| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| MIŁOŚĆ NA WYSPIE SZCZĘŚCIA | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37 |
|
MIŁOŚĆ NA WYSPIE SZCZĘŚCIA
Istniała kiedyś pewna wyspa, na której to żyły razem różne uczucia:
Szczęście, Smutek, Wiedza i wszystkie inne - łączyła je Miłość. Pewnego
dnia mieszkańcy wyspy dowiedzieli się, że niedługo wyspa zatonie. Przygotowali
swoje statki do wypłynięcia w morze, aby na zawsze opuścić wyspę.
Tylko Miłość postanowiła poczekać do ostatniej chwili.
Gdy pozostał jedynie maleńki skrawek lądu, Miłość poprosiła o pomoc.
Pierwsze podpłynęło Bogactwo na swoim luksusowym jachcie. Miłość zapytała:
- Bogactwo, czy możesz mnie uratować?
- Niestety nie. Pokład mam pełen złota, srebra i innych kosztowności.
Nie ma tam już miejsca dla ciebie - odpowiedziało Bogactwo.
Druga podpłynęła Duma swoim ogromnym czteromasztowcem.
- Dumo, zabierz mnie ze sobą! - poprosiła Miłość.
- Niestety nie mogę cię wziąć! Na moim statku wszystko jest uporządkowane,
a ty mogłabyś mi to popsuć... - odpowiedziała Duma i... z dumą podniosła piękne żagle.
Na zbutwiałej łódce podpłynął Smutek.
- Smutku, zabierz mnie ze sobą! - poprosiła Miłość.
- Och, Miłość, ja jestem tak strasznie smutny, że chcę pozostać sam -
odrzekł Smutek i smutnie powiosłował w dal.
Szczęście przepłynęło obok Miłości nie zauważając jej, bo było tak radosne, że nie usłyszało nawet wołania o pomoc. Wydawało się, że Miłość zginie na zawsze w głębiach oceanu...
Nagle Miłość usłyszała:
- Chodź! Zabiorę cię ze sobą! - powiedział nieznajomy. Miłość była tak szczęśliwa i wdzięczna za uratowanie życia, że zapomniała zapytać
- kim jest jej wybawca.
Aby się o nim dowiedzieć zwróciła się o poradę do Wiedzy.
- Powiedz mi proszę, kto mnie uratował?
- To był Czas - odpowiedziała Wiedza.
- Czas? - zdziwiła się Miłość. - Dlaczego Czas mi pomógł?
- Tylko Czas potrafi zrozumieć, jak cenna jest w naszym życiu Miłość - odrzekła Wiedza.
|
|
|
A czy Miłość może być szczęśliwa, czy związana tylko z jakimś patosem? :)
I dlaczego to niby ktoś szczęśliwy, radosny ma nie słyszeć wołania o pomoc?
Dlaczego ktoś taki jest postrzegany, jak by miał wszystko i wszystkich w dupie? Dlatego, że nie cierpi wraz z innymi?
Naprawdę zastanówcie się nad tymi kwestiami postrzegania, bo coś tu jest najwyraźniej wypaczone... przynajmniej w niektórych rejonach geograficznych :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||||||
|
Milosc ma rozne barwy , wszystkie wspomniane wyzej : Szczescie , Smutek, Wiedza ,Bogactwo i Duma i jeszcze wiele innych, poniewaz Milosc jest stanem Istnienia.
Jesli nikt jej nie chcial przyjac, Czas ja zabral do czasu gdy ktos za nia zateskni i bedzie poszukiwal.
|
|
|
Czy milosc musi zawsze wykazywac fanaberie ? Dlaczego nie wsiadla ze wszystkimi ? Na ten aspekt zwrocilabym uwage. Czy milosc polega tylko na frywolnosci. Czlowiek musi sie nauczyc milosci odpowiedzialnej i nie zawadzajacej nikomu. Milosc jest bardzo dreczaca i na to trzeba zaczac zwracac powazna uwage. Czas sie zlitowal nad miloscia, bo czas jest wymyslony przez czlowieka, ktory rzadko zastanawia sie nad prawidlowoscia czyjegos zachowania w dzisiejszych czasach.
|
|
|
jak jestem szczęśliwa tym lepiej słysze innych.
gdy jest mi źle jestem bardziej zajęta myśleniem nad problemami i wtedy trudniej mi słyszec innych.
Jeżeli ktoś cierpi niekoniecznie mi bliski czuje jego ból-w niektórych przypadkach moge dać tylko uśmiech.i szczęście- nieszczęscie to nie jest stan ciągły różne okoliczności powodują jego osłabienie lub wzmocnienie.
szczęście trzeba w sobie pielegnować tak jak miłość.
|
|
|
|||||||
|
|||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
a może piszesz profile psychologiczne
więc ja pisze wilkipedie
nicze redaguje twoją pogode
a orinolo ( a kto to :-) ) jest tłumaczem
rewe lacja
|
|
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
|||||
|
|||
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Czytałam kiedyś, dziękuję za przypomnienie.
To, co tu napisałam, to moje własne życie, własne wnioski.
I mimo, że dostałam mocno w łeb (i nie tylko) od losu, to zdania nie zmienam, nadal uważam, że miłość nie może ograniczać. Może ktoś to kiedyś doceni - ktoś na tyle dojrzały, żeby mi zaufał (jestem wodnikiem - a to wolni, "inni" ludzie)i żebym ja też mogła zaufać jemu.
|
|
|
|||||
|
|||
|
|||
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
|
|||
|
|||
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |