Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Zamarzanie wody
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28

Może jakiś fizyk się wypowie. Wystawiam dwie butelki z wodą, takie 1,5litrowe platyki. Jedna jest okrągła druga kwadratowa (ta po żywcu). Na dowrze minus 10stopni w nocy, a rano ta okrągła zamarznięta, a kwadratowa nie. Ciekawi mnie czemu tak jest?

często Ci się tak robi?

dziwne zjawisko i praktycznienie nie mam na to mądrego wytłumaczenia bo to nie możliwe. mogę ci powiedzieć że to bylo by możliwe gdy butelka (po żywcu)stała by błiżej domu bo tam jest cieplej ,ale ale to musiało by być bardzo bisko domu.

Obie butelki stoją obok siebie, więc wpływają na nie te same czynniki. Początkowo też myślałem, że bliskość domu ma znacznie ale niezależnie jak je ustawię, to zawsze zamarza tylko okrągła. Możecie sami sprawdzić, ja już 3x sprawdzałem zawsze to samo.

Z ostatniej chwili, właśnie zamarzła jedna kwadratowa, 4h temu jeszcze nie. Wystawiłem specjalnie dodatkową kwadratową i ta druga nadal jeszcze niezamarznięta. A więc, okrągła przez noc się zamrozi, kwadratow widocznie potrzebuje więcej czasu.

bardzo dziwne

Może ktoś wie o twoim eksperymencie i na pewien czas wkłada jedna z tych butelek do zamrażalnika a drugą chowa do domu :P

andrzejum, a w obydwu butelkach jest tyle sam wody? I jak ona jest rozłożona, bo to jest istotne. I chyba też nie zamarza... z minuty na minutę czy tak od razu? Jesli w "kwadratowej" butelce woda jest położona bardziej płasko, to wolniej zamarznie. Poza tym materiał z jakiego wykonana jest butelka też jest ważnay. Są różne rodzaje plastiku. Pax vobiscum :) [%sig%]

A więc już tłumaczę. Butelka kwadratowa - to butelka po wodzie Żywiec niegazowanej Butelka okrągła - to butelka po wodzie Maksymiliana, czyli taka jak większość butelek plastykowych. Obie mają identyczną wysokość i objętośc 1,5l, obie zalane po korek. Obie butelki są raczej z tego samego materiały, to tzw PET. ps. Pablo, nikt dowcipu nie robi, nierealne.

No to skoro wlewasz wodę o tej samej temperaturze, to jest jedna możliwość :) Żywiec ma grubsze ścianki i drugie co jeszcze jest możliwe to to że "podłużna szyjka" nie-żywca szybciej zamarznei z powodu mniejszej ilości wody na czóbku. :) Pax vobiscum :) [%sig%]

Ale butelka okrągła nie ma podłużnej szyjki (to nie jest butelka okrągła żywaca gazowanego, która jest inna niż niegazowanego) Kadratowa to taka jak na tym zdjęciu http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/049/4964.jpg Okrągła to prawie taka jak na tym: http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/047/4725.jpg

Więc ta druga butelka wykonana jest z gorszego plastiku :) [%sig%]

Gdybym był uznanym naukowcem, powiedziałbym: przykro mi, ale to niemożliwe. :D Ale jako że jestem tylko skromnym adeptem fizyki stosowanej, odpowiem że czynnikami mogą być: - grubość ścianki - rodzaj plastiku - faktura ścianki (tak, bardziej gładka lepiej izoluje na styku) Tyle o fizyce. Można by jeszcze dodać, że jeśli było nalane na max, pod korek, to nie zapominaj o zmieniającej się objętości ośrodka podczas zmiany stanu skupienia, a więc butelka, która jest sztywniejsza, będzie się "przeciwstawiać" zamarznięciu zawartej w niej wody.... ...pomijając drobny fakt, że woda ochładzając się (powyżej punktu krzepnięcia) ZMNIEJSZA swoją objętość, hihihhihhiii... [%sig%]

:) Leto :) podobne mamy rozważania fizyczne :P Studiowałeś fizykę? [%sig%]

Na tym wydziale, na jaki mnie diabli zanieśli, studiowałem nawet chemię i socjologię. Takie czasy, taki dziekan... [%sig%]

to wszystko sprawka broni HAARP!

heh... dziwne... ;] Pax :) [%sig%]

martyna, ja tego HAARP-a bym tez nie wykluczala. Oni wszystko robia, zeby z czlowieka zrobic glupka. HAARP moze zmieniac temperature wokol. Wiem to po sobie i widzialam innych ludzi, ktorzy w upal 40C chodzili w swetrach moherowych, bardzo grubych. Sama to odczulam na wlasnej skorze wielokrotnie. Kiedys zima spalam w nieogrzewanej sypialnii w grubej pizamie pod koldra przykryta welnianym kocem. Ostatniej zimy w tej samej sypialnii spalam w krotkiej, cieniutkiej koszulce pod sama koldra i w nocy sie odkrywalam, bo bylo mi goraco.

Ciecz zwieksza objetosc przy zamarzaniu !!!!!

ciecz zwiększa obietośc przy zamarzaniu -to oczywiste zatem zamarznąć powinna ,nieco szybciej woda w butelce okrągłej ,która przy zwiekszaniu obietości ,nie zmienia swego geometrycznego kształtu ,a co za tym idzie to cisnienie dośc szybko wzrasta a w tym wzroście ciśnienia -ciecz absorbuje szybciej temperaturę otoczenia butelka o przekroju kwadratowym -zmienia kształt w miare krzepniecia i ciśnienie nie wzrasta tak jak w pierwszej butelce .następuje wydęcie ścianek co zwiększa pole powierzchni kola ,lecz nie zwiększa obwodu osobiscie TU dopatruje się przyczyny bo ciśnienie cieczy ma istotny wplyw na krzepniecie i nie tylko podam przykład -inny z [wodą]-w kotle parowym lokomotywy jest 16 atmosfer ciśnienia ,a temperatura wody ma 120 stopmi celsiusza i nie zamienia się w parę wodną a to z przyczyny cisnienia ,które jest regulowane zaworem bezpieczeństwa -woda gdy tylko wydostanie się na układ zasilania tłoków natychmiast zamienia sie w parę wodną ,lecz cisnienie w cylindrze wynosi mniej niz w kotle czyli ciśnienie jest zawsze mniejsze [pary] od [wodnego]z tąd parowóz może w znacznym czasie wytważać [TYLE] pary,która swą stateczną obietość uzyskuje dopiero po opuszczeniu cylindra średni zakres ciśnienia ,przy pełnej mocy parowozu wynosi zawsze mniej niz wody w kotle i ma około ośmiu atmosfer teraz atmosfera razy pole powierzchni tłoka [nacisk] i mamy dośc sporą wartość ,która poprzez,dżwignie pozwala ruszyć Taki ciężar cylinder lokomotywy jest cylindrem obustronnie roboczym co daje przy dwu cylindrach moc czterech dwusuwów-ośmioatmosferowych na jednym obrocie osi czyli na jeden obrót osi [silmnikowej]-zeszłem z tematu -sorki pozdrówka
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.