| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Jak zacząć? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 42 |
|
Od czego zacząć rozwój duchowości... Jak pogłebiać tę wiedze... Co najlepiej przeczytać.... I kto nie kłamie w tej kwesti... To są moje pytania na początek... Z czasem będzie ich coraz więcej........
Pozdrawiam
|
|
|
Na poczatek chcialbym cie przeswiadczyc ze moja wypowiedz zostanie skrytykowana i powstanie wobec niej opozycja ludzi z odmiennym podejsciem do duchowosci.. Ja zaczalem od ostrego cpania - nie wyszlo poglebilem tylko dziury na mozgu:) Wiesz moje zycie sie zmienilo gdy zaczalem czytac biblie. Od poczatku (no prawie bo najpierw przestudiowalem apokalipse) do konca. Ale nie przeczytac na szybko. Zastanawilame sie i rozmyslalem nie poszukujac tam dennej sensacji (vide brakujace ewangelie czy inne smieszne teorie) po prostu sprobowalem zglebic tajemnice zycia. Udalo mi sie. Dzis wszystko jest oczywiste a przeszlosc wydaje sie snem. Czuje ze to co robie ma sens i efekty, owszem bywa ciezko ale kochajacy Ojciec zawsze mnie ratuje tak jak mnei uratowal gdy po raz pierwszy poruszyl moje serce by zajrzec do Pisma. Aha jezeli chodzi o poglebianie duchowosci to azpewne zaraz uslyszysz serie teori o duchach i energii swiata ze juz o czakramah nie wspomne albo innych wropzbach. Ja proponuje zaczac od poznania Chrystusa - potem rob co chcesz:)
[%sig%]
|
|
|
heheheheh:)................no....mo|na tez zaj sie Tarotem by potem go spalic...i innymi gBupotami:)......pozdrowionka
|
|
|
hihihi Dudi Ty agitujesz :)
A jak chcesz acząc pogłębiać duchowość to na pwno nie szukaj odpowiedzi na tym forum ale poszukaj jej w sobie. Jakieś książki? Dzieła filozoficzne znajdziesz ich multu w bibliotekach.
Zacznij od pozanania samego siebie :)
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Łatwiejszą dla mnie sprawą jest poznać inne osoby... Z łatwością moge powiedzieć o niej wszystko gdy tylko zamienie z nią pare zdań, zobacze jak sie porusza, jak wyglada itd, itp... Ale spojżeć na siebie i ocenić, poznać siebie to nie jest taka łatwa sprawa. Kiedyś już się nad tym zastanawiałem i naprawde trudno mi.... nie wiem jak to opisać ale poznawanie siebie nie jest taka łatwą sprawą.....
|
|
|
Domanie, zaufaj mi że jeśli nie poznasz siebie to nigdy nie ocenisz poprawnie innej osoby.
Jesli człowiek nie pozna siebie i nie zobaczy w ilu miejscach jest jeszcze ułomny to nie zobaczy też prawdy o innym człowieku. Z natury jestesmy tak zbudowani że porównujemy się do innych. Jak popatrzymy na siebie w prawdzie to zobaczymy i inne osoby w prawdzie - można zadać pytanie czym jest prawda, które zadałem na tym forum i na które odpowiedzi nie otrzymałem, bo odpowiedzi konkretej i udokumentowanej nie ma. Hmm... proste to na pewno nie jest. Ale opłacalne, bo otwiera oczy i drogę do wyjścia z pychy. Aczkolwiek otwiera też drogę do wbicia się w nia, ale pzostańmy przy bardziej optymistycznej wersji :) :D
Pax vobiscum :) Pozdrowienia :)
[%sig%]
|
|
|
ta..książki owszem ale niekoniecznie Biblia....chyba ze jestes katolikiem........przede wszystkim ksiązki o tematach "poznaj samego siebie" (Brat ma racje).Jednak według mnie rozwój duchowy to umiejętne radzenie sobie w sytuacjach ktore w zzyciu sie przytrafiają.Nic nie dzieje sie bez celu.Jezeli spotka Cie cos bardzo złego np.mierć bliskiej osoby a ty sobie z tym poradzisz to pamietaj ,że nie stało sie to dlatego że Bog zrobił Ci to za cos ale dlatego zeby czegos Cie nauczyć.Kazde doświadczenie jest rozwojem.Jeżeli chodzi o rozwijanie swojej świadomości i innych umiejętności to medytacje,ćwiczenie oddechu,wyzbycie się strachu.......Całe twoje życie jest rozowjem duchowym............To własciwie tak jak z rozwojem fizycznym-każdy wie co chce ulepszyć w swoim ciele i to robi-jezeli chcesz ulepszyc dusze sam powinienes wiedziec od czego zacząć...
|
|
|
oj MArtynko Martynko a Ty dalej o medytacjach... no ale coz co Doman wybierze (o ile wybierze) to wybierze...:)
[%sig%]
|
|
|
Macie może jakieś materiały związane z podstawami medytacji i koncentracji...?
|
|
|
Doman, a jaki masz cel w medytacji?
Tak mam materiał, choć moze niektórych na tym forum to zdziwi. Mam materiał w postaci połączonych ze sobą około 60 paciorków w kółeczko. potocznie przyżąd ten nazywa się Różaniec. Różaniec jest modlitwą medytacyjną. POlecam dla rozwoju duchowego.
Poza tym materiałem wręcz idealnym dla początkujących jest cisza. Usiąść w ciszy, zapalić świeczkę ( "klimat i te sprawy", jak ktos lubi... ) i siedzieć. Ćwiczenie trudne z początku, bo niestety trzeba przestać myśleć i czuć. Wtedy uczucia sam się do nas pchają i wiele można wymedytować.
Do tego wszystkiego polecam książki o tematyce filozoficznej, krótkie powiastki, metafory, sentencje, wiersze czy Biblię lub inne książki "moralistyczne". Nie czytać "na huuura" wszystkiego na raz, ale malutki fragment ( zdanie ) i nad nim pomyśleć w ciszy.
Nie musisz siedzieć w specjalnych pozycjach, możesz leżeć stać i chodzić, zależy jak Ci się lepiej skupić. Nie musisz mieć specjalnego ubrania, nie musisz odmawiać specjalnych zaklęć. Nie wskazane jest specjalne dobieranie miejsca, czasu i wogóle całej oprawy. Nie musi to wszytko odbywac się świątyni.
Medytować można idąc przez miasto, ale niestety jest to wyjątkowo trudne.
I moja prywatna rada: to co najprostsze = najlepsze. Nie szukaj czegoś cudowanego a jak chcesz się poglębić wewnętrznie to naucz się najperw poprawnie modlić. NIekoniecznie do Jezusa, ale do Tego Boga w którego wierzysz. Otem stopniowo stawiaj sobie coraz wyższe cele :)
Ale rozwój duchowy, ten o którym mówie jest w moim odczuciu dzisiaj "niemodny". dziś cool i trendy jest odmawianie mantry "Nirvana i Budda" w habicie mnicha wedyjskiego, najlepiej na szczycie wzniesienia przy temepraturze, w pozycji "kwiat lotosu"... dziś proste rozwiązania zanikają...
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Myślę, że pod czas medytacji prościej będzie mi odkryć włąsnego siebie... To co we mnie siedzi, może w końcu odkryje kim tak naprawde jestem i do czego chcę dążyć... Sprawa wydawała by się banalna ale tak wcale nie jest.... A jeżeli chodzi o wyznanie jestem katolikiem, wierze w Boga ale nie przemawiają do mnie księża, jak dla mnie oni są tylko ludzmi(bo nimi są), może bardziej uduchowionymi ale to tylko ludzie... Myśle, że sam też moge porozmawiać z Bogiem na swój własny sposób....... Wracając d sprawy medytacji... Czy to dobre rozwiązanie ?
|
|
|
Moim skromnym zdaniem, jeżeli jesteś katolikiem i zależy Ci na "rozmowie" z Bogiem, to powinieneś napewno zacząć od studiowania Biblii.
A gdy już całą przeczytasz... zacznij jeszcze raz.
I na 100% odkryjesz w niej nowe, nie poznane wcześniej treści.
Biblia to źródło duchowości...
|
|
|
Heh... dziwi mnie to że przyszedłeś na to forum z taką sprawą... :) Ale skoro już mogę się wypowiedzieć ;)
Sprawa oczywiście nie jest banalna. Każdy siebie poznawać musi na codzień. niestety pozanie siebie idealnie do końca jest bardzo trudne. Mi jeszcze daleko do tego.
A czy księża muszą do Ciebie przemawiać? Księży zadaniem jest służyć ludziom, a nie przypodobywać się im. I wg mnie służbę czynią znakomicie.
Każdy z Bogeim może porozmawiać i każdy rozmawia. Nawet jeśli tylko podświadomie to rozmawia.
Medytacja jest formą drogi. Nie wime czy jest to droga dobra dla Ciebie. Spróbować można, ale osobiście polecałbym więcej modlitwy o zrozumienie dla samego siebie. Modlitwa w pewien sposób też jest formą medytacji. Szczególnei ta głęboka i cicha - płynąca z serca a nie z umysłu.
Pax :)
[%sig%]
|
|
|
Doman z punktu widzenia normalnego człowieka to forum nie jest zdolne do pomocy komukolwiek. Chyba że ktoś szuka pomocy typu "megatajne organizacja wyjawiła hipertajne informacje"... co mówi chyba samo przez się.
Jeśli szukałbym pomocy duchowej udałbym się albo na forum psychologiczne albo religijne.
Pax :)
[%sig%]
|
|
|
Ok
W takim razie nie mam więcej pytań....
Ale z tego co zdążyłem zauważyć wielu użytkowników tego forum ma dość duże doświadczenia związane z rozwojem duchowości.........
Pozdrawiam i dziękuje...
|
|
|
Albo sie pomodlil...:) oj wiem wiem ja ciagle swoje:D
[%sig%]
|
|
|
trzeba dodać ,że MEDYTACJA NIE JEST NICZYM INNYM JAK WŁAŚNIE MODLITWĄ!!!
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 42 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |