedziach. Tak samo Leto moglby byc fanatykiem ateizmu - no i co Ty na to? [%sig%]

Nie Dudi, ludzie z natury są dobrzy. Stworzeni zostali po to żeby być dobrymi, ale Bóg dał im swoją własną wolę i prawo wyboru. "Błądzić jest rzeczą ludzką", ważne jednak, aby znaleźć drogę "do domu". Ludzie stają się źli, bo są zbyt leniwi żeby wybrać wyboistą drogę do zbawienia - wolą oddać się pokusom (coś można zdobyć szybciej, łatwiej, wydaje się to bardziej realne niż zbawienie). Ale uleganie pokusom odciąga ich od duchowości. Wtedy jest łatwo zapomnieć o wartościach - w tym o szacunku do drugiego człowieka. A gdy się o tym nie pamięta to już idzie z "górki". Pojawia się wtedy CHORE przekonanie, że ktoś nie może czuć się lepiej niż ja, mieć lepiej niż ja, być w czymś lepszym ode mnie. Wtedy JA jest na pierwszym miejscu. Złośliwość i agresja biorą się z kompleksów, ktore rozwijają zawiść. I nawet nie o to, że ktoś ma lepiej. Ale takie CHORE osoby zaczyna w pewnym momencie denerwować, gdy ktoś ma równo, albo może nawet nie ma gorzej. Też nie podoba mi się to, że ludzie się nawzajem ranią. Wg mojego kodeksu moralnego poszanowanie godności człowieka, jego praw i jego indywidualności jest na pierwszym miejscu. Bo czyż nawet w Biblii napomnienie "miłuj bliźniego swego" nie było stawiane na równi z przykazaniem "nie zabijaj"? Bo czy nie straszne jest złamanie tego przykazania i pozbawienie człowieka życia? Bo czy nie straszne jest też zabijanie ciągłą złośliwością i udręczaniem cząstki człowieczej duszy? Jeśli będziemy się szanować i miłować to staniemy się lepsi i my sami i świat wokół nas. Życzę Wam byście mieli wokół siebie takich ludzi, którzy potrafią się na to zdobyć.

Niestesty Ago tez tak kiedys myslalem ale udowodniono mi to Biblijnie ze ludzie sa zli z natury bo bez Boga sa skazani na laske badz nielaske grzechu... [%sig%]

Niestety życie czasami pisze brutalne scenariusze i taka jest szara prawda. Człowiek czasem robi żle ale jednak robienie żle jest czymś wbrew naturze ludzkiej Podobno jak człowiek kłamie to też jest wbrew jego naturze, i udowodniono to za pomocą badań. Agresja i zło bierze się z życia, niepowodzeń itd, no chyba że ktoś nie chce być dobry...??? Poprostu człowiek jest bardziej podatny na zło a niemalże więcej niż połowa w życiu człowieka to są negatywne emocje które powstają ze strachu i nieradzenia sobie w życiu. Życie jest brutalne i nie ma równości w nim jednemu jest łatwo innemu trudno a jeszcze innemu bardzo ciężko. Jedni żyją jak miliarderzy a jeszcze inni chodzą po śmietnikach albo i ćpają W życiu nie ma równości i uczciwości np w szkole jedni się dobrze uczą inni gorzej a jeszcze inni wogóle nie zdają. Człowiek jest uczciwy i wierzący ale jak trafi na gnoji którzy go sponiewierają to wtedy dopiero widzi jakie jest życie...

Moje slowo: Agresja jest energia obronna, ktora rodzi sie w konktacie z antyenergia, czyli strachem. Strach ma biegun "odsysania". Brak zrozumienia, niedoswiadczenie zyciowe jest powoduje strach, a w koniecznosci agresje, zlo, pyche, pozadanie.. to mechanizm obronny naszego ciala (nie ducha), zapewnic byt, poczuc sie bezpiecznym, spokojnym, szczesliwym, niesmiertelnym. Szkoda, ze czlowiek chwyta za pieniadz (bo jest od zwodzicielski.. daje te wartosci, ale tylko przez chwile, po czym odbiera - to wlasnie szatan moi drodzy, zauwazcie go bowiem jest sprytny). Nie potrzeby ciala sa wazne, ale ducha!!! A potrzeba ducha jest: kochac i byc kochanym! Pozdrawiam

Ludzie z natury są dobrzy i stworzeni z miłości dla miłości. A wszytskie nieszczęścia dzisiejszego świata biorą się z pychy i wynikającej z niej głupoty. [%sig%]

Chwila, chwila. Dudi nie jest katolikiem, a Brat jest? Dudi opiera się na Biblii a Brat nie? Dudi mówi, że biblijnie mu udowodniono, że ludzie są źli z natury, Brat zupelnie na odwrót. Echh, te religie... Bracie. Napisałeś: "Ludzie z natury są dobrzy i stworzeni z miłości dla miłości. " Po raz pierwszy (!!!) stwierdzam (opierając się na mojej wierze), że te słowa pochodzą z NIEBA ! To są Twoje słowa Bracie, aż oczom nie wierzę :) Czyżbyś przestał chodzić do kościoła ? :) Pozdrawiam

(Ks.Rodzaju 1:26-31) "A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi! (27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. (28) Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi. (29) I rzekł Bóg: Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. (30) A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona. I stało się tak. (31) A Bóg widział, ŻE WSZYSTKO, CO UCZYNIŁ, BYŁO BARDZO DOBRE. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty."

I co ty na to DUDI? To fragment z Biblii. Człowiek został stworzony DOBRY. To grzech pierworodny zmienił jego pierwotną naturę. I mamy szansę wrócić do tej pierwotnej natury - czyż nie dlatego Chrystus umarł z nasze grzechy, abyśmy mieli tą szansę?

Tomasz ino złoscimy sie bo sie zle czujemy bo np nie mamy tego co chcemy...ino milosci akceptacji zrozumienia..dania sznsy..ino uniwerslana miłosc..nauczmy sie jej..ino czasem bywamy wkurzeni..i sie wyrzywamy zeby sobie ulzyc..i kolko sie zamyka..trza miec to wyczucie do ludzi...zeby sie umiec dogadac

Oldik, widzisz jak mało wiesz :) nieraz już pisałem jak wygląda mój swiatpogląd - widać przeoczyłeś... :) Ale cóż... :) Pax :) [%sig%]

Bracie, a zgodny jest on z katolicką doktryną? :) Pozdrawiam

"Nie ma ani jednego sprawiedliwego posrod Was" to tez fragment bibli ... wiec? [%sig%]

ja piepsze nie róbcie juz kichy z ta Biblia-non stop przeskakujecie sie w cytatach a prawda jest taka ze zdania wyrwane z kontekstu nawet z Biblii są tak sprzeczne ze juz dawno kazdy katolik nie powinien sie tym sugerowac.....!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.