| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Lucyfer i spółka | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28 |
|
Co wiecie o diabłach? Może ktoś z was widział szatana albo chciałby się z kimś podzielić swoją wiedzą na ten temat? Piszcie śmiało co wam chodzi po głowie.
|
|
|
A skoro to forum jest poświęcone diabłom, to chciałbym jeszcze porozmawać o demonologii. Podzielcie sie ze mną swoją wiedzą na ten temat!
|
|
|
Jeeeezu...!!! <wow> TO Forum poświęcone diabłom jest ??? Brat, załatw mi trochę wody święconej, musze obmyś się z grzechu... Saunę też macie, taką z parą ze święconki, a rozgrzewaną żarem wiary...?
[%sig%]
|
|
|
Dobra, może rzeczywiście to trochę kiepsko ująłem. To forum jest O diabłach. Sorki, nie musisz już się bać...
|
|
|
Tak już lepiej, choć nie do końca. ;) Mnie chodziło o to, żebyś nie kojarzył tego Forum z diabłami, religią, domniemaniami na temat relikwii, polowaniem na wampiry i inne tego typu zabawne tematy. To jest Forum poświęcone zjawiskom niewyjaśnionym w ogólności, a nie tylko tym, które rodzą się z niewolniczej potrzeby człowieka do tego, by szukać bytów PONAD nim. Dyskutyjemy tu różne postacie boga, ale tylko dlatego, by uzmysłowić niektórym, że drapieżny prozelityzm jest nie tylko nieuzasadniony i niesmaczny, ale wręcz karygodny i zbrodniczy.
No a poza tym dlatego, że religia jest tak bliska filozofii, że podobnie jak ona, nie wymaga niczego, jak tylko otwartego umysłu i zdolności pisarskich. :)) Zaś w kwestii UFO, tajemniczych wynalazkó, teorii spiskowej, itd. potrzebne są bardziej namacalne dowody, niz tylko racjonalne udowodnienie (lub nie) jakiegoś poglądu....
Co się zaś tyczy samych diabłów - to ja ich widzę w czarnych sutannach i słyszę przemawiających śpiewnym głosem z ambon... Innych diabłów widzę w koszmarnie skrojonych garniturkach z idiotycznie dobranymi krawatami, jak przemawiają do mnie czasem ze szklanego ekranu lub z łamów gazet. Jeszcze inne diabły ustroiły się w aureolkę z 12 żółtych gwiazdek na granatowym tle. Kolejne diabły noszą turbany i krzyczą "Allach akbar !". Jeszcze inne diabły udając sportowców noszą dresy nawet na imprezach. Kolejne diabły....
Tak, przyjacielu. Tak ja widzę diabły współczesne....
[%sig%]
|
|
|
Trzeba przyznać, że masz rację Leto. Zastanawia mnie także to, że według XVI - wiecznej demonologi religii etruskiej, już wtedy działało 6666 wcielonych legionów szatańskich, z których każdy składał się z 6666 demonów. Skoro wtedy było tyle wcielonych diabłów, to ile może być teraz?!
Może nie powinienem w to do końca wierzyć, ale tam może być ziarenko prawdy...
|
|
|
E, to mało. Nieco mniej niż 44.5 miliona ludzi. Może na owe czasy to dużo było... W dzisiejszych czasach bez problemu. Przyjmując 6mld mieszkańców naszej biednej planety, daje to że co 135-ty jej mieszkaniec jest wcielonym diabłem. To i tak dobrze, powiedziałbym !
[%sig%]
|
|
|
Co ty Leto teraz jest już tylko 666 na łebek, Brat ma 665 bo jeden na kacu i zabłądził :)))
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |