| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Pycha | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 113 |
|
Czym jest? Czy potrafimy przyznać się przed nami samymi do pychy? Jak się ona objawia? Jak ją rozpoznać? Czy jest sens aby z nią walczyć?
Zapraszam do jakże polemicznej i niekonkretnej ( akurat w sam raz na to forum ;) ) dyskusji na temat jednej z najgroźniejszych cywilizacyjno-umysłowych chorób współczesnego świata - pychy.
Pozdrowienia :)
[%sig%]
|
|
|
No pycha to straszna rzecz. Objawia sie pogarda dla innych i wywyzszeniem samego siebie.
[%sig%]
|
|
|
ta...to tak samo jak z ta Prawda-odpowiedzi i tak nie uzyskasz bo jestes zbyt wymagający...
|
|
|
Martyno zbyt wymagający?
Dlaczego? Szukam prawdy jak kazdy, nawte jeśli jest trudna. A na tym forum temat "Pycha" przyda się...
Pycha a ambicja to dwie różne rzeczy jak dla mnie.
[%sig%]
|
|
|
Dla mnie też.
Ale spotkałam się kiedyś z iną opinią - że ambicja przez to, że każe się skupić na samym sobie i odciąga od wartości prawdziwie ważnych (duchowych) zbliża człowieka do pychy.
Stąd moje pytanie - co o tym sądzicie?
|
|
|
Wszystko zależy od człowieka i od sytuacji :D Nie mozna niczego wkładać w szablony.
Wszyscy macie te same IP ;)
Pax:)
[%sig%]
|
|
|
To z pewnością ciężki grzech - bo nie pozwala zauważyć, że w każdym jest człowiek. Każdy zasługuje na szacunek.
|
|
|
Moim (nie)skromnym zdaniem - doskonały wątek. Gratuluję, brat. Naprawdę, twój umysł jest wielki. Szkoda, że oddałeś go na służbę bogu...
Pycha to istotnie wielki grzech. :( Grzech popełniany przez nas, ale nie jednostkowo - bo taka jednostkowa pycha - czyli ambicja - jest w porządku (no, przynajmniej dla niektórych...), to pycha, jaką cechuje się CZŁOWIEK, jest czymś katastrofalnie strasznym. Gatunek ludzki wbił się w pychę - może to zabrzmi paradoksalnie - ale WŁAŚNIE dzięku katolicyzmowi ! Nie inaczej. Już wyjaśniam. Gdzie, jeśli nie w biblii, jest napisane coś takiego: "Idźcie i czyńcie sobie ziemię poddaną". Ten jeden cytat wystarczy za milion słów... :(((( Przez całe wieki ten cytat pchał ludzi do niszczenia środowiska naturalnego, to ujarzmiania zwierząt, do niszczenia gatunków "szkodliwych", do wypaczania Natury poprzez chów selektywny (przykład: powstanie psa), aż wreszcie doszliśmy do niszczenia lasów na skalę przemysłową, zatruwania mórz i oceanów.... Mówiąc krótko: pychą jest twierdzenie, że jakikolwiek inny gatunek żyjący jest nam służebny i jeśli nam zawadza - mamy prawo go ZABIĆ. To jest pycha. I dlatego jest czymś, czym gardzę najbardziej....
Przepraszam za silny ładunek emocjonalny mojej wypowiedzi, ale ten temat jest chyba jedynym, który porusza moje kamienne serce...
[%sig%]
|
|
|
Leto
Zauważylam ,że każdy temat mający coś wspólnego z kościołem porusza twoje serce i wcale nie twierdze,że to źle.........
Aczkolwiek do przewidzenia jest dalszy rozwój sytuacji.............
Brat oczywiście bedzie Kościoła bronił do upadłego............
Potem znowu twój komentarz,w którym na darmo choć bardzo przekonująco bedziesz próbował go od tego odwołać...
Zapewne następnym który sie wtrąci będzie Dudi- no bo jakże można obrazać jego wiare!!!
i tak dalej...i tak dalej............dlatego inni ,którzy się wypowiedzą pewnie i tak zostana pominięci......
Takie to ironiczne ale jakże prawdziwe i przewidywalne!!!
|
|
|
To nie kościół wzbudza mój smutek. Kościół (katolski) i inne sprawy z tym związane najwyżej mnie irytują. Mnie smuci to, jak niszczymy Naturę w imię pychy.
[%sig%]
|
|
|
Widzisz,gdyby kogoś to tak naprawdę smuciło to wziął by sie za to....
|
|
|
KTO mógłby się wziąć ?? Ktoś, kto ma $. A blask złota jest na tyle intensywny, że ludzie bardzo łatwo ślepną... :(
[%sig%]
|
|
|
eh...wydaje mi się ,że takich ludzi jak ty jest wiecej....może wystarczy się jakoś zbratać!Wiesz ile możecie zrobić!Zresztą ja też z chęcią się przyłącze!
|
|
|
dzieci oj dzieci naprawde uwarzacie ze swiat Chrzescijanstwa na "Okrutnym Zlym Zatajajacym Prawde Kosciele Katolickim" sie nie konczy.. oj dzieci dzieci ziemia to dar ktory nalezy szanowac, zwierzeta znacza mniej od ludzi sa po to bysmy je jedli i uzywali ich. Ale nalezy je szanowac. Zabijac ale nie torturowac. Oj dzieci dzieci kiedy wy przestaniecie myslec jak ludzie a zaczniecie czuc jak Bog..
[%sig%]
|
|
|
No nie teraz to mnie wkurzyłes Dudi!!!!!!
"zwierzeta znacza mniej od ludzi sa po to bysmy je jedli i uzywali ich."??????????
co to w ogole ma byc!!!!
zwierzeta sa takimi samymi istotami jak my i jeść ich sie nie powinno!Nie mówie już ze nie można ale nie powinno!
Chociaż by dlatego ,że........
I to po pierwsze-przede wszystkim aby rozwijac się duchowo nie powinno sie jeść niczego co kiedyś miało oczy.............
To wszystko łączy sie w calość kiedy zdajemy sobie sprawe z tego ,że ważne jest jak juz wpomnialam wczesniej alby wyzbyc się strachu-->zwierzęta zabijane sa w dzisiejszych czasach(zreszya zawsze byly) w straszliwych mekach (o tym jak są gotowane zywcem chyba bylo juz głośno!)ten strach i cierpienie w tym zwierzęciu pozostają nawet po zabiciu.......można powiedzieć we krwi-->człowiek to zjada i co z tego wynika wszyscy wiedzą............!
Jest jeszcze kilka innych powodów.......ale moze wytłumacze je innym razem......
moze Leto mi pomoze?
|
|
|
Moze bog Ci pomoze Martyno dla odmiany! Bog stworzyl ludzi na Swoj obraz i podobienstwo to MY bedziemy zbawieni to My mamy niesmiertelna dusze to MY jestesmy panami tej ziemi.. w sensie ze ta ziemia zostala dana Nam. POza tym Bog powiedzial wprost w objawieniu Piotra - zabijaj i jedz. A zwierzeta sa po to by ludziom sluzyc a nie byc czczone czy stawiane na rowni z nimi. Zwierzeta nei umieja wierzyc kochac czy tez miec wole. Ich laska nie dotyczy one nie grzesza nie ida do Nieba czy Piekla ich zadanie zaczyna sie i konczy na tej ziemi.
[%sig%]
|
|
|
martyno, nie widzisz, że Dudi to prowokator ? Jego frazesy mają służyć tylko denerwowaniu takich, jak Ty. On sam nawet w nie nie wierzy, tylko bawi się słowami...
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 113 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |