Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Teoria kosmosu w ludzkim ciele
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31

1. Widziałam kawałek jakiegoś programu o tym, że jakaś mała część naszego organizmu(podobno trzeba było 3000 razy powiększyć obraz w mikroskopie, żeby ją zobaczyć), jest identyczna jak konstelacja na niebie. Podobno odkrył to już grecki filozof(jaki-nie wiem). 2. Wiadomo, że atomy swoją budową przypominają Układ Słoneczny. Wokół jądra krążą elektrony na orbitach, tak jak planety wokół gwiazd. 3. Stąd ktoś wysnuł wniosek, że wszechświat jest czymś w rodzaju powtarzających się "poziomów". Gwiazdy na niebie tworzą ten sam wzór, który znajduje się u człowieka, planety wraz z gwiazdami tworzą ten sam układ, który obserwujemy u atomów. Czy to jest możliwe? Chciałabym poznać wasze opinie.

Mozliwe jest, ale czy jest tego nie wiem! Podobnie odnosi sie do takiej wizji "Teoria Wszystkiego".

bardzo interesujace.. moze wrzechswiat nie jest tylko czyms po czym poruszaja sie ciala niebieskie... moze ma jescze jakies inne zastosowanie... ciekawe...

JAk zeżrecie .... to zobaczycie teorie względnosci we własciwym świtle

no dobrze, ale o co tu chodzi?

Ja myślę, że to jest możliwe. Jeżeli to jest prawdziwe stwierdzenie, to występują również inne podobieństwa. Dziwne mi się to wydało na pierwszy rzut oka, ale wiemy że wszechświat skrywa wiele tajemnic. Pozdrawiam wszystkich.

Dzięki. Słuchajcie, ale czy to jest możliwe, żeby wszychświat był tak jakby makeitą, albo takimi Simsami, którymi ktoś steruje?

hehe....ano dokładnie tak jest:-)

Heh... w takim razie dlaczego we wszechświecie jest ciemno? Dlaczego jądra nie świecą jak Słońca? I dlaczego orbitale elektronów są nieco inne niż orbity... :/ nie jestem fizykiem ani chemikiem... ale elementarna wiedza się przydaje... Pax:)

No tak tylko trochę pogmatwałeś. Te "poziomy" nie są dokładnym odwzorowaniem innych(to znaczy tak sądzę). Powiedz mi, Brat, czemu ty od razu i definitywnie wszystko wykluczasz? Chcę po raz pierwszy w życiu wysnuć jakąś hipotezę. I w związku z tym tylko proszę, żebyście mi pomogli, bo co może zrobić 13-latka ze średnią z podstawówki 5.8? Może tylko się czegoś domyślać i radzić się osób od niej o wiele mądrzejszych i bardziej doświadczonych.:) Dlatego ładnie i z uśmiechem na ustach proszę o ciut jaśniejsze wypowiedzi, bo nie rozumiem nadal jednego: czy jest możliwe powyższe i dlaczego? Pozdrawiam cieplutko, trzymajcie się!

Moi drodzy tutaj widzę, że chyba chodzi tylko o analogię do tworó doskonałych, ale to porównania to utopia bo jak porównywać doskonałość wszystkich punków w okręgu zwanych kołem do doskonałości czyli uniwersalności kuli. Tego się obiektywnie porównac nie da, mozna tylko prktycznie i zadaniowo ale wybaczcie to tylko moja opinia skromnego ciemniaka.

Wybacz Arweno :) Gratuluję średniej:) Otóż nei jest to możliwe wg mnie z kilku bardzo logicznych powodów: 1) Jądra atomowe nie świecą jak gwiazdy. Nie są złożone z gazów i są zbudowane z cząstek niepodzielnych. 2) W naszym wszechświecie jest ciemno - a wg tego co mówisz powinna nas zalewać jasność z "innorzędowych" gwiazd. 3) Każdy elektron krażący wokół jądra atomu ma swój tzw orbital, który owszem może być w ształcie okręgu ale w większości przypadków takiego kształtu nie ma - elektrony poruszają się w trzech wymiarach np po "klepsydrze", czy innych figurach geometrycznych. Igor Twa opinia skromnego ciemniaka jest dla mnie wogóle niezrozumiała :)

Tak, było nawet kiedyś w jakimś filmie nawiązanie do tego... Otóz, okazało się "tam", że we wszystkim powtarza się jednakowy wzór... Począwszy od atomu przez człowieka i galaktykę, która z kolei jest niewielkim elementem większej całości, elementem "żywego" organizmu... okazało się bowiem, że cały wszechświat "żyje"... Taka oto wizja samego Boga... BTW Podobnie jest z fraktalami... Tak czy inaczej... sam człowiek to już niezły KOSMOS - pali i pije a chodzi i żyje... ;-)

Hehe... Skromny ciemniak:) Spoko Brat. No tak, rozumiem już o co Ci chodzi(wreszcie:)). Igor, wiesz co? Wiem,że ty jako bardzo Inteligentny Skromny ciemniak, powiesz mi, dlaczego nie można porównywać takich rzeczy? Dla mnie jest to trochę niepoważne, żeby wykluczać od razu wszystko! Pozdrawiam cieplutko, trzymajcie się!

Tak, to fakt. A możesz powiedzieć jaik tytuł nosi ten film? I czy ktoś jeszcze widział tego typu programy? Albo strony internetowe?

Ale mnie dawno nie było!!!~No i dobrze bo nikt za mną nie tęskni:P Arwena, ja Cię znam?

Cool daj mi wreszcie spokój. Już mi wystarczy twojej skromnej obecności na lekcji, więc chociaż w neci się odczep i zostaw Bartka w spokoju! I nie bądz pustą dziewczyną, która odbija chłopaków! I nie pisz tutaj, bo to jest poważny temat, a nie chcę tutaj wysłuchiwać (raczej czytać) twoich pustych komentów. Pozdrawiam cieplutko, trzymajcie się!

heh...

Tytułu niestety nie podam, bo nie pamiętam - było to dawno i... moja ukochana* nie pozwala mi mówić... ukochana* - czyt. skleroza ;-)

Doooooooooooooooooooooooooooooooobre! :) Kurcze ale ja muszę wiedzieć. Czy znacie w ogóle coś ciekawego o wszechświecie? Albo o wnętrzu ziemi?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.