Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Dalszy rozwój naszej cywilizacji.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9

Chciałbym rozpocząć rozmowę na temat dalszego postępu technologicznego, poszerzania naszej wiedzy w różnych dziedzinach, rozwoju nauki i całej naszej cywilizacji. Musi nastąpić kolejny etap, abyś my dalej rozwijali swoja wiedze, technikę i mogli z niej korzystać. Mamy coraz większe potrzeby i coraz więcej pytań dotyczących nie tylko naszych przyziemnych, codziennych problemów, ale tych o wiele ważniejszych globalnych i wykraczających poza pole naszych dotychczasowych badań. W czasie rozwoju naszej cywilizacji następowały kolejne przełomy, czasem większe czasem nie wielkie, które pomagały nauce i ją napędzały, były to różnego rodzaju wynalazki i urządzenia, odkrycia, dzięki którym nasz rozwój i postęp został znacznie przyspieszony. Można tu wymienić na początku samą w sobie sztukę pisma, później druk, dzięki któremu wiedza była dostępna coraz większej liczbie osób. Różnego rodzaju urządzenia, aparatury od tych najprostszych po coraz bardziej skomplikowane, umożliwiające przeprowadzanie różnych eksperymentów, doświadczeń, pomiarów. Silnik parowy, spalinowy. Aż dochodzimy do komputerów, najpierw tych prostych maszyn liczących później umożliwiających nam lot w kosmos, aż po dzisiejsze coraz sprawniejsze i będące nieodzowną częścią naszego życia. Nasze pragnienia poznania świata i odpowiedzenia sobie na miliony pytań, na które nie znamy teraz odpowiedzi jest coraz większe. Potrzebujemy jakiegoś przełomowego odkrycia, co pozwoliło by na umożliwienie, przyspieszenie poznawania coraz dokładniej i dalej świata i dało by odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Więc co będzie dalej? W jakim kierunku będziemy zmierzać? Według was, jaka dziedzina, nauki, urządzenie, technologia, odkrycie pozwolą nam otworzyć kolejny przełom w nauce? Jak widzicie odległą i to całkiem bliską przyszłość? :)Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem:)

Witam cię Morgan ! Miło mi ciebie gościć na forum, dzięki za temat. Przede wszystkim rzuca mi się w oczy jedna kwestia : czy tak naprawdę rozwój się wogóle dokonuje. Nie mówię tu cywilizacji zchodnioeuropejskicj i jej korzeniach tkwiących na bliskim wschodzie. O tym zaraz powiemy, jest to apekt kilku tysięcy lat. Chodzi mi o szerszy przedział czasowy. Myślę, że każdy chcący poznać sposób w jaki rozwijają się społeczności ludzkie powienien dobrze znać historię. To pozwoli przewidywać dalsze wydarzenia. Ale powienien też znać starożytne hinduskie teksty. Czy czytałeś może Morgan, święte księgi hinduizmu ? Mahabharata i Ramayana mówią o latających pojazdach, dużo bardziej zaawansowanych technicznie od współczesnych maszyn rasy białej. A wielkie starożytne metropolie i ich niesamowity rozwój kulturalny ? Mówie tu np. o Sumerze. A indyjskie wedy, które mówią o rzeczach które współczesna nauka dopiero odkrywa , a która nadało poziomom subtelnej materii nazwy w postaci dźwięków ? ( otym mówiłęm w innym temacie ) Polecam , zapoznaj się z tym, bo to zmienia światopogląd, a napewno wzbogaca wiedzę. To tytułem wstępu. Czy postęp wogóle się dokonuje ? Patrząc ogólnie na przestrzeń czasową i rejony reprezentujące wysoki poziom cywilizacyjny każdy oczytany dostrzeże prawidłowość - rejony największego rozwinięcia przesunęły się z bliskiego wschodu na północny zachód, przez Bizancjum aż do Londynu. Natomiast rejony będące najbardziej kiedyś rozwinięte sa teraz ruiną tj. bliski wschód.Wtedy stwierdzam - postęp się przesuwa z miejsca na miejsce, ale nie dokonuje. Kulturowo Sumer był nawet dużo dalej od współczesnych cywilizacji, wiadomo to z glinianych tabliczek. Natomiast postęp technologiczny już mówiłem, kiedyś mógł być nawet większy , i popadł w ruinę. Na niektórych obszarach wykryto promieniownaie radioktywne jak po wybuchu bomby atomowej. Tyczy się to szczegółnie obszaru Indii. Nie byłbym nawet takim entuzjastą współczesnej nauki. Wiele koncernów farmaceutycznych blokuje rozwój, podbnie dzieje się z innymi gałęziami przemysłu. Celem jest tylko ujarzmienie mas i trzymanie w ryzach tego żywiołu. Chociażby ropa - możnaby wynaleźć samochody na energię atomową a jednak się blokuje ten rozwój , dlaczego ? Bo ma sie w ręku władzę.Co do kultury to jest gorzej niż ze wszystkim innym, chodzi o kulturę popularną, bo jak rozwija się ta wysoka, wśród najwyższych warst , skąd możemy wiedzieć. Ekspansja w kosmos też nie idzie najlepjej, trzeba utrzymac na wysokim poziomie spore sztaby ludzi , a to kosztuje. W końcu zostaje niewiele pieniędzy. A teraz przyszłośc geopolityczna. Bogate kraje zachodu zalewają barbarzyńskie ludy latynosów, murzynów, arabów it. - sytuacja wygląda jak przed upadkiem imperium rzymskiego. W końcu zachód czeka ten sam los. A wszyscy wiemy, co wtedy zostaje z całej wiedzy i cywilizacji. Odpowiedź brzmi - "nic". I wszystko od początku.

Dobry. Ja wiem jedno: na pewno w jednej dziedzinie wszystko idzie do przodu. Mianowicie, co bardzo mnie martwi, technika, nauka i wszystko co człowiek jest w stanie wymyśleć, idzie w kierunku większego rozleniwienia człowieka :o) Czyli po prostu, pod nazwą "ułatwiania życia" kryje się zwykłe lenistwo. Już dzisiaj wystarczy telefon żeby wszystko, lub prawie, załatwić. Nie trzeba d..y dźwigać, żeby ubezpieczyć auto, zamówić jedzonko do domu, włączyć telewizję, lampę, iść po gazetę, itd. A co będzie za kilka, kilkanaście lat? A to "ułatwianie życia" to zwykłe ludzkie lenistwo, i jestem pewny, że w tym kierunku będą coraz większe postępy. Jeszcze nogi zaczną nam zanikać poprzez ewolucję hehe. Ludzie będą coraz grubsi, mięśnie zaczną zanikać, i kto wie co jeszcze :) Tylko proszę bez słów krytyki, każdy ma prawo do własnej wizji świata, prawda? Pozdrawiam gorąco. Adaś

interesujący temat, jeżeli chodzi o gałąź rozwoju to stawiam na biologię i elektronikę. Ale to nie jest najważniesze. Mamy teraz dość wiedzy aby stać się cywilizacją...dorosłą. My sami musimy zdać sobie sprawe że wszyscy jesteśmy jednością i dażymy do rozwoju. Bez tego nie dojdziemy daleko...Taki przykład: gdyby nikt nie rozpiep rzał wszystkiego do okoła dla własnej satysfakcji już dawno mielibyśmy komputery na przystankach autobusowych - to powiedzmy utopia ale da się to osiądnąć. To mały przykład ale właśnie to posuneło by nas do przodu. Rozwój to ludzie i od nas samych bedziemy musieli zacząć lub będziemy mozolnie kłócić się między sobą aby pokatnie uzyskać efekt.

Czy nie widzicie , co się dzieje w WYLATOWIE? Przekazali nam przesłanie: KONIEC ery RYB! ROZPOCZYNA się era WODNIKA! Pozdrawiam K.K.

Dalszy rozwój naszej "cywilizacji" dostarczy nam bez wątpienia nowych zmartwień i pytań... lub też da na nie szybką i niekoniecznie bezbolesną odpowiedź, np. w postaci pantemii jakiegoś sympatycznego wirusa wyhodowanego (w duchu nauki !) w jakimś laboratorium, udostępnionego (w duchu liberalizmu !) szerokim masom, a następnie wykorzystanego (w duchu religii !) przez jakiegoś fanatyka.... Jeśli mój czarowny scenariusz się jednak nie sprawdzi, to przykro mi mówić, ale "...komputerów na przystankach autobusowych..." i tak nie będzie. Dalszy rozwój "cywilizacji" (cudzysłów zamierzony) doprowadzi do jeszcze większego rozłamu w stosunkach społecznych i już niedługo zdobycze techniki będą dostępne wyłącznie dla klasy najbardziej uprzywilejowanej, zaś ogólnie rozumiany proletariat zostanie zepchnięty do średniowiecznej ciemnoty, ubóstwa i zabobonów. W roli warstwy uprzywilejowanej, może wystąpić w zależności od kaprysu historii: a) hierarchia kościelna (dowolnego wyznania, ale stawiam na katoli) b) oligarchia korporacyjna c) junta wojskowa aktualnie dzierżąca zawleczki od największej ilości głowic nuklearnych d) ...nie, chyba bez d), bo nic mi o tej porze już nie przychodzi do głowy. Jak Wam sie podoba moja wizja ? :) [%sig%]

Niemam własnego adresu e mail ale mam jedno pytanie na które chciałbym żeby pan lub pani odpowiedziała mi na to moje pytanie bardzo był bym wdzieczny oto to pytani CZY WSPUŁCZESNA TECHNIKA I NAUKA MOŻE SPOWODOWAĆ ZAGROŻENIE W PRZYSZŁOŚCI I PROSIŁBYM ŻEBY PAN LUBA PANI UZASADNIAŁA SWOJOM ODPOWIEDZ JESTEM NA TEN TEMAT BARDZO ZAINTERESOWANY Z GÓRY DZIEKUJE I PRZEPRZASZAM ZA KŁOPOT KTÓRY SPRAWIŁEM ALE PODAŁ WŁASNY ADRES GG 7711449PROSIŁBYM ŻE BY KTOŚ ODPOWIEDZIAŁ MI NA TO PYTANIE

Hmm... zagrożenie istnieje od zawsze. I istniało będzie dopóki człowiek nie wyleczy się z pychy :) Pax :) [%sig%]

prognozuję dalszy gigantyczny rozwój technologii informatycznych i teleinformatycznych i satelitarnych,wprowadzenie internetu trójwymiarowego i internetu intergalaktycznego(łączność ze światami i portalami naukowymi oraz rozrywkowymi kosmitów).będzie rosła rola specjalnie po'ustawianych badań naukowych, gdzie racjonalność mierzona tak zwanym "szkiełkiem i okiem" uczonego skrzyżowana zostanie świadomie i perfidnie z parapsychologią i "channellingiem" mega-{inter}galaktycznym.Nasileniu ulegną juz jawne kontakty ludzkości z przedstawicielami odwiedzających naszą planetę głównych 14 ras intergalaktycznych.drastycznej zmianie ulegnie model rozwoju społecznego,z uwagi na turbulencje finansowo-gieldowe i spekulacyjne tak zwanego supernowoczesnego US-"turbokapitalizmu" dojdzie do nawrotu modelu marksistowskiego,izraelo-kibuzz.'ovego i leninowskiego z włączonym na pełny gaz rynkowym socjalizmem typu "była NRD".,czy były socjalistyczny Izrael "kibbuc'owy".Wróci pamięć po byłej NRD, będącej niegdyś wzorcowym,nie mającym równych sobie w harmonii społecznej państwem robotniczo-chłopskim spod "Sierpa,Cyrkla i Młota". Zwiększy się rola wychowania(przedszkola,szkolnictwo podstawowe i średnie) i wszechstronnego kształcenia dzieci w wieku 5- 17 lat, bowiem naukowcy dowiedzą się, iż wszelakie giga-zdolności intelektualne i fizyczne jednostki kształtują się niestety w najpełniejszym stopniu właśnie w tym czasookresie życia ludzkiego zwierzaka.a to oznacza, iż każde ludzkie dziecko wymaga gigantycznych wręcz nakładów materialnych i duchowych na jego zrównoważony i przynoszący póżniej korzyści społeczeństwu wszechstronny rozwój.na pewno z'akceleryzowana zostanie silnie ekspansja zwierzaka ludzkiego w bliższy i dalszy kosmos(nowy napęd antygrawitacyjny(na przykład szybkość grawilotu kosmicznego "Cesarzewicz Matwiej Pliechanow" uplasuje go na poziomie kształtującym się wieleset razy powyżej szybkości światła) i równolegle - pokonywanie tak zwanych sztucznie tworzonych na Ziemi w wybranych miejscach "STARGATES" (okien powszechnej wielowymiarowej wszechświatowej czasoprzestrzeni podróżniczej)oczywiście parapsycho-channelo'-militarnych).
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.