Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Umysł na HDD = Niśmiertelność
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37

Oto mały cytacik z arcyciekawej książki: ,,Będąc dyrektorem Mobile Robot Laboratory na uniwersytecie w Pittsburgu, Moravec zajmuje się przede wszystkim konstruowaniem inteligentnych robotów z zapożyczoną ludzką umysłowością. Proponujemy pójść o krok dalej, to znaczy osiągnąć nieśmiertelność drogom przeniesienia osobowości ludzi starych do młodych organizmów. A w tym przypadku nie ma większego znaczenia, czy w grę wchodzi komputer czy robot, czy obiekt jest ruchomy, czy stacjonarny. Może się to okazać zadaniem wielce zniechęcającym. Informacja zawarta w pamięci komputera przechowywana jest w zupełnie inny sposób niż w ludzkim umyśle. Jest nieelastyczna, sformalizowana, składa się z programów i plików ściśle uszeregowanych w katalogach. A wszystkie katalogi stanowią jakby odrębne wszechświaty. Współpracują ze sobą kiedy zleci im to sterowany przez człowieka program, jak na przykład Windows. Oznacza to że komputer nie posiada sterującego jego procesami osobowości i zdany jest na użytkownika. Sam w sobie jest pudełkiem zawierającym niezależne pamięci... Istnieją powody, dla których tak trudno obecnie sobie wyobrazić maszynę obdarzoną taką samą zdolnością myślenia jak ludzka. Części składowe współcześnie produkowanych komputerów są zbyt duże, natomiast zakres informacji, jaki każda z nich potrafi przetworzyć – zbyt wąski. Porównajmy ludzki mózg z najpotężniejszym obecnie superkomputerem o nazwie Cray Y-MP C90. Ten pierwszy waży około 1,3kg, drugi natomiast- kilka ton. Cray potrafi przeprowadzić miliard operacji w ciągu sekundy, czyli około miliona razy szybciej niż przeciętny komputer osobisty. Mózg ludzki nie jest do tego zdolny. Szczytem jego możliwości jest około pięciu operacji na sekundę. Z drugiej strony samodzielna myśl potrafi przenikać wszechświat. Obie funkcje się uzupełniają. Każda jest dobra w tym w czym druga słaba. Czy nie można by było połączyć obu tych właściwości? A może udało by się konstruując coraz szybsze komputery – zmniejszyć ich części do rozmiarów ludzkiego mózgu, a nawet mniejszych? Układ ludzkiej pamięci w niczym nie przypomina sformalizowanego magazynowania informacji w komputerze. Jest nieporównywalnie bardziej elastyczna. Umysł ludzki funkcjonuje dzięki blisko 10 miliardom neuronów, czyli komórek nerwowych, które nieustannie oddziałują według wciąż nieznanego mechanizmu. Konstruktorzy komputerów biedzą się obecnie próbując stworzyć maszynę, której pracą kierowałaby „sieć neuronowa”, zbliżona raczej do ludzkich neuronów niż do nieporęcznych katalogów.” Co o tym sądzicie, bo ja na tyle temu zaufałem że poszedłem na automatykę J

Robert mam do ciebie małe pytanie nie wiedziałem że umysł i dusza to dwie różne rzeczy. W takim układzie podczas OBE stajemy sie duszą czy umysłem ? A co myślisz o przeniesieniu wszystkiego co niematerialne w człowieku do innego młodszego i tym sposobem przedłużenie życia...

Cialem astralnym jak wolisz dusza. Pytasz co mysle o pezeniesieniu wszystkiego co niematerialne do innego mlodszego A co z dusza tego mlodszego??? Poco to robic przeciesz wszystko co materialne kiedys tam ginie(nawet nasz uklad sloneczny przestanie istniec kiedys). To co ty piszesz to by byla zaglada. Chyba musisz udoskonalic ta hipoteze:)) poz [%sig%]

To co niematerialne nie przestaje istnieć.

Udowodnij mi w namacalny sposób istnienie innych światów to zostawie ten i inne tematy o przedłużaniu życia... Jedno co nie pasuje mi w tej układance to: co dzieje się z duszą podczas klonowania ? Duplikuje się? Przecież chyba nie może...

A ty mi udowodnij namacalnie nieistnienie :) Dowody są tylko pośrednie. Choćby ten z klonowaniem. Otrzymujesz dokładną kopię ciała a jednak inną osobę. Coś pozostaje poza zasięgiem eksperymentu i jak mam ci to coś podać na talerzu?

Fakt...

Bycie nieśmiertelnym... Nasza technologia dokonuje rzeczy nie możliwych 20 lat temu ... nie wiem co przyniesie nam przyszłość.... Załużmy, że naukowcy byliby w stanie coś takiego dokonać, ale co toby bvyło? nie zniszczalna pamięć? program działający w naszym mózgu,? przesunięcie czasu? wirus? jest to dziwne, bo wraz z nieśmiertelnością powinien być wynaleziony eliksir młodości, bo dziwnie by wyglądała osoba w wieku 140 lat pofałdowana jak pustynia... a nawed ok wrszystko jest luzik jest tam te n elixir, ludzie nie starzeja się... i cały czs rośnie populacja... aż na świecie nie byłoby miejsca i świat domagałby się nowych miejsc osadniczych... bycie nieśmiertelnym jak sami widzicie wiąże z sobą wiele problemów. nie którzy ludzie mogliby cierpieć, bo np. byliby nie sprawmi lubchorzy na coś.... a bycie nie śmiertelnym byłoby nudne... Ciesze się , żę tak nie jest POzDrAwIam :)))

Czy ktoś chciałby być może nieśmiertelnym? :)

Ja nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba ze bym sie nie starzal.... Mógłbym byc elfem.... Bo elfy sa dostojne i madre, ale nie chcialbym byc czlowiekiem niesmiertelnym.....

ale chciałbyś patrzeć jak twoja rodzina umiera...a potem żyć i patrzeć wciąż na udręki świata?

jezeli bylbym elfem to bym nie patrzyl jak moja rodzina umiera I elfy moga sie wyrzeknac dlugowiecznosci..... Zreszta znajac mnie to i tak predzej czy pozniej bym mial jakis wypadek i bym umarl

ale przecierz nie mogłbyś ,bo jesteś nieśmiertelny...

No co Ty........ N I E !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To zadna przyjemnosc....... Tak szczeze mowiac to ja bym chcial jak najszybciej oposcic ten swiat....... jednak cos mnie tu jeszcze trzyma..............

To jednak nie chciałbyś byc nieśmiertelny?

ale elfy sa DLUGOwIECZNE a nie niesmiertelne, tzn zyja dopuki ich ktos nie zarrznie!!!!!

a to co innego......

JAAAAAAAAAAAAAA NIEEEEEEEEEEEEEE CHCE BYC NIESMIERTELNY !!!!!!!!! AJ ŁONA DAJJJJJJJJ!!!!!!!!!!!!!!!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.