Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Aborcja w rozumieniu Brata, czyli GRZECH, szatański odruch!!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 206
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 10 | 11 | Następna strona

Postanowiłem wydzielić ten wątek z dyskusji jaka toczy się pomiędzy mną a Bratem, ponieważ nie ma on związku z jje treścią w temacie: "Dojenie owieczek przez Kościół Katolicki. Przesądy KK"
Brat:
Zdrowy rozsądek i wiedzę!? Ty się słyszysz!? Porównujesz istotę żywą do projektu architektonicznego? Ty się nie słyszysz.
ISTOTĘ??!! Ty się chyba nie słyszysz!! Jaką istotę? Znasz etymologię słowa"istota"?? Nie mamy tutaj do czynienia z istotą!!
Brat:
oldspirit: "Zarodek jest tylko potencjalnym człowiekiem" A Ty jesteś potencjalnym zabójcą potencjalnego człowieka :/ Może nie pamiętasz, ale zapewniem, ze Ty też kiedyś byłeś "projektem", "potencjalnym człowiekiem". Ciekawe co by było gdyby jednak Twój projekt odrzucono :/
Urodziłbym się w innej rodzinie, w takiej, w której uznanoby, że mogą mnie do siebie zaprosić. Albo w takiej, w której bieda i zgrzytanie zebów - to zależy, ale po co mamy przemawiać wiarą?
Brat:
kościół kupczy sakramentami, a Ty kupczysz życiem.
Bzdura! W myśl Twojego myślenia, jeśli jesz mięso kupczysz życiem tak samo jak ja będąc za aborcją w początkowym stadium rozwoju zygoty. Różnica między nami polega na tym, że ja nie jem mięsa, więc?
Brat:
Już z tego powodu wolałbym Kościół od spotkania z Tobą :/
Widzisz do czego doprowadza Cię ten Twój Kościół? Do zachowań aspołecznych! Odrzucasz innych ludzi z powodu odmienności ąwiatopoglądowej! Jakie to mają być te katolickie dzieci, jeśli serwuje im się podobnej Tobie demagogię?
Brat:
Chronisz nagle strasznie dzieci, które są "niby" tak strasznie zagrożone przez celibat, a te które są zagrożone przez masowy mord ignorujesz i nazywasz projektami i jeszcze bezczelnie powołujesz się na wiedzę!
Można by teraz powiedzieć, że jesteś beszczelnym głupcem. Zycie oddałbym za dzieci, a Twoją głupotę na stosie spalił, gdyby to było możliwe, bo dzięki takim poglądom jak Twoje - wciąż króluje na tym świecie nienawiść, wojny, kseno i homofobia. Jak śmiesz nazywać usunięcie połączonych komórek morderstwem?? Kto daje Ci takie prawo??
Brat:
Tak... masturabacja o ile nie wiesz wedle nauki Kościoła ( popatrz... znowu twierdzisz że ją znasz ) jest grzechem. Natomiast definicja grzechu ( chyba ją znasz, znawco nauczania kościoła ) nie pokrywa się z polucją ani z owulacją, bo przypominam grzech musi być świadomy i dobrowolny.
I po co się chwalisz, że nie zrozumiałeś ironii w tym tekście??
Brat:
A co do Twoich wywodów to "projekt" nie składa się z ołówka i kartki niestety, dopiero ich połaćzenie daje projekt :/ Więc bez sensu są Twoje ostatnie wywody.
A co to zmienia? Projekt, pozostanie tylko projektem, to od projektanta zależy czy wcieli go w życie, czy też nie.
Brat:
Zaś wracając do ochrony życia aż od poczęcia (...)
Jak to szumnie brzmi - OCHRONA ŻYCIA. Temu podobne demagogiczne hasła wciąż jedynie potwierdzają, że Ty i Tobie podobni chcecie nadać nawet plemnikom twarze, nie mówiąc już o połączeniu się ich z jajem. Jeśli chcesz być tak konsekwentny w chronieniu życia, to nie możesz nawet kichnąc, bo sakujesz tym samym na śmierć - mnustwo komórek, które przeciez żyją, nie mozesz także niczego jeść, bo tym samym mordujesz życie!
Brat:
- wedle elementarnej wiedzy: dziecko "powstanie" z Twojego projektu jeśli nic się nie uczyni.
I tu masz problem - bo jeśli Bóg istnieje i dał nam rozum oraz wolną wolę - to także po to, byśmy w sposób racjonalny, przemyślany regulowali liczbę urodzeń nie próbując doprowadzać do swojego, czy też cudzego nieszczęścia na Ziemi. Jesteśmy wszak powołani do radości i miłosci, a nie cierpienia i amrazmu, nieprawdaż?
Brat:
Więc znó wracając do twgo głupiego porównania o architekturze, możnaby powiedzieć, że ów "projekt" podczas zabójstwa jakim jest usunięcie ciąży zostałby ukradziony i zniszczony architektowi. W tym punkcie kolego nie masz żadnej racji.
Głupie tutaj jest tylko Twoje infantylne nazywanie mądrego stanowienia o życiu swoim i swoich bliskich (bo tym jest przemyślana aborcja), które nazywasz zabójstwem. Powiem Ci coś - ktoś dokonał na Tobie strasznego zabójstwa, a jest nim akt pozbawienia Cię nieskrępowanego myślenia, zdolności patrzenia na swiat nie poprzez rozwartą paszczę ideologii, a poprzez racjonlaną nad nim refleksję. Pozdrawiam i zdrowia życzę.

Old, rozumiem o co Ci chodzi, ale nie powinieneś robić takich tematów oficjalnie oczerniających Brata. Wprawdzie ma on swoje katolickie poglądy ale nie czyni go to gorszym. Tak tylko Ci mówię, że to niemiłe.

Aborcja jest tym samym co egoizm ten czyn jest spowodowany czystym egoizmem kobiety. Niepodoba mi sie dziecko, nie teraz chce miec dziecko, pewnie bedzie chore to po co mi one trzeba usunac jak mowil Jan Paweł Wielki wystrzegajmy sie cywilizacji smierci bo zatym idzie zaraz euntanazja a pochodna tego wszytskiego jest takie zjawisko ze bedziemy chcieli wybierac jakie dzieci chcemy czy zdrowe piekne czy chore ibrzydkie. Dokad ma czlowiek zyc bo np nam sie juz znudzil itp i to prosta droga do wybierania jakie chemy miec dzieci i dokad rodzice nasi maja zyc czyli zabawa w Pana Boga. czy to sie niekłóci z Nauka Jezusa??

michal1978 ograniczony jestes troche...myslisz ze kobiety usuwaja dzieci bo im tak sie podoba, bo mi bedzie przeszkadzac? dlaczego nie bierzesz pod uwage innych czynnikow? A moze dla ciebie najlepsze sa latwe odpowiedzi, typu kobiety sa egoistakami i dlatego to robia!?

A jeśli matka ma aids to dalej ma rodzić dzieci?

wyckret postaw to pytanie michalowi....

Właśnie to zrobiłem.

niejestem ograniczony tylko rozptruje to z punktu widzenia wiary jak wyznaje to jest najwazniejsze. Jakim prawem czlowiek ma decydowac o zyciu lub smierci innego czlowieka? czy my mamy ustalac kiedy czlowiek jest czlowiekiem czy nie? Amoze ustalmy ze czlowiekiem jest ten co w pelni moze sam funkjconowac wtedy po usypiajmy wszytkich niepelnopsrwanych!!!! Czy swiat ma sie skladac z samych idealow?? dajmy jakies pole dla Boga niech on decyduje o wsztkim a nie my kiedrujacy sie egoizmem zeby tylko wszytko bylo dobre dla mego JA. A mtaka czemu ma usuwac dziecko spooddu zagrozenia swergo zdrowia? agdzie poswiecenie dla wslasnego dziecka? co to za matka ktora tego niepotrafi? Dlatego tylko ze niejest jeszcze ono na swiecie tylko w jej brzuchu?? AIDS?? zadna przyczyna do aborcji a moze kiedys wynajdziemy lek na to i co wtedy dany czlowiek bedzie mogl zyc sobie. Moze wszytkich choprych wybijmy? jesli ktos tu jest egistyczny to napewno nie ja.

Michał jest jeszcze lepszy od Brata - jest taki naiwny i niewinny :) Temat ciekawy Oldzie, a Brata poznałem już na tyle, by wiedzieć, że on się nie gniewa, ani nie obraża :) Poza tym Wyckrecie, Old nie oczernia Brata, tylko usiłuje polemizować z jego czarnymi poglądami :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

ale pamietajmy ze za wszystkim i tak stoi szatan!! ;] i tylko kosciol moze nas przed nim obronic

Campari:
ale pamietajmy ze za wszystkim i tak stoi szatan!! ;] i tylko kosciol moze nas przed nim obronic
Zgadzam sie w calej rozciaglosc ja jestem naiwny i niewinny heheheh to ze mam takiew poglady? wiec zycze kazdemu zeby byl tak naiwny i niewiinny zeby mial takie poglady to na swiecie bylo by mniej zla

michal1978:
Zgadzam sie w calej rozciaglosc ja jestem naiwny i niewinny heheheh to ze mam takiew poglady? wiec zycze kazdemu zeby byl tak naiwny i niewiinny zeby mial takie poglady to na swiecie bylo by mniej zla
Rzeczywiście tak było pomiędzy 80 r. a 1517 r. Europa w szczególności nigdy nie zapomni tego dobra wynikającego z przestrzegania bożych przykazań. Ludzie. Nie dziwie się że paliłem was na stosach. Minęły tysiąclecia a wy niczego się nie nauczyliście. Niełatwo wyzbyć się pogardy do was.

wyckret:
Old, rozumiem o co Ci chodzi, ale nie powinieneś robić takich tematów oficjalnie oczerniających Brata. Wprawdzie ma on swoje katolickie poglądy ale nie czyni go to gorszym. Tak tylko Ci mówię, że to niemiłe.
Nie rozumiem. W jaki sposób niby ten temat oczernia Brata? Oczywiście, że Brat nie jest gorszy, ani lepszy, co ma być tutaj nie miłego? Przecież to wszytsko napisał Brat odpowiadając mi, teraz ja odpowiadam jemu, a że wyłonił się nowy wątek w dyskusji wymagający osobnego potraktowania - to żadne novum.

Tak, ale jak się wchodzi na forum i widzi temat podsumowywujący takie "golden moments" może się zrobić komuś wstyd... I to nie z powodu poglądów, a z tego, że zaraz ktoś wejdzie i się pośmieje.

wyckret, Golden moments to miał Brat bo nieźle się bronił co mu zresztą nie sprawiało problemu. Jest skostniałym skurwielem który zwyczajnie dobrze bronił swojej mafii. Old miewał problemy z odpowiedzą bez palnięcia głupoty bo za bardzo odbierał to emocjonalnie. Argumenty były płytkie, old chciał się wygadać a nie przedstawić swoje stanowisko. Oceniam efekt a nie jego osobę.

Old analizuje i dyskutuje w każdym punkcie z Bratem. Za to go podziwiam - za wytrwałość. Mi by się nie chciało wchodzić w takie szczegóły, chociażby dlatego, że jedyne co mi się ciśnie na usta, gdy czytam niektóre wywody Brata, to śmiech i niedowierzanie, że można być aż takim... - Liszaj dobrze podsumował Brata. Argumenty Olda wcale nie są płytkie - po prostu dostosował się do stylu dyskusji Brata. Natomiast z tobą Liszaju właściwie nie wiadomo jak dyskutować, bo zbyt szybko walisz dosadne podsumowanie - ma to swoje plusy i minusy :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Moje podejście to akceptacja i nienawiść jednocześnie.

BASTA!!! Serce mnie się kraja jak widzę że większość tych któych uważałem za myślących popiera morderstwo.
oldspirit:
ISTOTĘ??!! Ty się chyba nie słyszysz!! Jaką istotę? Znasz etymologię słowa"istota"?? Nie mamy tutaj do czynienia z istotą!!
Masz rację "istota" to "esencja", "sedno rzeczy". W istocie embrion to ISTOTA LUDZKA.
oldspirit:
Jak to szumnie brzmi - OCHRONA ŻYCIA. Temu podobne demagogiczne hasła wciąż jedynie potwierdzają, że Ty i Tobie podobni chcecie nadać nawet plemnikom twarze, nie mówiąc już o połączeniu się ich z jajem. Jeśli chcesz być tak konsekwentny w chronieniu życia, to nie możesz nawet kichnąc, bo sakujesz tym samym na śmierć - mnustwo komórek, które przeciez żyją, nie mozesz także niczego jeść, bo tym samym mordujesz życie!
Czemu celowo mylisz pojęcia zabijania i działań zmierzających ku przeżyciu?? Usunięcie płodu jest dopuszczalne tylko wtedy gdy jego istnienie zagraża nosicielowi (matce), a nawet wtedy gdy jest ono (płód) w stadium wystarczającym do samodzielnego przeżycia dopuszczalne jest poświęcenie się matki dla życia dziecka - TO JEST ODWAGA, TO JEST CZŁOWIECZEŃSTWO, TO JEST SENS ŻYCIA - tworzenie życia.
oldspirit:
I tu masz problem - bo jeśli Bóg istnieje i dał nam rozum oraz wolną wolę - to także po to, byśmy w sposób racjonalny, przemyślany regulowali liczbę urodzeń nie próbując doprowadzać do swojego, czy też cudzego nieszczęścia na Ziemi. Jesteśmy wszak powołani do radości i miłosci, a nie cierpienia i amrazmu, nieprawdaż?
Współczucia synu. Bóg niby dał nam rozum i wolną wolę po to abyśmy się zabijali?? Nie wiem czy wiesz, ale kobiety nie są wiatropylne. Potrzeba dwóch "myślących" osób do stworzenia życia. A jak ktoś nie chce mieć dziecka to musi myśleć o tym co robi. A usuwanie ciąży jednoznacznie pokazuje że ci którzy stworzyli to życie myśleli nie o nim tylko o swojej przyjemności - TO JEST EGOIZM - największego kalibru - GRZECH ŚMIERTELNY. P.S. Zabicie jakiegokolwiek zwierzęcia (nawet psa czy kota) po to by przeżyć (zjeść go lub się przed nim obronić) jest dobre bo ratuje ludzkie życie które jest ponad wszystkim. Zabicie jakiegokolwiek zwierzęcia (nawet mrówki czy muchy) dla własnej przyjemności jest BARBARZYŃSTWEM. Będziecie jeszcze długo żyć na tej planecie z takim myśleniem.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

wendol:
Michał jest jeszcze lepszy od Brata - jest taki naiwny i niewinny :)
Jest lepszy od was wszystkich! Rozumie istotę życia.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

Zastanawiam się Szuinegu, czy jesteś tylko prowokatorem, czy naprawdę tak sądzisz. Część z tego, co mówisz bierze się z nieznajomości środowisk, w jakich żyją niektórzy ludzie i ogólnie z poziomu ich świadomości.
szuineg:
A jak ktoś nie chce mieć dziecka to musi myśleć o tym co robi. A usuwanie ciąży jednoznacznie pokazuje że ci którzy stworzyli to życie myśleli nie o nim tylko o swojej przyjemności
Miałem kiedyś dziewczynę z oględnie mówiąc - niezbyt ciekawego środowiska społecznego (bardzo ją kochałem i kocham, i pozostanie w mej pamięci do końca życia). Kiedyś wreszcie matka zapytała jej, jak my to robimy, że nie ma z tego dzieci. I teraz dochodzimy do sedna sprawy - do zbrodniczej działalności i obłudy Kościoła. 1. Nie ma w Polsce edukacji seksualnej z prawdziwego zdarzenia. 2. Nie uczy się korzystania ze środków antykoncepcyjnych. 3. Są one drogie i nie refundowane. 4. Gdy człowiek jest w trudnej sytuacji, to mamy zakaz aborcji. Wyobraź sobie Szuinegu, że niektórzy ludzie nie chcą mieć dzieci z różnych względów: bo np. nie dorośli do tego, bo nie mają odpowiednich warunków materialnych, bo mają już dzieci i nie chcą więcej. Poprzez brak tego, co wypunktowałem, strefy biedy się powiększają i nie chcę Ci życzyć Szuinegu, byś żył jako dziecko w takiej rodzinie. Światły i bogaty człowiek sobie poradzi, ale będzie to czynił wbrew nauce Kościoła, na co z różnych względów nie zdecyduje się biedny, niewykształcony, wykorzystywany przez Kościół człowiek. Syty głodnego nie zrozumie. Prawda Szuinegu? Przeczytaj może sobie np. ten artykuł.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 206
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 10 | 11 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.