| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inkwizycja - herezja kościoła? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
|
Wyraźcie swoje zdanie i podajcie jakieś ciekawe linki na ten temat.
|
|
|
Co fakt to fakt inkwizycja byla hanba dla kosciola ale zmartwie Was mowiac ze niestety wedlug podan historycznych tak naprawde inkwizycja nie zabila wielu ludzi slyszalem ze nawet podobno mniej niz 100..
[%sig%]
|
|
|
100 istnień ludzkich... To rzeczywiscie malo... Wyobraź sobie ,ze to twoja rodzina, przyjaciele, znajomi...
|
|
|
Owszem to nadal zabitych 100 ludzi ale nie 6 000 000 jak w przypadku holocaustu.. wiec powiefdzcie mi co gorsze.
[%sig%]
|
|
|
holocaust i inkwizycja nie byly dobre, ale "obroncy kosciola i Chrystusa" zabijali dla NIEGO. A czlowiek ma ponoc wolna wole i moze wybrac sobie w kogo lub co wierzy
|
|
|
buauhuah 100 osob podczas inkwizycji? Wybacz ale takie brednie szerzysz jak niektorzy co mowia ze holokaustu w ogole nie bylo.
|
|
|
Był tu już temat o inkwizycji. Zresztą chyba przeze mnie założony :) Trzebaby poszukać :)
[%sig%]
|
|
|
Dudi: Tylko bez propagandy ja proszę. Wystarczy wspomnieć rzeź Beziers w Langwedocji, gdzie celem wytępienia Katarów zmasakrowano CAŁE MIASTO, liczące około 25.000 ludzi (z czego ok 200 Katarów, a reszta to prawowierni synowie kościoła), i wtedy papież powiedział swoje sławetne: "Zabijcie wszystkich, bóg rozpozna swoich".
To tylko jeden przykład.
Oczywiście można dzielić włos na czworo i mówić, że tak naprawdę inkwizycja NIKOGO nie zabiła - w sumie inkwizytorzy "tylko" skazywali na śmierć, którą zadawało ramię świeckie. Przecież to nie sędzia zabija, tylko kat.
Niemniej jednak zjawisko inkwizycji stało się jednym z kilku powodów faktu, iż ja osobiście propaguję "antyinkwizycję" - czyli świadome i zdecydowane tępienie przejawów wiary katolskiej. Zresztą, muzulskiej też. Tu inkwizycja, tam terroryzm... Niewątpliwie bóg i allach są baaaardzo zadowoleni z działąń swoich owieczek....
[%sig%]
|
|
|
Leto przyznaje calkowita racje. Mnie to tam rtbka ile zginelo, liczy sie fakt, ze to z nakazu kosciola.
|
|
|
Owszem Leto fakt o ktorym mowisz to jak najbardziej prawda owa rzez miala miejsce.. ale zmartwie cie bo organizacja Inkwizycj nie miala z tym nic wspolnego. I slow tych nie wypowiedzial papiez. Ale owsezm kosciol katolicki maczal w tym palce i jest za to jak najbardziej odpowiedzialny ale nadal to nie inkwizycja. A co wedlug Ciebie jest jak to okresliles "wiara katolicka"? bo nie czaj tego terminu..
[%sig%]
|
|
|
Heh... znów wracamy do "odgrzewanych klusek". moje zdanie jest psote:
Kościół zabijał, było to tragicznie złe, ALE zwykłe pastwa też zabijały na wojnach na przykład ( argument Leto staje się bezsensowny ), masakry - niemaskary dokonywał ich nie tylko kościół ( nie tyle kościół ) co za przyzwoleniem kościoła. I dokonywali ich włądcy znacznie cześciaj niż inkwizytorzy...
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
w latach 1481-1488 inkwizycja skazała w Sewilli około 700 judaizaitów kastylia argonia
myślę że jestes głupszy niż brak określenia poddaj się dobrowolnej eutanazji.
Jak masz coś do powiedzenia to powinieneś mieć o tym pojęcie "Możność przyglądania śię mękom potępionych to jedna z rozkoszy oczekujących wybrańców raju.Piotr Labrador 1100- -1160. Tomasz z Akwinu święty.Napisz co to była "garucha"
"toca" "porto" Idż pomudl się o rozum Roslinko
|
|
|
szary jezeli twoimi argumentami maja byc tylko obrazanie ludzi o innych pogladach to stary proponuje wielki powrot do podstawowki! Gosciu to forum ludzi kulturalnych i poczekaj teraz trudny wyraz.. INTELIGENTNYCH rozumiesz? wiem wiem trudne slowo. Slyszales juz kiedys rownie dlugie slowo? To teraz jeszcze raz sie zastanow "roslinko" nad swoja postwa i wyciagnij daleko posuniete wnioski.. buehehehhehehehe "roslinko" buehehehehehhe a to dobre:>
[%sig%]
|
|
|
No cóż, muszę was zmartwić moi szacowni adwersarze i obrońcy prawowitej wiary...
Primo: państwa jak najbardziej zabijały i dokonywały pogromów, to samo czyniły też narody lub mniejszości. I to jest ok, ponieważ w wielu konstytucjach jest obrona własnej tożsamości, lub też takim akcjom przyświeca cel równie szczytny jak zdobywanie nowych rynków zbytu. I to całkowicie, podkreślam: CAŁKOWICIE usprawiedliwia Hitlera, Stalina i innych podobnych przyjemniaczków.
Secundo: wiara katolicka zasadza się na miłości bliźniego. MIŁOŚCI BLIŹNIEGO !!!! Poza tym na wybaczaniu, miłosierdziu, litości i innych bardzo chwalebnych - ale absolutnie nie stosowanych - ludzkich emocjach.
To teraz łącząc jedno z drugim...
Muszę mówić, czy sami się domyślicie i zamkniecie paszczęki ? Na temat podejścia do herezji oraz działania inkwizycji nikt mnie nigdy nie przekona. Fakty mówią silniej niż słowa....
[%sig%]
|
|
|
Jakie fakty? Poki co cale zycie slycham o ty ze inkwizycja wcale nie byla tak straszna jka ja maluja.. ach i ponawiam pytanie co to jest "wiara katolicka"?
[%sig%]
|
|
|
"Inkwizycja. Narosłe wokół niej mity każą zapomnieć, że była najbardziej humanitarną instytucją czasów średniowiecznych. Wniosła do cywilizacji zdobycze którymi teraz się chlubimy. Kłamstwa wokół niej mówią jednak że była zbrodnicza i przelała morze niepotrzebnej krwi. Papież jednak przeprosił i miał rację."-to co takie wzmianki robią w internecie....?????
|
|
|
Leto :-)
Primo:
Nic nie usprawiedliwa żadnej śmierci. Czy to zadanej po to aby zdobyć nowy rynek zbytu, czy to dlatego aby bronić wiary, czy to dlatego aby "zbawić kogkolwiek". Dla żadnego zabójcy nie ma usprawiedliwienia.
Secundo:
Prawda. Te uczucioa są jak najbardzisj stosowne. niestety w średniowieczu były opacznie rozumiane.
I dla podsumowania:
Nie masz racji i masz rację. Bo było to zło, ale podobne zło czynili inni, ( nie wnikając w powody - niektóre państwa walczyły o wolność inne chciały terytoriów, inne się nie lubiały... ). Inne było rozumowanie ludzi w średniowieczu, inne dzisiaj. Natomiast zupełnej racji nie masz mówiąc że cokolwiek usprawiedliwia Stalina czy Hitlera. Kościół katolicki można w taki sam sposób usprawiedliwić, mówiąc że robił to dla dobra tych ludzi aby poszli do nieba i w akcie obronnym przed mogącymi mu zagrozić sektami. Twój argument nie ma sensu.
Dudi wszyscy rozumeimy że nie eesteś katolikiem a zagorzałym chrześcijanienm ale nie ma potrzeby agitacji tego aż tak...
Martyna w internecie można znaleźć wszystko. A nawet jeszcze więcej. Pamiętajmy jednak ze obecnie w tym natłoku informacji jest bardzo trudno dostać tą prawdziwą. Tym bardziej ze istnieje swoista moda na wsystko co niereligijne lub antyreligijne...
Pozdrowienia :) Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |