| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Potrzebuje porady technicznej ! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 76 |
|
Internet mi pada i nie wiem dlaczego. Bezprzewodowa karta sieciowa jest w porzadku, dziala poprawnie taka mam informacje. Sa dwie karty sieciowe i one dzialaja . Po akcji z wyszukiwaniem problemu, gdyz w ogole nie mozna znalezc zadnego polaczenia sieciowego ( chociaz do wczoraj internet dzialal bez zarzutu ) system wykryl taka informacje ..... blad sterownika bezprzewodowej karty sieciowej polaczenie 3 ....
Mam laptop i kompa , na II pietrze laptop na I komputer. Jeden router obsluguje oba, w laptopie internet dziala sprawnie, w kompie nie :( choc po ktoryms z kolei ponownym uruchomieniu, przywracaniu punktu, powrotach do najlepszej znanej konfiguracji zaskoczyl i mialam internet, wykazywal slaby sygnal a chodzil jak burza. Zachcialo mi sie aktualizowac jeden program na robale i ponownie uruchomilam kompa i znowu internet w diably poszedl.
Sterowniki chcialam aktualizowac ale informacja byla, ze te ktore mam sa aktualne. Wiec co jest ??? Moze mi ktos pomoc ??
|
|
"Musimy stac sie w naszym zyciu dokladnie tym, czego chcemy doswiadczyc w naszym swiecie...." |
|
Moj maz podpowiedzial mi w tej sprawie, ze trzeba zainstalowac program Tune Up 2014 firmy AVG PC, ktory oczyszcza wszystkie programy. Trzeba tez koniecznie oczyscic REJESTR.
Pozdrawiam.
|
|
|
Nie instaluj tego.
To wersja testowa - nie w pełni funkcjonalna, a pełna kosztuje.
Jak lubisz takie rzeczy, to polecam wypróbowane przeze mnie rozwiązanie:
http://www.iobit.com/advancedsystemcareper.php
W tym przypadku wersja darmowa jest wystarczająco skuteczna.
Ale w Twoim przypadku chyba nie w tym rzecz, więc nie potrzebujesz takich narzędzi.
Najpierw odinstaluj wszystko, co masz na robale :)
Następnie odinstaluj sterownik bezprzewodowej karty sieciowej, jak jest na USB, to wyjmij, zrestartuj kompa, po czym włóż i zainstaluj sterowniki.
Nie napisałaś, na którym piętrze masz router, bo jak sygnał przechodzi przez strop, to mocno słabnie.
Jak masz w kompie wewnętrzną kartę z wystającą antenką, to pomacaj ją i sprawdź, czy dobrze siedzi, a jak masz to urządzonko na USB, to nie wsadzaj bezpośrednio do kompa (zwłaszcza od tylca), tylko przez przedłużkę USB.
A tak w ogóle, to bierz kompa i przyjeżdżaj do Warszawy ;) bo zdalnie trudno "pacjenta" się leczy :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Cacuszko System Care wlasnie sciagam :) oczywiscie na razie na laptopie.
Dobra, dobra ale tak dobra jak Ty Wendol to ja nie jestem.
Rozumiem to tak : mam odinstalowac sterowniki bezprzewodowej karty sieciowej na USB . Potem zrestartowac kompa i wlozyc oczywiscie USB , nie co innego ponownie i na nowo zainstalowac , odinstalowane sterowniki. Dobrze rozumiem ?
Oczywiscie przed ta operacja odinstalowac wszelkie programy na robale .
Router mam na II pietrze z laptopem, bo tu mam gniazdko telefoniczne.
Do tej pory strop nie przeszkadzal a nie wydaje mi się aby był dość pokażny jeśli słyszę u siebie w pokoju jak dziecko grami sie zajmuje :)
Acha i jeszcze antenka , ja nie widze zadnej antenki więc chyba jej nie ma.
W Warszawie byłam we wrześniu nawet myślałam cynk Tobie dać :) ale kontakt nijaki więc stwierdziłam, że nawet bys nie wiedział kto ci dupsko truje :)
|
|
"Musimy stac sie w naszym zyciu dokladnie tym, czego chcemy doswiadczyc w naszym swiecie...." |
|
Jesli ja moge z parteru przez komorke szusowac po internecie to.znaczy ze sygnal jest ok.
|
|
|
|||
|
Staram się słuchać, nie wątpię że ma wiedzę w tym temacie. Popisał tu trochę w kwestii oprogramowań :) a Ty jeszcze potwierdzasz jego wiedzę więc spoko bedę słuchać. Na razie to leże i kwiczę :(
|
|
|
Ano właśnie - wystarczy zrobić, jak napisałem.
Dzięki 79277 za doprecyzowanie instrukcji :)
Dziś w pracy miałem problem z jedną stałą "klientką".
Przychodzi i mówi, że puściła wydruk na dużą drukarkę sieciową, a wyszło w pokoju kierownika.
Koledzy nie chcieli z nią gadać, ja zresztą też, więc mówię "choć".
Puściłem od niej wydruk, a ona, że choć sprawdzimy, czy poszedł tam, gdzie powinien.
Poszedł, a ona: "co zrobiłeś?". Ja odpowiadam zgodnie z prawdą, że nic nie zrobiłem, że wydruk idzie zawsze na tą drukarkę, którą się wybierze, a ona gada, że zawsze puszcza na tą drukarkę.
Nie dogadasz się z takim użytkownikiem - ręce opadają.
Później od innej dziewczyny dowiedziałem się, że ta "rozgarnięta" skarżyła się na jakimś zebraniu, że drukarki sieciowe nie działają, jak należy. Dyrekcja całe szczęście jest rozgarnięta, olała ją i nic nam o tym nie mówili.
Podstawowy problem z niektórymi użytkownikami jest taki, że są nieuważni, a twierdzą że wszystko dobrze robią.
Jak bym im wierzył, to bym miał mętlik w głowie - traciłbym niepotrzebnie czas na sprawdzanie czegoś, co dobrze działa.
Później następna z drukarką lokalną mnie wezwała, że drukarka nie pobiera papieru. Patrzę, a w podajniku siedzi jedna wysunięta, pogięta kartka, a na niej nowe - wystarczyło ją wyjąć i zostawić te "ładne".
Wychodzę, jestem w drzwiach, a ta dziewczyna mi gada, że przecież sprawdzała, oglądała te kartki, że zawsze tak robi.
Ja nie mam pretensji do takich użytkowników (po prostu są nieuważni - tak już mają) i powyższe przypadki to pikuś, ale czasami ktoś potrafi mocno namieszać w systemie i wtedy dopiero jest problem - trzeba sporo posprawdzać, a użytkownik nie współpracuje - nie powie, co zrobił, nie naprowadzi, tylko twierdzi, że samo się...
Przez ten ich "strach", czy wstyd mam większy problem, a przecież ja na nich nie krzyczę, nie biję, nie śmieję się, nie obrażam się, ani ich, więc o co chodzi?
Czasem, jak kogoś odpowiednio "przycisnę", to powie, co zrobił, ale większość nie - to chyba wina wychowania, jak jeszcze byli dziećmi - pewnie za przyznanie się dostawali karę.
Myślę, że "katolickie wychowanie" też tu sporo zawiniło - boją się "winy", bo to "grzech", z którego trzeba się wyspowiadać, upokorzyć przy tym i dostać karę - "zdrowaśki" itp.
Dlatego właśnie często powtarzam, że religia robi krzywdę psychiczną ludziom - Kościół wychowuje sobie stałych klientów, ale normalnym ludziom trudno się z nimi dogadać, dojść do ładu, wejść na odpowiedni poziom współżycia, kontaktów międzyludzkich.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Spoko Teija - nie bój się, będzie dobrze :)
|
|
|
79277 miał kiedyś dużo większy problem i mu zdalnie pomogłem :)
O tu:
http://www.tajne.org/forum/read.php?f=1&t=151757&p=3
P.S.
Jeszcze trochę posiedzę, ale muszę wreszcie trochę więcej pospać, bo ostatnio położyłem się o drugiej, a poprzednio o pierwszej.
"Darek, zrób mi tego laptopa, zainstaluj system, programy, skonfiguruj..." - ludzie są bezlitośni.
Sam sobie kupiłem pięknego, niebieskiego laptopa kilka miesięcy temu i jeszcze go nawet nie włączyłem, ale za niego też się wreszcie wezmę.
|
|
|
Zrobilam co mialam zrobic, zainstalowalam pomownie sterowniki. Same az sie prosily po uruchomieniu kompa , nic z tego. Problem nie jest ani w karcie sieciowej ani w sterownikach. Z tylu skrzynki mam taka plastikowa obudowe na ktorej pisze WLAN , pewnie to tam jest ta antenka ktora chyba piorun strzelil. Jak sie do niej dobrac to ja nie wiem. Koncowka jest przylutowana , bo obudowe sciagnelam ale dalej to juz nie wiem :( niedawno twardy dysk a teraz nie sciaga sygnalu. Super. Wendol zebym byla w Warszawie to bys teraz cala noc nie spal :)
|
|
|
|||
|
No tak, chodzi o obudowe komputera . Z tylu na gorze jest plastikowa obudowa na niej pisze Wlan . Sziagnelam ja a tam drucik przylutowany reszta kabelka w srodku. Probowalam go schwycic palcem i udalo sie, ale on jest z drugiej strony rowniez umocowany.
1/ Prosze o wytlumaczenie co to jest ten "gwizdek" .
2/ Nie wiem skad odlaczyc ten"gwizdek" aby potem go wsadzic ponownie
3/ Mam sciagnac obudowe kompa aby dostac sie do "gwizdka" ?
4/ Rozumiem , ze mam poszukac karte Wi-Fi na USB czy gdzies tam :)
Nie widzialam, zaczelam i dokoncze !
Gdybym byla w Warszawie to oczywiscie, ze nie spalbys z powodu komputera tez :)
Odezwe sie :)
|
|
|
|||||
|
Usmialam sie do lez :) samo.zycie z tpsa :)
Wyczytalam w internecie , ze administrator sieci internetowej w moim.przypadku TalkTalk
moze ograniczyc internet na drugiego kompa, takie techniczne manewry widac sa mozliwe.
Zadzwonilam do nich, zapytalam sie czy ograniczyli mi dostep, wyjasnilam ze wszystko sprawnie
dziala z kartami i sterownikami i zapytalam sie grzecznie czy moze mi pomoc. Glos meski odpowiedzial
chwileczke i sie rozlaczyl , no masakra nie tylko z TPSA. Chyba zaraz rozbiore czesc po czesci kompa .
|
|
|
Oj oj, ja nie jestem z tych zlych kobiet, aczkolwiek demon we mnie siedzi :)
Nie boj sie, "krzywda" to pojecie wzgledne ,zalezy od sytuacji i dewiacji :)
|
|
|
Dokladnie, nie mam "gwizdka" USB , to wszystko jest wewnatrz .Czyli musze zabrac sie za rozbieranie .
|
|
|
Ja też - dobranoc :)
|
|
|
|||
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 76 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |