W tym wątku pragnę polecać książki, które wywarły na mnie szczególnie pozytywne wrażenie - książki ciekawe, które przekazują dużo przydatnej, nie promowanej przez mass media wiedzy.
Na początek proponuję książkę, którą właśnie czytam (oprócz kilku innych książek, które ponapoczynałem z "łakomstwa" :)).

O czym ta książka?
O wielu sprawach i sprawkach :)
- O oszustwach "Big Pharmy" i przemysłu medycznego (tak - przemysłu), którego celem nie jest wyleczenie pacjenta, ale niekończące się leczenie polegające na uzależnieniu go od tego przemysłu.
- O micie cholesterolu i wielu innych kłamstwach, których rozpowszechnianie jest dobrze opłacane przez koncerny farmaceutyczne, podczas gdy nowe odkrycia naukowe są zbywane milczeniem, gdyż zagrażają określonym grupom interesów.
- O tym, jak zdrowe są jajka :) A jak niezdrowy jest cukier, utwardzone oleje roślinne (margaryna), czy fluor w pastach do zębów.
- O prostych metodach zapobiegania chorobom, które polecają lekarze "od przyczyn" w odróżnieniu od lekarzy "konwencjonalnych", którzy na każdy objaw przepiszą tabletkę, która ten objaw zamaskuje, nie lecząc choroby jako takiej - czyli przyczyn określonej dysfunkcji, braku równowagi.
Jeśli chcecie zrobić sobie i innym wspaniały prezent, i przyczynić się do poprawy zdrowia ludzi, to książka dla Was :)
Przy okazji przepraszam za wprowadzanie kiedyś w błąd i polecanie margaryny i past do zębów z fluorem.
Raptor miał rację - stawiam kolację w Rembertowie przy ognisku :)
Nie chciało mi się tego wszystkiego pisać, ale poczułem się niejako w obowiązku wobec innych (by im pomóc), których kiedyś w błąd wprowadziłem.
"Nie jest moim zamiarem za epidemie zachorowań i zgonów z powodu chorób cywilizacji winić lekarzy czy fatalny stan służby zdrowia. Większość z nich to ludzie oddani swemu powołaniu i ludzkie zdrowie jest dla nich najwyższą wartością. Dumni z powodu własnej przydatności społecznej, nie wiedzą, że niezależność jaka przysługuje im z racji powagi zawodu, została sprytnie wykorzystana przez systam domagający się od nich leczenie chorób i schorzeń wyłącznie poprzez interwencje farmakologiczną. Przygotowani zawodowo zgodnie z wykreowanym do tego celu akademickim programem, ograniczeni procedurami lekarskiego postępowania i poddawani ciągłej indoktrynacji medycznej, nie zastanawiają się nad faktem istnienia innej medycyny, która powstała tylko po to, aby skuteczniej przeciwstawić się chorobom cywilizacji."
"Kto nie zna prawdy lub nie chce jej poznać, jest głupcem.
Zaś ten, kto ją zna i nazywa kłamstwem jest ostatnim łotrem."
B. Brecht
http://www.maslanky.org