Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Tragedia w Katowicach
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 14

Drodzy Forumowiecze Ejsi oddajmy tutaj czeœć zmarłym w tragedii w Katowicach. Połšczmy się w rozmyœlaniach, kontemplacji i modlitwie o nich. Pokój ich duszy [*].

{*}{*}{*} +AMEN+

straszna tragedia

Jestem z Katowic, kilka godzin wczeœniej miałem w budynku obok egzamin, bo tam mam wykłady. Korek do MTK był niesamowity już rano, studiuję tam już od 3 lat i jak żyję, to nie pamiętam, żeby na jakichkolwiek targach było tyle ludzi. Nawet Salon Samochodowy nie miał tylu zwiedzajšcych co Wystawa Gołębi. (*)(*)(*)

Zapalmy w oknach œwieczki o godzinie 17.15, by uczcić pamięć ofiar katastrofy.

Nie żebym nikomu nie współczół, ale co majš na celu takie akcje jak dzisiejsza? Cały dzień pitolš to co wszyscy wiedzš, wprowadzajš jakšœ żałobę, czy to cyrk czy ja œnię? Codziennie na œwiecie ginie wiele więcej ludzi niż 66, czy oni sš gorsi? Czy też nie zasługujš na zadumę i modlitwę? Tylko wtedy musielibyœmy mieć żałobę na okręta, więc lepiej pokazać jacy to jesteœmy współczujšcy od wielkiego dzwona. Od rana widzę w TV paseczek na którym piszš: wpłata na rzecz ofiar...wyœlij smsa na rzecz ofiar... kur..de przecież oni NIE ŻYJĽ, a ranni sš chyba ubezpieczeni, więc co z okazji że się akurat tam znaleŸli będš mieć lepszš opiekę? może im jeszcze renty damy? Nie, nikt im nic nie da, ktoœ się po prostu obłowi. OBŁUDA, na całego, ale to przecież nic nowego. Dziœ słyszałem jak 2 panie z pieskami "opłakiwały" ofiary (jaka tragedia itp.) by za 3 minuty wygonić bezdomnego z klatki, bezdomny może zdechnšć co tam, po nim nikt nie będzie płakał. Jakiego zbawienia oczekujecie, jakiego raju, wszyscy jesteœmy po jedych pienišdzach, inaczej byœmy nie przeżyli, ale nie róbmy z siebie czegoœ więcej od zwierzšt, nie jesteœmy niczym więcej, jesteœmy zwierzętami, nie ma w nas żadnej duchowoœci, może chcieli byœmy jš mieć, dlatego wymyœliliœmy sobie bogów, dusze, życie po œmierci. Dobrze że mamy wyobraŸnię.

Głębsze przyczyny katastrofy. Niestety muszę wrócić do polityki Balcerowicza. W gospodarce w stanie kryzysu większego niż w USA latach 30tych, w warunkach drastycznego braku popytu każdy walczy zajadle i bez skrupułów o zlecenia, bo jest to kwestia życia i œmierci firmy i dalszej normalnej egzystencji ludzi. Pracowałem kilka lat w firmie budowlanej i wiem, że aby wygrać przetarg zazwyczaj trzeba dać cenę poniżej kosztów, a póŸniej się jakoœ kombinuje, na robotach dodatkowych, na "zastępczych", a tańszych materiałach, pewnie jest wiele innych sposobów, każdy kombinuje jak potrafi. Inaczej nie ma szans, większoœć firm liczy dni do upadłoœci i nie widzi innego wyjœcia. Co nie znaczy, że ich tłumaczę, ja nigdy bym tak nie robił (tam byłem tylko księgowym, ale do mnie to i owo docierało), ale ja zupełnie nie nadaję się na dzisiejsze czasy. Aha, wyjaœniam, ze ta hala była oddana zaledwie 6 lat temu, była to najnowsza hala w tym centrum. Ponadto wszechwładna korupcja przy tego typu inwestycjach, także w nadzorze budowlanym. Tyle że gdyby dokładnie stosować wszystkie prawne wymogi, to w Polsce bardzo wiele inwestycji nigdy by nie powstało, byłyby zbyt drogie. Bo drastycznie niski popyt, bo drogi pienišdz sprawia, że przeszłyby poza granicę opłacalnoœci. Druga przyczyna to dziwna moda na młodych, twardych, pozbawionych skrupułów i ... wyobraŸni menadżerów. Majš jak tygrysy rozszarpywać przeciwników i wyszarpywać kasę, tego się od nich oczekuje. Nie oczekuje się sprawnego zarzšdzania firmš, czy długofalowego planowania jej rozwoju, innowacji, bo nie od tego zależy sukces. W tak Ÿle i chaotycznie zarzšdzanym kraju, w istocie przez różne układy mafijne i zagraniczne agentury, nawet nie warto "bawić się" w takie "wymysły" jak długofalowe, poważne planowanie rozwoju firmy. Więc ludzi dobiera się do sytuacji. Poza tym, co tu planować? Zawsze kiedy gospodarka choć trochę się rozkręci, Balcerowicz ogłasza alarm i robi taki numer, żeby jš wychłodzić. Zresztš to nie tylko sam Balcerowicz, jest więcej takich pomysłowych. Więc mamy klasyczny model bananowej republiki z wszystkimi tego konsekwencjami, nawet nie ma się czemu dziwić. A gdyby ktoœ miał wštpliwoœci co do rozmiarów kryzysu w Polsce. W USA w najgorszym roku kryzysu bezrobocie wynosiło 25%. Obecnie w Polsce oficjalne 3 miliony, czyli 18%. Plus, wczeœniejsi emeryci ok. 1 mln. Plus, fikcyni renciœci przynajmniej 1 mln. Plus, na wsi schowane przynajmniej 1 mln. No i jeszcze można by dodać "zatrudnienie socjalne", czyli różne budki, kramiki, sklepiki, siedzš tam ludzie czekajšc na klientów, bo nie majš żadnych szans na innš pracę. Ruch w interesie niewielki, ale lepsze to niż nędza. Słyszałem o badaniach na ten temat, większoœć naszego handlu ma właœnie taki charakter. Gdyby to podsumować, jak nic wyjdzie że prawdziwe bezrobocie przekracza 35 %, nawet po odjęciu pracujšcych na czarno.

Uczcijmy sytuację w Polsce minutš ciszy. A ilu ludzi umrze w tym roku, bo nie dostanš się do lekarza specjalisty. To może by tak jeszcze jedna reforma: kasy chorych -> fundusze zdrowia -> kasy chorych. Przy okazji można jeszcze trochę ukraœć i swoich ludzi gdzie trzeba umieœcić. No tak - bananowa republika mafijnych kolesi, a Polska leży i kwiczy. Amen. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

A moze zosalo to zrobione bronia eletromagnetyczna ??? Przeczytajcie koncowke tego artykulu : Projektant hali: Mam czyste sumienie "Gdy zobaczyłem w telewizji tę tragedię, to byłem bliski załamania" - powiedział w rozmowie z dziennikarzem "Nowego Dnia" Jan Dybała, projektant zawalonej hali. W wywiadzie dla "Rzeczpospolitej" przyznał, że wzorował się na hiszpańskiej hali wystawowej. "Nowy Dzień": Jest Pan ojcem projektu hali, która runęła. Ale nie czuje się Pan odpowiedzialny. Jan Dybała, spółka Decorum: Nie, bo nie wiem do końca, co zawiniło. Człowiek czy technika. Ale niech pan nie robi ze mnie potwora. Gdy zobaczyłem w telewizji tę tragedię, to byłem bliski załamania. "ND": Uważa Pan, że to przez œnieg? JD: Ten dach mógł wytrzymać około 70-80 kg obcišżenia na metr kwadratowy. Jeœli œnieg był zmarznięty i mokry, a nawet lód, to dach mógł być przecišżony. "ND": Czy spółka targowa nie wiedziała, że œnieg trzeba usuwać? JD: Oczywiœcie, że wiedzieli. Budynek ma płaski dach i trzeba było pilnować, aby œniegu nie było. Jeœli ktoœ go nie usunšł lub tego zakazał, to ma teraz ludzi na sumieniu. Ale ja sumienie mam czyste. Jednoczeœnie Dybała w rozmowie z "Rzeczpospolitš" przyznał, że firma wzorowała się na hiszpańskiej hali wystawowej. Projektant zapewnił jednak, że budynek, który projektowała jego firma, spełniał wszystkie polskie normy - także obcišżenia œniegiem. Według dziennika biegli nieoficjalnie przyznajš, że konstrukcja hali mogła być wzniesiona małym kosztem. Z kolei prokuratorzy sprawdzajš, czy projekt budynku nie został przygotowany na podstawie projektu hal, które buduje się w Hiszpanii. Doktor Andrzej Różański z Politechniki Gdańskiej przyznaje, ze czasem w Polsce buduje się hipermarkety według projektów dla krajów o łagodniejszym klimacie. Członek komisji, która bada przyczyny katastrofy, profesor Kazimierz Szulborski z Politechniki Warszawskiej powiedział "Rzeczpospolitej", że powodem zawalenia się dachu był œnieg i mróz. Podkreœlił jednak, że zastanawia go, iż oprócz dachu zniszczone zostały także słupy hali, które podtrzymywały konstrukcję. "One sš wręcz nieprawdopodobnie powykręcane" - powiedział. Dlatego możliwe jest, że sš też inne przyczyny tej katastrofy.

Jak ty Gosiu kiedyœ napisałaœ? Że zawsze należy najpierw wzišć pod uwagę HAARP-a. Może masz rację ;) [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&i=47469&t=47469

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

Pszyczynom zawalenia sie dachu był oczywiscie cienszki sniek natomiast tszeba sie zastanowic dlaczego sniek ten akurat spadl na dach chali targowej i w takiej ilosci. I tu tszeba przyznac Sroce racje. Winic nalezy oczywiscie HAARP jako glownego sprafce spadajoncego snieku na ten obiekt inzynieryjno-techniczny. [%sig%]

Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom.

Eeee tam HAARP...

haaarp, a moze kaaarp, gosia oewnie chciala jechac na te targi i kaarp to zrobil! gosiu wstydz sie!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 14
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.