| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co i kiedy doprowadzi naszą cywilizację do upadku... | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 45 |
|
Zakładam ten temat załamany niektórymi ludźmi... nie tylko z internetu, ale ogólnie ze świata. Wg mnie problemem, który godny jest rozwiązania nie jest UFO, nie jest koniec świata, nie jest w końcu zło - tylko zwykła, prosta a jakże potęzna i niezgłębiona LUDZKA GŁUPOTA I PYCHA.
Pycha przesłania nam głupotę i nie możemy z nią walczyć... przez co mamy coraz większą liczbę pysznych niewiedzących o tym, że potrzebują zmian... To co może nas w przeciągu kilku pokoleń zniszczyć nie są niby to przepowiedziane wojny, kataklizmy ale po prostu ludzka głupota i pycha...
Jeśli coś sobą reprezentujemy to umiemy milczeć...
Jeśli reprezentujemy sobą coś więcej to UMIEMY ( ! ) dużo mówić
Jeśli się ciągle uczymy to znaczy że jeszcze żyjemy...
Jeśli się ciągle uczymy a czasami MYŚLIMY nad tym o czym się uczymy to faktycznie żyjemy i dążymy do prawdy...
Jeśli mamy wiedzę to nie odrzucimy ŻADNEJ morlaności ale w całości odrzucimy pychę i przyobleczemy się w pokorę...
Jeśli zdobyta wiedza nam się przydaje i umiemy ją pokornie wykorzystywać - znaczy że jesteśmy INTELIGENTNI...
Jeśli jesteśmy inteligentni to nasze życie spożytkować na zło lu dobro... nienawiść bądź miłość...
Ale te wszytkie etapy trzeba odkryć i przejść... !!! Nie zdobędzie się inteligencji nie umiejąc milczeć! Nie umiejąc mówić! Nie ucząc się o rzeczach WAŻNYCH czyli takich, które nam i światu się przydadzą! Jeśli dążymy do prawdy to nie powinno nas zmylać byle co! Byle tekst! Jeśli nie mamy źródła to w ziemskich sprawach nie wierzmy!!! Jeśli nie mamy moralności, na nic nam wiedza... Jeśli nasza wiedza nie jest pożytkowana w sposób głupi ( tzn nie przynoszący nikomu korzyści ) to możemy mówić że jesteśmy inteligentni... Jeśli zaś powiemy przed samym sobą że spełniliśmy już wszytkie pozostałe warunki pozostaje nam wybór - zło lub dobro... i dlatego zło i dobro walczą ze sobą ( walczą w specyficzny sposób) , bo są inteligentne... i potrafią walczyć - jeśli w Waszym życiu nie ma walki to znaczy że jeszcze nie możecie powiedziec ze jesteście ludźmi w pełni rozwieniętymi... a takimi najłatwiej jest się złu wyręczać...
Pierwszym krokiem do osiągnięcia wewnętrzenej dojrzałości jest uświadomienie sobie, że o dojrzałość trzeba walczyć... a pierwszym gongiem w tej walce est świadomość tego, że niewielu jest takich, którzy świadomie i z dobrowolnego wyboru opowiedzieli się w walce po jednej ze stron. Reszta jest "rezerwą", która jest na hasło gotowa rzucić się do walki ale nie walcząca czynnie...
Heh... nie róbmy się wojownikami, podczas gdy jeszcze nie posiedliśmy podstawowych umiejętności jak wiedza, pokora, moralność... !!!
Pax vobiscum :)
|
|
|
Ludzie czy wy nie macie innych tematów????
Przecież powiesić idzie przegladając to forum.
|
|
|
Człowieka intiligentnego poznasz po odpowiedziacha a mądrego popytaniach...
osiągam mądrość... i dochodze do tego że nie ma prawd... nie ma moralności... a dobro i zło to tylko nasz wymysł...
osiągam mądrośc i widze pusty beznamiętny świat którego nie obchodze...
osiągam mądrość i widze że co bym niezrobił to i tak nikogo to nie interesuje... nic to nie zmienia... nie ma to obiektywnej wartości... i nigdy nie dowiem sie jakie były tego pełne efekty...
osiągam mądrość i widze że to co czuje że to co pragnę jest mi narzucone przez rzeczywistość... żyje w ułudzie wolnej woli... ułudzie własnych marzeń...
osiagam mądrość i widze że nie mam obiektywnego celu i sensu w zyciu... musze go sobie sam wyznaczyć... a każdy jest równie durzo wart co inny...
osiągam mądrość i dochodze do tego że moje uczucia, myśli i moja świadomość to efekt uboczny, przypadek wysoce niespotykanych warunków w kosmosie...
osiągam mądrość i czuje pustke... wiem więcej niz przeciętny człowiek ale jak życ z taką wiedzą...
osiągam mądrość i wiem że najlepiej być tylko intiligentnym... posiadać praktyczną wiedze... i szczeże ( nie nasiłe ) wierzyć w jakąś religie... która "odpowie" na kłopotliwe pytania... ale dla mnie jest już zapuźno...
wiesz Bracie co by sie stało gdyby wszyscy byli mądrzy???? Posiadali filozoficzną mądrość????
GLOBALNA HISTERIA I ZAŁAMANIE NERWOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ps.mądrości wzięte od "najmądrzejszych"...
żadnej z nich nieudało się do tej pory ani analitycznie ani spekulatywnie obalić...
nie będę ich bronił na tym forum...
na życzenie mogę podac bibliografie gdzie zostały już obronione...
|
|
|
Brat podziwiam Twoj rozum i sposob myslenia! W koncu jest ktos, kto widzi przyczyne, kto widzi poczatek i koniec drogi jaka wybrala wiekszosc ludzkosci! PYCHA - ona jest nasieniem szatana... i ona prowadzi do nicosci zaklamania!
Dlatego poruszalem temat nastania czasow, w ktorych czlowiek zacznie sie zastanawiac nad droga calosci... gdzie ona wiedzie. Ludzkosc bedzie ginac tak dlugo... jak dlugo bedzie panowac pycha i pozadanie materializmu! Chociaz wydaje sie z pozoru ze cywilizacjia rozwija sie, to jest ona jednak coraz bardziej chora, nabywa sie zlych przyzwyczajen i to ja niszczy od wewnatrz. Narazie tego nie widac.. ale to juz jest.. az w koncy wybuchnie i sie ujawni.
Bardzo dobry temat!
|
|
|
a ja wam mowie ze to zydki nasz wszystkich zniszcza !! system ekonomiczny na swiecie i to co sie dzieje za sprawa tego systemu nieuchronnie idzie do zaglady, jezeli nie bedzie jakiejs tam 3 wojny to kompletne zalamanie sie ekonomii swiata spowodowane roznymi rebeliami ludzi ktorzy juz nie wytrzymuja w takim systemie i maja dosc klamstwa - przyklad cena ropy - za dolara masz w UPS 3 litry a u nas niecaly litr i pipesza nam ze tak rynek dyktuje !! A co ma rynek do tego jak my mamy wlasne rafinerie i wydobycie !! W tamtym roku Orlen zarobil na czysto 700 mln zl co jasno pokazuje ze jak by byla benzyna po 2,5 zl to tez by im sie mocno oplacilo !! ale to tylko 1 z milionow przykladow. Kolejna rzecz to chec wyzysku na wszelka cene, nie liczy sie czlowiek i jego potrzeby tylko to aby zarobic, przyklad telefony komorkowe. Nie mozna dac niskich cen bo to im sie nie oplaci niby musza znizac powoli, mowiono czesto ze jak beda niskie to nie oplaci sie firmie itd.....a teraz mozna gadac z popie po 53 gr za minute (jak kupimy karte za 120 zl na allegro na ktorej jest 180 zl) w nowym POPie i jakos sie oplaca, taka sama promocje wprowadzila era i plus a to wszystko tylko jest odpowiedzia na Heyah - okazuje sie ze mozna......podsumowujac - historia pokazala ze system opierajacy sie na chamstwie, pazernosci i wladzy pieniadza nie jest WIECZNY !!! bylo wiele przykladow - Rzym, Grecja, 3 Rzesza, Komunizm (w tej czystej formie), Babilon, wszelkie rezimy i niestety ale ta piepszona rasa homo sapiens niczego nei umie sie nauczyc z wlasnej historii - jak nie posluszne rodzicom dziecko, z tym ze tymi rodzicami sa bogowie. Chcialem troche zmienic ten system po przez wprowadzenie jakiegos urzadzenia dajacego olbrzymia tania energie, ale niestety ciezko, brak jakiej kolwiek pomocy niweczy moje plany.....bylem juz naprawde blisko kiedy pewien kolega wypia sie i zrobil z epokowej maszyny produkt komercyjny i zabral swoje wyniki badan i nic mi nie pokazal :( ja pierdole ta planete, chyba nic juz wiecej nie robie !!! :(( mam jusz dosc i czekam na koniec swiata, moze ktos jakas wojne atromowa zacznie w koncu, moze araby w koncu spala izrazel i USA, musi sie cos wydarzyc bo inaczej bedziemy tkwic jeszcze dlugo w tej agoni i bezsilnosci !!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
Pierwsze pytanie do Simonusa - a o czym wolisz abym rozmawiał? O tajemnyc planetach, które są tak fantazyjne, że Tolkien niech się schowa, o czarach, podczas gdy rozmówcy nie wiedzą skąd wziął się ten termin i do czego odnosi, a może o niepotwierdzonych domysłach, doniesieniach... ? Simonus powiedz o czym mam rozmawiać jeśli nie o przyczynie zakładania takich tematów... czyli o zwykłemj głupocie...
Widelec... podaj, lektóry nigdy nie zawadzi... a wiesz co cechuje jescze mądrość - miłość... Bez miłości cała wiedza świata sprowadza się do tego, że musimy zjeść, wysiusiać się i przespać. Miłość dodaje nam chęci, zapala w nas potrzebę radzenia sobie w tym świacie i obudza w nas potrzebę bycia dla innych. I brak miłości automatycznie wpędza nas w apatię i w ten nieunikniony ciąg, który przytoczyłeś... Smutna to prawda ale jesli nie wybierzemy miłości ( co się coraz częściaj dzieje ) to ludzie popełniają samobójstwa, gubią się i tracą samych siebie stając się widmami. Dlatego biedak nieraz żyje szczęśliwiej od bogacza i chory od zdrowego. Mając inteligencję i wiedzę i wybierając Miłość ( od którego to wyboru współczesny świat tak bardzo nas odwodzi ) stajemy się ludźmi wielkimi - i to nie ważne czy mamy 100 zł miesiecznego dochodu czy kilkaset tysięcy tygodniowego... Jesteśmy złotymi gwiazdami na nieboskłonie życia, perłami w morzu etc etc etc... mówiąc poetyckim nieco jężykiem... NIe dajmy się zabijać światu, bo wszyscy ludzie w pwnym sensie kiedyś osiągną mądrość i inteligencję nieświadomie, ale już niewielu świadomie potrafi wybrać miłość jako drogę spożytkowania tej inteligencji.
Pax :)
|
|
|
Dawid R - czymze roznisz sie od zydka, skoro promieniujesz takim negatyzmem, jaki zarzucasz im?:)
|
|
|
Znów milczenie a też ciekawy ten temat :) Choć pewnie napisany z nutką goryczy ale co tam :) Zdania wiele nie zmenilem :)
Pax:)
|
|
|
Brat, ty jesteś geniuszem!!!! Po prostu podziwiam Twoje wypowiedzi. Weź, ja bym czegoś takiego nie wymyśliła!!! Każdy zastanawia się, czym będzie koniec świata, ale nie pomyśli, jak można temu zapobiec. Harmonia ducha i czyste zagłębienie w wiedzę, spędzanie dużo czasu w kontaktach z naturą- to jest rozwiązanie.
Pozdrawiam cieplutko, trzymajcie się!:)
|
|
|
Arewno niestety nim nei jestem :P I pwnie nigdy nie zostanę :/ Ale dziękuję za poparcie mojego tematu który pozostał bez odzewu...
Chyba pozakładam go na innych forach "paranormalnych"...
Trzymajcie się ciepło :) Pax vobiscum :)
|
|
|
A są jaieś inne? Tzn, są napewno, ale jakie adresy?
Brat, powiedzmy sobie całkowicie szczerze, dziś wlazłam do piwnicy starych tematów i czytałam prawie wszystkie. i m.in. Twoje też. Czytałam też komenty Old Spirita, czy coś i się nieźle uśmiałam, ale stwierdziłam, że ty jetseś, no dobra nie genialny(chyba nie lubisz tego słowa) ale wyjątkowo uzdolniony naukowo. Ty chyba skończyłeś jakąś filozofię, albo psychologię, bo piszesz zajebiście!:) <mama by się na mnie wydarła...:P>
|
|
|
I słusznie by zrobiła...
Nie jestem uzdolniony naukowo... cieszę się że podoba Ci się mój światpogląd :) A Olda mi brakuje bo nikt mnie nie krytkuje i nie przybija do ziemi ;)
|
|
|
No na Twoim miejscu wcale by mi go nie było żal... Oj, wcale nie miałaby racji. "zajebiście" jest całkowicie fajnym wyrazem. Nie rozumiem dorosłych: czemu zabraniają robić nam czegoś, skoro my uważamy to za słuszne? To nie sprawiedliwe!
|
|
|
Hmm... wydaje mi się że rodzice/dorośli lepiej rozumieją świat :) I w 95% przypadków mają rację :) To że my coś uważamy za słuszne nie znaczy że takie to jest...
|
|
|
No tak zapomniałam, przecież ty też pewnie jesteś dorośły więc sam najlepiej wiesz. Ale trzymanie pod kloszem prawie całkowite jest też głupotą. Np. moja mama nie chciała mnie z domu wypuścić do 6 klasy podtawówki, bo "jeszcze cię ktoś zgwałci!" No jasne, może mnie zgwałcić, ale czy to jest argument, żeby nie wypuszczać mnie na światło dziennne?
|
|
|
Heh... spróbj zrzumieć swoją mame. Ona Cię kocha i się martwi o Ciebie. Oczywiście żaden argument to nie jest - bo równie dobrze cegła może spaść Ci na głowę nawet teraz... i umrzesz... więc ochrony nigdy nie dadzą Ci pewnej... ale muisz też pojąc że Oni chcą Cię jak najbardziej zabezpieczyć.
Poza tym możesz zawsze porozmawiac - to nic nei boli, nic nie kosztuje a może rodzice lepiej Cię poznają i zrozumieją?
takie jest moje zdanie :)
|
|
|
Braaaawa dla Brata! Też masz rację. Ale myślisz, że z nimi nie gadam? Matko, ile razy! Ja też ich kocham, ale z drugiej strony głupio.
Ciebie też tak traktowano w młodości(zakładam że jesteś stary:P skoro 11 lat to dla Ciebie mało:D)?
|
|
|
Chyba każdą osobę którą się kocha tak się traktuje - jak jajko - żeby tylko nie stłóc!
No to wyjaśnij im co uważasz na ten temat... zaufaj im... a jak nadal skutkoać nie będzie to Ty nadal próbuj odkryć im swoje wnętrze - jak zobaczą ze im ufasz sami Ci zaufają :)
|
|
|
Pax! Jesteś po prostu "cognitor" i "magn-animus", a jak piszesz to życie e-nitesco, tui. To po lacinie. Nie ma łacińskich liter... Ale to nic! Thanx za zajefajną rozmowę. Chemia (izotopy) czekają... Ach to życie i ta nauka!
Pozdrawiam cieplutko!!
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 45 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |