Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
NITINOL - metal z pamiecia.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34

Postanowilem otworzyc ten temat poniewaz nitinol ma wg mnie ogromny potencjal, wymyslilem pewna maszynke ktora moze dzialac bardzo dlugo, bazujaca na nitinolu, zapraszam na www.xlabs.prv.pl do dzialu "darmowa energia..." na samym dole tej strony jest ciekawy opis wykozystania nitinolu to specjalnej pompy wodnej, interesuje mnie czy ktos wie skad go wziasc w Polsce ??? jaki jest sklad procetowy tytanu i niklu w tym stopie ?? jak go wytworzyc ??

Ojejku tu sami wynalazcy na tym całym forum. [%sig%]

Kasiu no jak nie jak tak :-) MOS!FET

Panowie (i panie) kupiłem NITROL z Allegro - teraz myśle nad jakimś praktycznym zastosowaniem...

Assault, to zajzyj na moja strone, tam masz praktyczne zastosowanie, tylko ze Twoj nitinol jest niemedyczny tylko ten zwykly niestety.

a jaka jest różnica między zwykłym nitinolem a medycznym ???

meryczny pracuje w temperaturach ciala, mozna powiedziec w temperaturach pokojowych, a zwykly w przynajmniej o 20 stopni wyzszych

Witam. Ostatnio przeczytalem w gazecie (dziennik polski) o materiale inteligentnym ktory zmienia zmienia swoj ksztalt pod wplywem pradu. Czy wie ktos wiecej na ten temat? Czy po prostu jest t ozwykly Nitinol ktory ma duzy oporm przez to wytwarza cieplo ktore go odksztalca? Ile kosztuje wogole ten NITINOL? Pozdrawiam.

Niewiem jak nitinol, ale kiedyœ w stanach robiono zderzaki do samochodów z metalu który pod wpływem goršcej wody odzyskiwał kształt. No ale każdy z takim zderzakiem po zderzeniu polał wodš i miał zderzak jak nowy, a to zapewne nie było na ręke producentom żyjšcym z częœci zamiennych (no bo nie tylko zderzaki można by z tego robić). No i dziœ nikt nawet o tym nie pamięta pewnie.

tu jest skład procentowy stopu :D http://www.forumsitr.pl/index2.php?id=70

szunieg-te zderzaki sš już przy zwykłych wagonach i lokomotywach-elastomer.powracajš do swej pierwszej formy-po zaprzestaniu nacisku,różniš się tym że nie odbijajš jak to robi sprężyna,tylko się powoli odkrztałcajš.Coœ pamiętam że to polski wynalazek i chyba ma ze dwadzieœcia lat. pozdrówka

Ja tez jestem wynalazcom. Ostatnio wynalazlem ze jak naleje sobie wody do wanny a potem do niej wejde to objestosc wyparnietej wody z wanny rowna siem objetosci masy mojego ciala. Eureka! [%sig%]

Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom.

Jestem zafascynowana Wasza dyskusja.

nitinol zawiera okolo 55% tytanu ale jak pewnie wiesz moze byc inaczej- wszystko zalezyod tego w jakiej temp. ma zmieniac swoja faze z austenitu w martenzyt

.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.