| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Oś ziemii się przesunęła | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
|
Właśnie na paseczku tvn24 pojawiła się informacja, że włosi mówią o przesunięciu osi ziemii.
|
|
|
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/anomalia-odchylenia-orbity-ksiezyca
moze to winowajca trzesien Ziemi ??
|
|
"Musimy stac sie w naszym zyciu dokladnie tym, czego chcemy doswiadczyc w naszym swiecie...." |
|
|||
|
"nie wiem czy wiesz, Afryka rozpęka w kierunku Kenii, potężne długie szczeliny, Afryka pólnocno wschodnia cały czas drży, w parku yellowstone ziemia podniosła się o 25 cm lawa ma 6meterów do powierzchni, niektóre małe wysepki Indonezji zostały zalane. Dzieje się dużo więcej, w tv tego nie pokazują. Pozdrawiam serdecznie,"
Pozwoliłem sobie wkleić cytat z linku który podesłałeś Liszaju, bo już od dłuższego czasu zastanawia mnie pęknięcie w Afryce, tymczasem mimo tego że skala zjawiska jest tak ogromna nikt o tym praktycznie nie wie.
"Szczelina ma początek u południowego krańca Morza Czerwonego i ciągnie się na południe przez Erytreę, Etiopię, Kenię, Tanzanię i Mozambik. Kontynent zaczyna się rozdzielać wzdłuż strefy zwanej Wielkim Rowem Wschodnioafrykańskim. Uskok ma długość prawie 60 km
|
|
|
|||
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
W sumie "niewielkie" kataklizmy wystarczą, by "to wszystko" się zawaliło.
Mowa oczywiście o systemie ekonomicznym, który nawet nie niepokojony ledwo zipie, działa "na styk" i nawarstwia problemy, odwlekając tylko "pęknięcie" w czasie...
Dobrze, że takie rzeczy na razie w Afryce...
W takiej Europie np. to dopiero byłby problem...
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
W Europie mamy innego rodzaju problemy, np. taki
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/niepokojace-zjawisko-znikaja-pszczoly,1,4208967,wiadomosc.html
Link o tyle ciekawy ze dowiedziałem się z niego że pszczoły giną w setkach tysięcy roi rocznie i nie przeprowadzono badań nad padłymi osobnikami bo ich się nie znajduje, przepadają bez śladu.
|
|
|
I jeszcze o szczelinie.
" Kiedy to nastąpi? Tektonicy z Instytutu Fizyki Globu w Paryżu przewidują dwa warianty: Pierwszy, bardziej prawdopodobny, że dojdzie do tego za mniej więcej milion lat, co zresztą jest mgnieniem oka w skali geologicznej. Ale nie wykluczają też drugiego wariantu, katastroficznego, że oderwanie może nastąpić dosłownie nagle, seria wstrząsów sejsmicznych i wybuchów wulkanicznych w ciągu kilkudziesięciu lat doprowadzi do odseparowania pasma górskiego Danakil i wtargnięcia wód Zatoki Adeńskiej na depresję Afaru. Naukowcy nie wykluczają, że może do tego dojść jeszcze pod koniec bieżącego stulecia."
Albo i szybciej skoro szczelina która miejscami ma 12 km głębokości powstała w zaledwie kilka dni.
"Proces przyspiesza pękająca ziemia. Szczeliny były początkowo mierzone w milimetrach a dziś już w metrach i los depresji jest już przesądzony. Zgadzają sie z tym geolodzy ze wszystkich placówek badawczych zajmujących się tym problemem.
Pękająca ziemia w pustynnej Etiopii przypomina zjawiska tektoniczne jakie zazwyczaj zachodzą na dnie morskim. Magma ktora wydostaje sie z Erta Ale ma identyczny skład chemiczny jak ta pochodząca z podwodnych wulkanów. W 2005 r dno depresji Afar pękło na długosci 60 km a ze szczeliny wydonbyło sie 3.5 km2 magmy, czyli wystarczająco dużo by przykryć calą powierzchnię Londynu półtorametrowa warstwą. Caly proces rozgrywa się niepokojąco szybko a magma pod powierzchnią ziemi porusza się z prędkością 30 m/min. Afryka rozpada się na kawałki jak tafla rozbitego szkła…"
"http://nowaatlantyda.com/2011/01/22/pekajaca-afryka/
Tsunami po takim wydarzeniu prawdopodobnie zaćmiło by wszystkie inne...
|
|
|
Wczoraj czytalam, ze w Japoni tez po tym trzesieniu ziemi powstalo pekniecie ziemi na dlugosci 150 km. i szerokosci 50 mil. Zapomnialam, jaka byla glebokosc.
W Kenii magma jest juz 6 m. pod powierzchnia ziemi. Teraz tam maja robic nowe morze. Pewnie chodzi o schladzanie magmy.
|
|
|
Hmm, widać przemęczenie zrobiło swoje bo cały czas szukałem fragmentu który miałem pod nosem;
|
|||
|
Popatrzcie jak zachowuje się ziemia.
http://www.youtube.com/watch?v=0rAPF3e2_9I&feature=player_detailpage
|
|
|
|||
|
Gdy przeglądałem sobie portal http://zmianynaziemi.pl to miałem wrażenie, że wszystko napisano na tym portalu wczoraj, a przecież daty artykułów są wcześniejsze. Coś niepokojącego dzieje już nie tylko na ziemii ale także w naszym układzie słonecznym. Zaburzenia w orbitach planet. Dziwne obiekty w koronie słońca. Niezwykła aktywność wulkaniczna i sejsmiczna na ziemii, do tego masowe śmierci zwierząt i owadów. Te wszystkie wydarzenia zaczęły się 3 miesiące temu.
Niektórzy twierdzą, że wszystko ma związek planetą X. Na jakimś portalu widziałem infrormację, że astronomowie odkryli kolejną planetę układu słonecznego - gazowego giganta kilka razy większego od Jowisza. Być może obieg tej planety wokoło słońca trwa tysiące lat, i dopiero teraz będziemy mogli ją zaobserwować. W programie Ancient Astronauts (Viasat History) naukowcy znaleźli dowody, że starożytni wiedzieli o tej planecie. Jej nadejście kojarzone było zawsze z katastrofami. Znali jej rozmiar i położenie...
|
|
|
|
|
|
W sobote jakiś "ekspert" od energii atomowej w tvn24 powiedział coś po czym wymiękłem: cytat może niedokładny na temat eksplozji w elektrowni jądrowej w japonii "...od wybuchu minęłu już 24 godziny, więc przez czas połowicznego rozpadu, tych materiałów radioaktywnych jest już połowa..."
Mają nas za debili!!!
Przecież to wiedza z zakresu podstawówki. Nie wiem co tam mają w elektrowni, pewnie U238, sami sprawdźcie jaki jest okres połowicznego rozpadu jakiegokolwiek izotopu. Połowiczny rozpad U238 jest rzędu 100 tyś lat.
|
|
|
Okres połowicznego rozpadu Cez 137 - 30 tys lat. Takie coś unosi się w powietrzu nad elektrownią w japonii
|
|
|
Przyszlosc Ziemi
Ja wiem tylko jedno, ze hel otrzymuje sie z gazu ziemnego. Hel jest gazem unoszacym i stymulujacym w Ziemi cieplo !!! Jak ta rownowaga zostanie kiedys zachwiana, to moze to grozic skurczami Ziemi. Nie bedzie mialo co unosic i studzic jej poszczegolnych warstw. Zaniknie rozprezenie, a zacznie sie sciskanie. Zacznie sie podobne zjawisko, jak przy wielkiej suszy. Kiedy ziemia wysycha na glebokosci, to tez zaczyna pekac. Z tego wszyscy zdaja sobie sprawe ! Z tego, ze na wielka skale czerpie sie teraz z Ziemi rope, gaz i wode, to juz nikt nie zdaje sobie sprawy. Susza stacza sie coraz glebiej, a to przedlozy sie na skurcze Ziemi. Bardzo dotkliwe skurczanie sie Ziemi !!!
Zlewanie Ziemi woda nic nie da. Brak czynnika unoszacego i stymulujacego cieplo w postaci gazu, spowoduje szybkie wysuszanie tej lanej wody. Wysuszanie, ktore bedzie wode unicestwiac, az wreszcie zacznie jej brakowac, a jadro bedzie rozgrzewac i pochlaniac coraz wyzsze warstwy Ziemi. Jadro Ziemi bedzie sie powiekszac, bo jego temperatuta nie bedzie stymulowana.
W kazdym razie Ziemia w srodku wysycha i sie ociepla. Jadro bedzie roztapiac coraz wyzsze warstwy Ziemi, co bedzie sie przedkaladc, na kurczenie sie Ziemi i jej pekanie.
Japonskie trzesienie Ziemi spowodowalo pekniecie na 150-ciu km. o szerokosci 50-ciu mil. W Kenii Ziemia jest peknieta na obszarze setek km., a lawa jest juz 6 metrow pod powierzchnia krateru powstalego w wyniku pekniecia.
Takich pekniec i zapadniec mozna sie spodziewac wszedzie w kazdej chwili !!!
|
|
|
cenie w życiu realizm
na zdrowy rozum dyfucja i promieniowanie odpowiedzialne są za przekazywanie temperatury
poza helem mamy inne gazy które uczestniczą w wymianie ciepła
w jądrze ziemi nie mamy żadnego reaktora zdolnego rozgrzać ziemię/ stale rozgrzewać i pochłonąc płaszcz- ten ostygł z biegiem lat i będzie to zjawisko postępujące
zmiany na ziemi były są i będą- nic na to nie poradzimy
były epoki zlodowacenia, kataklizmy i wiele innych
uważanie że coś się samemu szkodzi / robi toważyszy człowiekowi od zarania dziejów i jest związane z brakiem wiedzy, zaboboniarstwem, syndromem podobnym do prowadzenia w określonych przypadkach do chorób psychicznych i natręctw
paradoksalnie założe się że w epoce kamienia łupanego podczas upalnych i suchych lat z pewnością przygaszano ogniska i tłumaczono wszystkim że to duch z ognia rozgrzewa i wypala planete
jesteśmy za mali by zaszkodzić przy tak mizernej populacji i takim stopniu rozwoju technologicznego by równac się z rzywiołami, nikt nie podejmuje tematu powstawania gazów cieplarnianych w wyniku pierdzenia żyjątek poza człowiekiem, rozkładu jedzonka, kopki przez bakterie, pożarów lasów tropikalnych
za to wszyscy czepiają sie głupot z życia codziennego
wrwcamy do punktu wyjścia- już pisałem o tym, skoro powstały paliwa kopalne znaczy że były kiedyś w obiegu w postaci dwutlenku węgla- i życie się rozwijało- a jak nam pokazyje archeologia- miało wtedy olbrzymie rozmiary
co ma hel do wymiany ciepła 150 m pod powierzchnią wody itd... by wymieniać punkt po punkcie
więcej realizmu w pisaniu głupot- zajmowania się faktycznymi zagrożeniami
np; zamianą form produkcyjnych i rozwojowych naszej cywilizacji w formy chandlu, zajmowania się sektorem nie produkcyjnym, produkowanie marzen, długów, wierzytelności, praw, administracji
oni wszyscy jedzą, zużywają czas- a my kiedyś będziemy musieli stworzyć trwałe struktury podtrzymujące człowieka przy życiu, olbrzymie domy, statki- bazy, sposoby pozyskiwania surowców i żywności
tsunami w japoni pokazało jak niewielka katastrofa globalnie zmiata wysoko uprzemysłowieną i wyszkolona od takich zagrożeń cywilizacje- mwszędzie gdzie przeszła woda- przyszła śmierć
może zły kierunek jako ludzie obraliśmy- biadolenie, produkcja głupot, niemoc zaniechanie, bańka kredytowa złodziejstwo
to zagrożenia ktre nas zabiją
bo prędzej czy puzniej nastąpi kataklizm który zmiecie nas wszystkich
trzeba być wizjonerem- nie patrzeć co będzie jutro, pojutrze ale sięgać znacznie dalej- i nie czynić darmej pracy która tylko cementuje naszą nie moc
los ostrzega zdarzeniami, by ktoś kiedyś nie napisał że było zapisane "będa znaki na niebie i ziemi...."
lecz my ludzie przez pyche byliśmy ślepi i głusi na nie.....
|
|
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |