| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Może Bóg? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 60 |
|
Może Bóg nie chce zniszczyć zła a umie?
-Jeżeli Bóg nie chce zniszczyć zła a umie
to nie jest dobry.
Może Bóg chce zniszczyć zło a nie umie?
-Jeżeli Bóg chce zniszczyć zło a nie umie
to nie jest wszechmocny.
Może Bóg chce zniszczyć zło i umie?
-Jeżeli Bóg chce zniszczyć zło i umie...
to dlaczego zło istnieje???
|
|
|
A tak z ciekawości czystej. Czy zna ktoś z Was imię Boga ? Przecież co tydzień na mszy odmawiacie "święć się imię Twoje" ? Czy to nie dziwne, że nikt tego imienia nie wymawia ? A Bóg ma imię !!! A co oznacza Imię Jezus ? Jak doczytacie to dojdziecie do przykrych wniosków.
Pozdrawiam
|
|
|
Na wstepie czlowieku malej wiary: BOGA NIE POJMIESZ, BO ABY GO POJAC MUSIALBYS POJAC NIESKONCZONOSC/WSZYSTKOSC. Nie jest wazne jego imie, ani to co mowi autor pierwszego postu. Gdy zaczniesz szukac (zadawac pytania), znajdziesz (pojawia sie odpowiedzi). Proponuje zaznajomic sie z Pismem Swietym, bo wielokrotnie juz to powtarzam: jak mozna wypowiadac sie na temat czegos, z czym nie mialo sie konktaktu, doswiadczenia, mozliwosci poznania, zaznajomienia, stopnia wtajemiczenia poprzez zrozumienie??!! W Biblii wyraznie napisane jest, ze czlowiek POZNAL TERAZ DOBRO I ZLO, I STAŁ SIĘ TAKI JAK MY - MY czyli BOG, JEDYNY NIESKONCZONY STWORCA, KTORY JEST W TRZECH OSOBACH, KTORY STWORZYL CZLOWIEKA NA PODOBIENSTWO SWOJE (posiadamy swiadomosc, podswiadomosc, nadswiadomosc - ale tylko to pierwsze umiemy wykorzystac aktualnie, bo pewne sprawy przyziemne zaslepily nam prawdziwe postrzeganie).
Czlowieku z dusza swiadoma siebie: MIEJ OCZY OTWARTE, BOWIEM KTO MA OCZY NIECHAJ WIDZI... KTO MA USZY NIECHAJ SLYSZY. Odpowiedzi szukaj w sobie... bo Ty tez jestes czastka wszystkosci... a prawda jest nieunikniona, pochwyc ja, a zrozumiesz, ze jest ona wszedzie, bo jest wszystkim. Przechodz przez zycie rozwijajac siebie samego w spokoju i harmonii z wszystkoscia, badz ziarnem prawidlowym. Zyj wiara, nadzieje i miloscia - a bedzie dobrze!
Pozdrawiam!
PS. Nie dajcie sie omamic sugestia powatpiewania w Boga - bo on jest!! Skad to wiem? Stad!!!
|
|
|
JESTEM,KTÓRY JESTEM.I JA BEDE TOBA I A TY DZIECKIEM MOIM,KTÓRE OJCA SWEGO NIE ZNA...
|
|
|
Słuchajcie !
Nie załamujcie mnie !!! Znam akurat pismo święte dobrze. W orginale w piśmie św . imię Boga występuje ok 700 razy. Ja nie mówie o piśmie świętym gdzie imię Boga jest zastąpione słowem Pan. Imię Boga wyjawił nam sam Jezus, gdyż w jego imieniu zanjduje się odniesienie do imienia Boga. Dltego chłopaczku zamiast wypisywać idiotyzmy trochę poczytaj !!! np.
(Izajasza 51:15) Jeremiasza 16:19-21)Przypowieści 18:10) (Jeremiasza 31:35)Jeremiasza 46:18) Jeremiasza 50:34)(Psalm 68:4,Amosa 5:27),Ezechiela 39:7)
pozdrawiam
|
|
|
O ciekawy i zastanwiający zestaw pytań i odpowiedz. Ackolwiek gdyby mnie je zadano odpowiedziałbym inaczej. Deus avertat ażebyście myśleli iż mam jakikolwiek autorytet w dziedzinie wiary.
odp na 1 i 2: Bóg niczego nie chce zniszczyć a wszystko umie.
odp na 3: Zło wynika z natury człowieka i z wolnej woli. Jest naturalnym sprzeciwieniem się Bogu, ale że Bóg jest miłosierny daje nam wolną wolę czyli możliwość sprzeciwiania się Jemu samemu.
ehh Bóg jest zdecydowanie za dobry :)
Pax vobiscum :)
|
|
|
Vanitas Homo sapiens :|
Człowiek to chemiczna mieszanina wszystko co robi i myśli jest związane z chormonami i ilością neuronów. Niech ktoś mie przekona żw bog istnieje,że nie jest tylko wymysłem. Tłumaczycie to biblią? A gdybyście nigdy nie mieli w ręku bibli? To jak byście go dostrzegli. Chyba nie jakimiś odczuciami których strach wam nie pozwala znegować a są one pewnie sprawą działania neuroprzekażników, neuronów w mózgu.
|
|
|
OK Hoop, załóżmy że Bóg nie istnieje. Skąd się biorą cuda? Skoro wszytsko to chemia to jakim cudem czyjeś neurony przywróciły komuś wzrok?
Nie pomijaj też faktu, że na całym świecie, niezależnie wykształciło się wyjątkowo wiele różnych "odmian" wiary...
Pax:)
|
|
|
-OK Hoop, załóżmy że Bóg nie istnieje. Skąd się biorą cuda? Skoro wszytsko to
chemia to jakim cudem czyjeś neurony przywróciły komuś wzrok?
Pewnie jakis przypadek. Przecież człowiek jest niezbadany do konca i nie wie jak działaja wszystkie geny czy neurony. Możliwe że neurony jednego człowieka wysyłają fale które deaktywują wady u innego człowieka. Jaja jest zależność działania neuronów na geny...
Pewnie włączenie telewizora pilotem tez wytłumaczysz ze to jakis cud? A może czary? co.
|
|
|
Hmm... źle mnie widać zrozumiałeś. Ale mniejsza z tym ciekawsze jest co innego. Mianowcie czy jest możliwe aby wierzyć jednocześnie i w cuda i w nauę? Doskonale zdajemy sobie dzisiaj sprawę z tego że żadna aktywacja czy też dezaktywacja NIE JEST W STANIE uczynić aż takich zmian... poza tym mam już dosecznie rozwiniętą naukę aby "odkryć" takie fale...
Pax:)
|
|
|
Myśle ży jest wiele zjawisk niezbadanych ale to że człowiek czyni cuda lub inne takie tam to wszystko można tłumaczyć naukowo. Nauka jeszcze wiele rzeczy nie zbadała np:
Telekineza,telepatia, prekognicja, energie np: Energia Pola M niezależna od zasoprzestrzeni, NDE i OOBE, UFO itp... Doskonale sobie zdaje sprawe i nie wykluczam tego że takie różne fenomeny występują, sam zadziwiłem pewną osobę intuicją gdy na 4 razy trafiałem 75% lub nawet 100%. Ale zastanawia mnie jedno że człowiek to fizyka i chemia i to co fenomenalne pochodzi od fizyki chemi a kiedyś to może już nie być żadnym fenomenem i być wyjaśnione i zrozumiałe.
Myślę że bóg istnieje może nie w takiej formie jak go ludzie pojmują. ale wystarczy se zadać proste pytania: skąd się wzieło życie, chemia pierwiastki, przestrzeń i czas,energie wraz z tymi niezbadanymi jeszcze ale prawdopodobnymi ze istniejące energiami...?
Pozdrawiam
|
|
|
Pan Bog mowi : BŁOGOSŁAWIENI, KTORZY NIE UJRZELI A UWIERZYLI... na świecie jest wiele zła i każdy o tym wie.. czy myslicie ze gdyby zla nie bylo wszstko bylo by tak amo jak teraz? NIE! na ziemii byłby Raj... Przecież wielu osobą zależy aby wprowadzić ludzi w błąd... i są ludzie,ktorzy zyją w błedzie nasz powinnością jest ich nawrocić tak jak znależdż zbłąkaną owce, ktroa odłączyła się od stada...
|
|
|
Hoop'ie słuszne zdania... aczklwiek nadal mnie zadziwiasz. Fale emitowane przez człowieka sa już dawno zbadanei odkryte. I żadnej nowości tutaj być nie może... natomiast "dziedziny" które wymieniłes jako niezbadane są tylko bajką... jak na razie bo nie mogę zaprzeczyc... fakty same zaprzeczają: NIKT NIGDY nie udowodnił i nie udokumentował ŻADNEGO przypadku zjawiska paranormalnego... udokumentował w sensie naukowym. Nagroda Rand'yego chyba Ci coś mówi.
Słuszna dedukcja na temat Boga, aczkolwiek nie rozumiem słów: "nie w takiej formie jak go ludzie pojmują" ... a w jakiej go niby mają pojmować?
Pax :)
|
|
|
-nie w takiej formie jak go ludzie pojmują
Miałem na mysli ze raczej ludzie go biora za cos osobowego, a moze byc to rodzaj energii który jest wszedzie, a tak naprawde to nikt nie wie..., skoro, bóg jest to kto stworzył boga?
Jak by tak człowiek sie zastanowił i se zadawał logiczne pytania to by sie nasuwały nielogiczne odpowiedzi...bo niektórych rzeczy po prostu sie nie da wytłumaczyc i sie chyba nie uda...
|
|
|
There is no spoon. To znają prawie wszyscy. Nasz umysł ludzki jest jak dotąd niepoznany. Nie mylić umysłu z mózgiem.
Hoop to co piszesz o energii to jest racja, pewien rodzaj energii. Jest wiele rodzajów energii. Spójrz wokoło siebie. Tak na dobrą sprawę wszystko jest energią o odpowiedniej częstotliwości. Wyćwiczony umysł bez problemu potrafi tą energią manipulować.
Teraz trochę bardziej kontrowersyjnie. Ktoś może niewierzyć w Boga, itd. Ale załóżmy że jest. No i Bóg jest, jest on wszędzie. Czy nie zastanawiał was nigdy fakt, że żyjemy w Bogu? Wiem, że to takie przekonanie, że On jest nad, ale w rzeczywistości jest dookoła nas.
Ale dobra, bo im więcej się nad tym zastanawiam tym bardziej mi się wszystko plącze.
narka
|
|
|
Święta prawda Hoopie, że niektórych rzeczy wyjaśnić się nie da. Aczkolwiek czemu twierdzisz, że postrzeganie Boga w taki sposób w jaki robią to ludzie dzisiaj jest błędne?
|
|
|
Brat, Twoje powroty są zadziwiające :-)
"Zło wynika z natury człowieka i z wolnej woli. Jest naturalnym sprzeciwieniem się Bogu, ale że Bóg jest miłosierny daje nam wolną wolę czyli możliwość sprzeciwiania się Jemu samemu."
To z wolną wolą troche na wyrost, Bracie. Zadałeś niedawno na forum pytanie o przypadek, jako katolik odpowiedziałeś sobie na to pytanie dawno. Nigdzie nie ma przypadkowości, jeśli tak, logicznie i dogmatycznie zakładasz istnienie Boga. To jest Twoje. Wolna wola wynika ze świadomości, że jest się wolnym. Niestety, nie do końca, bo wolności nie ma nigdzie. Byłaby ona sprzeczna sama z sobą :-) Twoja wolność wyboru dobra lub zła jest z góry wiadoma, bo nie ma przypadku. Bóg wie co wybierzesz, więc Twoja wolność wyboru jest mocno ograniczona. Nie może zaistnieć "przypadek wyboru", bo Bóg nie mógłby go ... przewidzieć.
Katolicyzm charakteryzuje się jedną z dwóch możliwości wyboru, ale poprzez dogmatyzm i despotyzm KK nie jest możliwa wolność w wyborze. Dobry katolik czyni dobro, nie może wybrać zła. Wolność ograniczona :-)
[%sig%]
|
|
|
Zło napędza ten świat. Gdyby nie zło nic by nie mogło istnieć. tzw. zło i dobro to dwa ogniwa, które nie mogą bez siebie istnieć. Bo np. gdyby wszyscy na świecie byli dobrzy jak aniołki :) to równoczeście nie mogliby się starzeć ( niszczenie komórek ) bo to też jest złe. Nie musieli by jeść, spać, pracować. Jednym słowem musieliby istnieć, nic nie robić i się z tego cieszyć. Oczywiście chodzi mi o ten świat. Zło jest wszechobecne i właśnie tak ma być. Bóg nie chce tego zmienić bo dawno by to zrobił.
Może życie to więzienie. Widocznie wszyscy jesteśmy skazańcami z wyrokiem. Być może w innym świecie coś przeskrobaliśmy i teraz tu siedzimy. Nikt nie będzie nas rozliczał jacy byliśmy. Po prostu masz żyć i przeżyć no i oczywiście nie przeszkadzać innym. Te wszystkie religijne uniesienia to bardziej zabawa wymyślona przez ludzi niż fakt. Jest tyle religii, bogów i innych mesjaszy że trudno to zliczyć. A z więzienia raczej nie radze uciekać bo może być jeszcze gorzej....
Cześć.
|
|
|
Ja wierze [bo nie wiem], ze Bog jest. Mysle tez, ze kazdy czlowiek jest stworzony na jego podobienstwo, czyli tez jest Bogiem na Ziemi. Przeciez juz przezylismy tylu Bogow tu na Ziemi, ktorzy swoim umyslem zmienili rzeczywistosc dla pokolen terazniejszych i przyszlych, jak np. Mikolaj Tesla i wielu innych, ktorzy swoimi wynalazkami wyprzedzili cale pokolenia. Nauka dzisiaj jest juz bardzo wysoko postawiona i malo ludzi jest w stanie ja pojac. Dlatego sa takie zahamowania w przyswojeniu sobie nowych rzeczy. Wielu ludzi raczej woli uciec w mistycyzm i magie a nawet w kosmos, jak uwierzyc w zdolnosci ludzi, ktorzy zyli i zyja na Ziemi. Wszyscy ludzie wiedza wszystko, co dzieje sie na Ziemi !!! Kazdy z nas zmienia zycie na Ziemi przez samo zostawienie na niej nastepnego pokolenia, ktore powinno byc juz od nas madrzejsze.
Motto:
Wszelka madrosc pochodzi od Boga,
wiedza i wynalazki od ludzi
|
|
|
Gino a Ty trwasz nieporuszenie jak skała :)
W to że nie ma pzyadków wierzę od niedawna. Zbyt wiele ich w moim życiu zaistniało i zbyt bardzo mi na nich zależało. o chyba że założymy że mam psychokinetyczne zdolności... i tu rzecz właśnie się wikła...
Wikła się właśnie w tym co założymy. I w co będziemy chcieli uwierzyć. Bóg wie wszystko ale na upełnie innej zasadzie - poza naszym światem nie ma czasu, więc Pan Bóg też poza czasem się znajduje i mże nim dowolnie manipulować. To jak przewijanie filmu, w którym cały czas jeszcze gramy. Dla Boga nasze dezycje są wiadome ale dla nas jeszcze nie. A przypadek ma zupełnie inne znaczenie - przynajmniej dla mnie - jest takim uzupełnieniem tego w jaki sposób ammy zagrać rolę w naszym filmie. Bo mamy dwie możliwości: albo zgdonie z wolą scenarzysty ( Boga ) albo zgodnie z własną wolą ( reżysera ).
Każdy człowiek może czynić albo dobro - słuchać Boga, albo zło - nie słuchać Boga. I t jest chyba proste. Nikt i nic nie ogranicza naszej wolności, ale jest bardzo prosta zasada, którą wyznaję:
Jeśli Ktoś stworzył mnie i cały piękny świat i umiescił mnie w nim, to właśnie ten Ktoś wie najlepiej czego mi potrzeba i co jest dla mnie dobre => ergo słucham Go!
Pax :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 60 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |