Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Właściwe obchodzenie Ostatniej Wieczerzy.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8

Tutaj jest dokładny opis. Co ciekawe, według chronologii KRK Jezus był w grobie zaledwie jednš noc i jeden dzień. Jednš dobę a nie trzy dni i trzy noce. http://www.angelfire.com/planet/objawienie/ow.htm Niezwykle dokładie sporzšdzony artykuł.

kim jesteœ?

Człowiekiem. :)

CZłowieku, doprowadzisz mnie do shizofremi zaawansowanej. Powinieneœ się domyœlić czemu mnie to interesuje, chyba że jesteœ tylko urzytkownikiem tego co inni stworzyli, wtedy mnie już nic nie intetresuje.

Jezus miał braci. Jeden z nich (Tomasz) był jego bratem bliŸniakiem. Jezusa lub Tomasza ukrzyżowano. Wiele wskazuje na to, że... Tomasza. To by tłumaczyło bezsensowne w innym kontekœcie słowa na krzyżu: "Panie, dlaczego mnie opuœciłeœ", oraz oczywiœcie "zmartwychwstanie" i póŸniejszy pobyt Jezusa w Indiach. A odnoœnie właœciwego lub niewłaœciwego obchodzenia œwišt, to pasuje tu ten fragment: "Beata œlepo wierzyła w dogmat własnej religii, usprawiedliwiajšc tym własnš niewiedzę. Była fanatyczkš. Może na swój osobliwy sposób starała się postępować w życiu jak najbardziej godnie. Jednak z prawdziwš przemianš duchowš, na którš ochoczo się powoływała, nie miało to wiele wspólnego. Było to raczej wygodne posługiwanie się wiarš dla własnych celów. Zaœ wszystko, co stało w sprzecznoœci z jej poglšdami, także dotyczšcymi spraw codziennych, na które przecież promieniował duch jej religii, było okreœlone mianem działania diabła. Tymczasem zwyczajna ludzka logika wyraŸnie wskazuje, że wiara w Boga, bez względu na fasadę koœcielnych murów i spisanš na kartach ksišg historię powstawania zrębów każdej z religii, zawsze prowadzi do jednego: do usilnej a œwiadomej pracy nad własnš ułomnoœciš. Do takiego postępowania w życiu, aby wyrzšdzić sobie i innym jak najmniej krzywdy. Aby uszlachetniać się w myœli, mowie i uczynku. I nic więcej. Ucieczka przed tym obowišzkiem poprzez doktryny wiary nic tu nie zmienia. Nawet najbardziej niesamowite i wyssane z palca koœcielne historie sš tylko echem ludzkich poszukiwań i powinno się je traktować jako nic nie znaczšce akty kryminalne, a nie jako próbę porozumienia z własnym wnętrzem. Sš one po prostu nieistotne. I choć wygodniej jest udawać, iż prawdziwš drogš do zbawienia jest klepanie formułek i omiatanie koœcielnych figurek, tak naprawdę liczy się tylko praca nad sobš." [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

"CZłowieku, doprowadzisz mnie do shizofremi zaawansowanej. Powinieneœ się domyœlić czemu mnie to interesuje, chyba że jesteœ tylko urzytkownikiem tego co inni stworzyli, wtedy mnie już nic nie intetresuje." A jeżeli jestem ponownie narodzonym chrzescijaninem, to także spowoduje u ciebie shizofrenię? :)

reinkarnacja????

czy remisja ???
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.