| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| teleskopy - zakazane | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 21 |
|
Halo Halo
Czy wiedzieliście że zakazane są w spszedarzy teleskopy o średnicy wiekszej od 30 czy 40 cm. Dzienki takim teleksopom cyfilny urzytkownik mugłby zobaczyć cos co jest zarezerwowane dla mosznych tego sfiata (np. bazy na ksienrzycu albo ufo).
Ja osobiscie kupilem sobie na allegro rolnetke o zoomie 360 razy, wienc z kilometra widze jak z 2,5 metra. Lepszych nie ma :(
|
|
Pszet urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakowania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom |
|
No nie żartuj. To ciekawe co takiego nasi szanowani naukowcy ukrywają.
|
|
http://r1.bloodwars.interia.pl/r.php?r=177332 |
|
Z tego co mi wiadomo to nie o zakaz chodzi ale o rozmiary takiego teleskopu - w komercyjnej sprzedaży nie ma, bo nikt z amatorów czegos takiego nie kupuje.
Natomiast można zamówić ale koszty skutecznie odstraszają niedzielnego obserwatora od wyrzucenia ładnych paru tysięcy euro na samo lustro -a pozostaje jeszcze kwestia zmontowania całego teleskopu co daje już astronomiczną sumkę/
|
|
|
Witam wszystkich na forum.
Od przeszło roku regularnie tu zaglądam. Dopiero dziś, kiedy zobaczyłem ten wątek, postanowiłem się zarejestrować by sprostować powyższą informację.
Nie wiem nic o tym by był zakaz zakupu teleskopów z lustrem większym niż 30-40 cm. Gdyby tak było niemożliwym byłoby wystawianie ich w sprzedaży.
Kilka linkow:
http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/product_enlarge.php?id=984&lang=pl&cur=PLN&PHPSESSID=8ee3be6f2557ff87d3f4869657543e2a
http://www.astrokrak.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_40&products_id=148
To tylko część. Dostępne są z większym lustrem.
|
|
|
Witaj :)
Dokładna informacja zawsze mile widziana.
Tym bardziej że za dużo na forum czystych spekulacji.
|
|
|
Nawet jesli to co z tego? Takie telksopy som projektowane wyłoncznie do oglondania gwiasd a nie ufo bo daja za duze powienkszenie i obraz w nich jest do góry nogami wienc trudno tym manewrowac. Muwie to z dosfiadczenia bo mam sfietną rolnetke 360 razy i wiem jakie to trudne przy takim powienkszeniu.
|
|
Pszet urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakowania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom |
|
A pozatym to ten niby teleksop ma najwienksze powienkszenie 1000 razy ale za to jaki jest wielki i nieporenczny - zanim bym go wyciongł na zewnącz i poskładał w jedom całość to ufo jusz dawno by przelecialo a za nim jeszcze tszy kolejne a ja bym zostal z renkom w nocniku i w polowie poskladanym teleksopem. A tak to biore sfojom rolnetke do kieszeni juz moge oglondać bardzo wyraznie fszystkie szczeguły
|
|
|
Miałem kiedyś teleskop, ale ciała niebieskie raczej mnie nie interesowały, za to ciała dziewczyn z bloku naprzeciwko - jak najbardziej :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
W XIXw. ludzie mieli więcej czasu i bardziej przyglądali się Księżycowi {nie było telewizji czy inernetu}.Czasem można się było zdziwić jakąś dziwną aktywnością na widocznej stronie naszego satelity. Było to przedmiotem różnych komentarzy w prasie czy na różnych spotkaniach towarzyskich.
Z tego czasu została taka koncepcja żeby nie upowszechniać urządzeń o powiększeniach większych niż tysiąc.
Teraz naszej wyobraźni już nie rozpalały by jakieś dziwne światła na Księżycu, teraz zastanawiamy się co to za sylwetka majaczy na jakimś zdjęciu z Marsa. Oczywiście dostepność zdjęć z Księżyca jest raczej mizerna to wszystko są zdjęcia z lat 60 czy 70. A w sumie latały tam też sondy o mocno szpiegowskim charakterze urządzeń. Nastawione na dużą rozdzielczość zdjęć czy badanie aktywności pól elektromagnetycznych wytwarzanych przez urządzenia elektryczne, myślę że było by się czym pochwalić.
Ale widocznie nie ma takiej opcji.
Nie jesteśmy zasypani różnymi pseudo zdjęciami z tamtego miejsca. Mogło by się nam nie zgadzać, że widok z jednego miejsca nie odpowiada podglądowi z drugiego a tak nie ma zdjęć nikt nic nie porównuje. Wystarczy że komputerowo obrobili nam zdjęcia z Marsa zamiast się poprawić to już nic na nich nie widać. Była twarz nie ma twarzy.
|
|
|
Z tymi zjęciami to jest tak że czasem ktoś bezwiednie robi coś na co jest nastawiony. Opowiadano mi jakąś historię że ktoś w rodzinie miał fotgrafa na codzień działającego w policyjnej czy jeszcze milicyjnej izbie zatrzymań i jemu każde zdjęcie wychodziło tak że od razu nadawało się do kartoteki przestępców, tak iż zdjęć rodzinnych nie dawano mu robić.
Ale on tego celowo nie robił.
|
|
|
No wlasnie. Ja teraz też oglondam ksienzyc jednak najlepsze dostempne teraz na rynku rolnetki maja powienkszenie tylko 360 razy, wiec moze tszeba bedzie poczekac na takie 1000 razy i wtedy oglondac?
|
|
|
|
|
|
Widzę iż niektórzy lubią chwalić się jakimi to olbrzymimi powiększeniami dysponują. Wiec podam iż dla teleskopów istnieje takie pojęcie jak powiększenie rozdzielcze teleskopu.
Liczymy go w bardzo prosty sposób, dzielimy średnicę czynną lustra przez 2,3 czyli źrenicę rozdzielczą i otrzymujemy powiększenie rozdzielcze teleskopu.
Dla wspomnianego powiekszenia 360x lustro ma 835 mm śtednicy.
Dla naszej atmosfery teoretycznie ciężko jest przeskoczyć power 700x czyli wielkość lustra to 161 cm średnicy.
Tak na marginesie dodam że tym większym lustrem dysponujemy, tym lepsze zyskujemy kolory nieba (galaktyki, mgławice itd.). Powiększenie w tym wypadku nie jest takie ważne.
Źródło: http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=4317
|
|
|
Ale teraz muwimy o rolnetce a nie teleksopie. Wyjasniam ci ze w teleksopie jest lustro kture skópia obraz a w mojej rolnetce jest to obiektyw ze śfietnymi powłokami rubinowymi, kture niwelujom nieporządane efekty o kturych wspominales. Dlatego przy maxymalnym powerze widze fszystko wyraznie i klarownie.
|
|
|
Witka lolek! Dalej odlewasz się do zlewu w imię ratowania cywilizacji??
Nawet nie wiesz jak mi Ciebie Tu brakuje, wszelki głos "rozsądku" znikł.
Polecam Ci samodzielne zrobienie obserwatorium i po kłopocie, żaden NOL ci nie umknie ;)
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Myślałem o tym, lecz niestety kopóła sie za wolno obraca...
|
|
|
słuchajcie moim zdaniem jezus miał żone i dziecko ponieważ
gdy przypaczycie sie obrazowi leonarda da vinci to zobaczycie marie magadalene pomoenczy nimi jest taki kielich w kształcie kobiecego łona
gdy marie magdalene przesniecie w prawa strone jezusa zobaczycie ze maria jest przytulona do jezusa w liscie św mari magdaleny sa słowa kture dowodza ze była w ciaży dlatego w bibli nie pojawił sie żaden list mari magdaleny
w czasch jezusa kazdy mial zone i dziecko gdy jezusa ukrzyzowali maria magadalena uciekła pomyslcie sobie co by było gdyby na tronie jezusa była kobieta w tamtych czasach to bylo nie mozliwe ale teraz jakby to chcieli ujawnic to wszystko by runeło zastanówcie sie ile jest nie zgodnosci i tajemnic w bibli nie wyjaśnionych
|
|
kasiulka |
|
Jezus nie zadawał się z kobietami, bo kobiety są nieczyste, grzeszne itp. :)
A może był homoseksualistą?
W religiach patriarchalnych Bóg jest mężczyzną, mężczyźni rządzą itd.
To przeciwieństwo wcześniejszych religii matriarchalnych, gdzie obowiązywał kult Ziemi, płodności, Bogini.
Z powyższych względów Jezus nie mógł mieć z kobietami nic wspólnego. Od tej pory nawet akt seksualny stał się nieczysty, dlatego matka boska była dziewicą.
Ale co to ma wspólnego z teleskopami? :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 21 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |