| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inwersja pola magnetycznego ziemi (przemagnesowanie) - dowody naukowe | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 10 |
|
Witam
wlasnie byl na TVP1 program o tym zjawisku i co sie okazuje, zjawisko to jest szeroko badane od kilkuset lat !!!!!!!!!! Wszelkie pierdoly dotyczace przemagnesowania i spekulacje zwiazane z przepowiedniami na ten temat mozna se o dupe potluc. Okazuje sie ze nie taki diabel straszny jak go maluja, przemagnesowanie conajwyzej spowoduje wieksza umieralnosc na raka ok 3 x wieksza, dzis rocznie z powodu promieniowania kosmicznego przed ktorym chroni nas pole mag ziemi umiera ok 15 ludzi na 100 000 w ciagu roku. A teraz do rzeczy :
Od kilkudziesieciu lat bada sie stopniowy bardzo szybki zanik pola magnetycznego ziemi, jak dalej tak bedzie to zniknie ono w ciaku kilku tys lat nastepnych. No ale co sieo kazuje, magma wulkaniczna jak wyplywa z wulkanu i zastyga jest idelanym rejestratorem pola mag ziemi, wystarczy wyciac probki magmy z roznych okresow 100 lat, 10 000 lat , 100 000 lat milion itd aby pieknie i jasno zobaczyc jaki byl kierunek pola w tamtym okresie powniewac magma ladnie sie magnesuja zastygajšc. Wynika z tego ze ostatnie przemagnesowanie mialo miejsce ok 780 000 lat temu, po prosty probki z tamtego okresu sa namagnesowane w 2 strone, poprzedniejsze 200 000 lat wczesniej i jeszcze poprzedniejsze kolejne 200 000 lat wczesniej, z wyliczen wynika i badan ze srednio jest to ok co 100 000 lat takie przemagnesowanie. Sam proces jest dosc haotyczny, poniewaz przemagnesowanie polega na wymieszaniu sie magmy w jadrze ziemi, czyli np mamy kuliste plynne jadro ziemi namagnesowanej ak magnes NS i ono jest tak stablilne raczej krotko, jak juz uzyska stabilnosc to znowu ma tendencje to przemieszania sie tak aby czesc N zastapila czesc S i na odwrot, prosec ten w swoim abogeum moze trwac kilka set lat - tak wskasuja badania magmy, a przy tym jest holetrnie haotyczny, i moze powstac nawet 8 biegunow ziemi przez krotki czas, wynika to z ulozenia plynnych czesci magny N wzgledem S. Pole moze miec jednego dnia w abogeum przesuniecien awet o 60 st by nastepnego powrocic do normalnego poziomu, takie tańce pola trwaja kilka st do max kilku tys lat az w koncu pole sie stabilizuje wzglednie na 100 000 srednio. Tak wynika z badan magmy. OCzywiscie pole slabnie im blizej jest punktu przewazenia czyli apogeum zmiany. Moze obnizyc sie nawet o 90% poziom pola.
Ciekawe byly badania zeglazy w ciagu ostatnich 300 lat, jak wiadomo biegun magnetyczny nie jest jednolity z biegunem geograficznym, zawszej est tam jakies przesuniecie jeden wzgledem 2. Co ciekawe wg badan zeglazy, czyli igla kompasu (biegun magn) porownywana do miejsca w ktorym jest slonce (biegun geogr) zmieniamy sie mocno na przestrzeni tych 300 lat, na bazie tych danych fizycy i geologowie spazadzili mape tych zmian, zmiany najbardziej dotknely obszar poludniowego atlantyku, pole tam w ciagu 300 lat zmniejszylo wartosc o 30% !!
Innym ciekawym fenomenem byl magnetyczny komputerowy model jadra ziemi i jego pracy. Wrzucono wszystko co wiadomo o jadrze i polu magnetycznemu do komputera fizyk ktory to wykonywal dostal tez dostep do komputerow NASA i pentagonu, poniewaz trzeba bylo wykonac barzo duza liczbe obliczen, wielokrotnie trzeba bylo obliczac jedno rownanie na bazie poprzedniego, z tym ze jedno rownanie odzwierciedla zmiane pola w roznych miejscanach naziemi co 10 dni, a komputer musial wykonac obliczenia dla kilku milionow lat. Zajelo to 4 lata 7 dni w tyg. Bardzo wazna tu byla niezawodnosc komputera dla tego uzyto komputerow NASA i pentagonu. No i ku zdzieiweniu wielkiemu wszystkich w pewnym momencie pole zaczel osie "kotlowac" po czym sie przemagnesowamlo jadro o 180 st na ekranie komputera. To byl szok ciezko bylo w to uwierzyc ale obliczenia te byly tylko przypieczetowaniem dowodow jakie daje magma i jej badania. Publikacja trafila do wielu najbardziej prestizowych pism, masa wykladow otwartych.... az dziw mnie bierze zej a dopiero sieo tym teraz dowiaduje.
Tak czy siak wg badan zmiana pola raczej za naszego zycia nas nie czeka.... ale bardzo mozliwe ze nastapi to w tym tysiacleciu.
Ale nie ma sie czego obawiac, wszystkie przypuszczenia o jakis gigantycznych ruchach tektownicznych itd o potopie o tonieciu atlantydy ktore zekomo mialy byc spowodowane przemagnesowaniem sie ziemi sa przesadzone i to mocno. Pole magn ziemi nie ma wplywu na kontynenty i ich uklad, to ze byl biblijny potop to ze nastapila kiedys gigantyczna katastrofa geologiczna (mega ruchy plyt tektonicznych) napewno nei bylo spowodowane przemagnesowaniem sie ziemi. Jakis powod byl napewno ale to nie to. Dla nas przemagnesowanie oznacza tylko wieksza zachorowalnosc na raka oraz ogladanie zorzy polarnej w rownych miejscach na ziemi, czasem kiazdego dnia gdzie indziej w abogeum zmian.
Pozdrawiam
|
|
|
Co do potopu i ruchow tektownicznych to dopatrywal bym sie tu raczej dzialania jakiegos meteorytu a nie pola magnetycznego, ktre jest smiedsznie slabe, no nei osukujmy sie.... rok 2012 ludzie boja sie przemagnesowania ikatastrof, ja mowie nic sie nie wydarzy konkretnego. Jedyne co mowe sie wydazyc to albo 3 wojna, albo nagly wzrost duchowosci ludzi na skutek czegos neiznanego. Meteoryt nie spadnie napewno zaden bo juz dzis bybylo go widacj ak leci na nas, a skoro go nie widac to znaczy zel eci ale jest tak amly ze jego uderzenie wziemie nie ma dla nasz zadnych konkretnych skutków i tyle.
To bybyl otyle odnosnie przemagnesowania i roku 2012.
|
|
|
W rodku Ziemi jest wielki, żelazny kryształ (potwierdzone ostatnio przez naukowców). W wysokiej temperaturze i pod wysokim cinieniem żelazo ma strukturę krystalicznš. Kryształy (zwłaszcza tak wielkie) majš silne oddziaływanie. A co dopiero, gdy zbliżajš się do siebie planety z takimi jšdrami.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
nie należę do zwolenników końca (jakiego kolwiek i kiedykolwiek) i katastrofy w 2012, ale próbujšc czemu zaprzeczyć trzeba się trzymać faktów. Przebiegunowanie ziemi to może wcale nie nastšpić, a w roku 2012 chodzi o przebiegunowanie słońca, które podczas takiego procesu może posłać nam mierciononš dawkę wiatru słonecznego, wyłšczyć pole magnetyczne ziemi i inne takie pierdoły. A zdanie: "Meteoryt nie spadnie napewno zaden bo juz dzis bybylo go widacj ak leci na nas, a skoro go nie widac to znaczy zel eci ale jest tak amly ze jego uderzenie wziemie nie ma dla nasz zadnych konkretnych skutków i tyle." jest bardziej naiwne niż wypociny goki o haarpie, lub robota o potędze sowieckiej. Jeżeli ludzie którzy mogš zapobiec katastrofie kosmicznej (zderzenie się ziemi z innym obiektem) majš takie dyletanckie podejcie do sprawy jak ty dawidzie R. to już po nas. Z samego rachunku prawdopodobieństwa wychodzi że kiedy co w nas ršbnie i będzie to wystarczajšco duże zeby nas umiercić, pytanie nie brzmi: CZY? tylko: KIEDY?
Matematyka jest nieubłaganie prosta i dajšca jednoznaczne wyniki.
|
|
|
Ziemia przejdzie burzliwe przemiany. Po przestudiowaniu zapisów Ziemi i wielu innych wiatów uważamy, że nie da się tego uniknšć ze względu na nadmiernš polaryzację waszej planety. Ogromna liczba ludzi nie żyjšcych w miłoci do siebie i planety, odejdzie w krótkim czasie po napromieniowaniu wiatłem, które dotrze na Ziemię. Stanowi to element elektromagnetycznej przemiany cywilizacji.
Rozpoczšł się włanie przełom choroby, narasta goršczka. Zaczyna się scalanie wielowymiarowego jestestwa; zostanš otwarte pola energii pochodzšcej z przestrzeni kosmicznej. To co dzieje się obecnie, dotknie wszystkie kontynenty i poruszy wszystkich ludzi. Tylko niewielka garstka nie będzie musiała emigrować. Właciwie wszyscy w jakim momencie zmienicie miejsce pobytu...
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
nie zrozumiałem co piszesz gosiu. trochu nie po polskiemu to jest. A ja chciałem tylko przekazać że kto tu wypisuje banialuki przy których moja wiara w haarpa wzrasta kilkukrotnie (że nie wspomnę o moim mniemaniu o tobie).
|
|
|
kepułg:
1. przecierz 2012 to moze nie byc katastrofa tylko jakies odrodzenie.
2. Piszesz o trzymaniu sie faktow i wlasnie sie ich trzymam, BADANIA NAUKOWE wskazuja ze przemagnesowanie to proces cykliczny i ma logiczne podstawy do zaistnienia wiec nie wiem skad Ci przyszlo go glowy to ze juz nigdy nei nastapi ? nastepuje od milionow lat i znowu nastapi, tymbardziej ze pole ziemi szybko slabie.
3. Wylaczuc to sobie mozesz żarówke a nie pole magnetyczne zmiemi :) wiatr sloneczny nei moze spowodowac rozmagnesowania plynnego jadra ziemi - to nie mozliwe fizycznie. Aby rozmagnesowac magnes potrzebujesz wielkich energii, np magnes ferrytowy mozna rozmagnesowac neodymowym do zera, ale neodym musi byc duzy. Ziemia to taki wielki magnes, aby nasze jšdro moglo zostac rozmagnesowane to trzeba podzialac na nie silniejszym magnesem, slonce musiaoby w krotkim czasie wypromieniowac z siebie setki razy silniejsze pole magnetyczne niz posiada aktualnie - to malo realne.
4. Meoteoryty, niewiem cyz wiesz ale mamy problem juz z 2 meteorami ktore nam zagrazaja jeden moze przeleciec blisko nad w nastepnej dekadzie lub walnac w nas a 2 w 2029 bardzo realne ze w nas walnie lub conajwyzej przeleci 100 km od ziemi - te info podana NASA ja ich z nosa nie wydlubalem.
5 . Wasnie matematyka jest prosta..... sam to napisales a takie glupoty piszesz pkt 1 do 4 moje wytlumaczenie Twich glupot.
I jeszcze jedna sprawa, problem Twoj polega na tym ze nie rozumiesz istoty przemagnesowania, wyobraz sobie ze jadro ziemi to taki zlepek malych magnesów, i teraz grupy tych magnesow sie mieszaja jak mak z miaskiem po czym mak spadan a dol a piasek na góre wtedy mamy mormalne pole SN. I teraz mila 200 000 lat i znowy przez kilka tys lat mak z piaskiem sie miesza i mak idzien a góre a piasek na doj i mamy NS. PRzy takim mieszaniu sie moga dziac sie neizle cyrki, np powstac kilka biegunow ziemi to chyba logiczne ? np w jednym miejscu jest wiecej maku w innym grupa piasku i tam gdzie piasek bedzie N tam gdzie mak S i takich grupek powstanie no 4 i mamy 8 biegunów ziemi, przezj akis krociutki czas. Model komputerowy dobrze to okazuje, jak sien ie znaszn a magnesach i polu magnetycznym planet to sien ie odzywaj w tym temacie najlepiej bo sie ismieszasz tylko i nieswiadomie sam sobie zaprzeczasz.
|
|
|
Uwaszam ze jak ziemia ma biegunke to powinnismy odfiercic w niej wielki otfór - niech sobie ulży.
[%sig%]
|
|
Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom. |
|
ok dawidzie r
1.
trzymam się tego kto rozpropagował tę idęę, a temu panu chodzi o katastrofę, wielkš katastrofę. Odrodzenia mnie nie interesujš jako ze o takich rzeczach bajajš najczęciej ludzie twierdzšcy że majš kontakt z jakimi istotami (pominmy to czym te istoty sš).
2.
A gdzie napisałem że przebiegunowania nie będzie?? Napisałem: "Przebiegunowanie ziemi to może wcale nie nastšpić, a w roku 2012 chodzi o przebiegunowanie słońca...". Wyraz "może" co ci mówi (nie "wiem" nie "stanie się" nie "niemożliwe", tylko MOŻE, np. może jutro przylecš kosmici z odległej galaktyki, nie spodobamy im się i rozwalš ziemie na kawałki - wniosek? nie ma ziemi, nie ma przebiegónowania - prawda czy fałsz??). A jeżeli nie zrozumiałe prostego zdania to chodziło mi o to że (idšc dalej tokiem mylenia pana od roku 2012) przebiegunowanie ziemi jest nieważne w obliczu tej katastrofy, bo jej zapalnikiem ma być przebiegunowanie słońca.
3.
teraz pojadę cytatami (miercionona broń :D), wszystko co działa może przestać działać. piszesz: "Aby rozmagnesowac magnes potrzebujesz wielkich energii, np magnes ferrytowy mozna rozmagnesowac neodymowym do zera, ale neodym musi byc duzy. Ziemia to taki wielki magnes, aby nasze jšdro moglo zostac rozmagnesowane to trzeba podzialac na nie silniejszym magnesem, slonce musiaoby w krotkim czasie wypromieniowac z siebie setki razy silniejsze pole magnetyczne niz posiada aktualnie - to malo realne." - mało realne nie znaczy niemożliwe, czyli zdanie: "Wylaczuc to sobie mozesz żarówke a nie pole magnetyczne zmiemi" jest nie prawdziwe, bo może się zdarzyć tak że co pozbawi ziemię jej pola magnetycznego (w taki sposób jak to sam opisałe z tymi magnesami).
"wiatr sloneczny nei moze spowodowac rozmagnesowania plynnego jadra ziemi - to nie mozliwe fizycznie" - oczywicie że to nie możliwe skšd ci to przyszło do głowy?? Ja to napisałem?? Gdzie?? A pewnie ci chodzi o to: "...a w roku 2012 chodzi o przebiegunowanie słońca, które podczas takiego procesu może posłać nam mierciononš dawkę wiatru słonecznego, wyłšczyć pole magnetyczne ziemi i inne takie pierdoły" Jak rozumiesz język polski i budowę zdań złożonych to chyba widzisz że pisze o przyczynie (podstawa zdania) - przebiegunowanie słońca, a następnie wymieniam skutki, czyli to przebiegunowanie może nam:
a) wyłaczyć pole magnetyczne ziemi
b) wysłać nam dużo wiatru słonecznego
c) i inne takie pierdoły
4.
to jest najlepszy punkt :D. "Meoteoryty, niewiem cyz wiesz ale mamy problem juz z 2 meteorami ktore nam zagrazaja jeden moze przeleciec blisko nad w nastepnej dekadzie lub walnac w nas a 2 w 2029 bardzo realne ze w nas walnie lub conajwyzej przeleci 100 km od ziemi - te info podana NASA ja ich z nosa nie wydlubalem." a jeszcze pare godzin wczeniej pisałe: "Meteoryt nie spadnie napewno zaden bo juz dzis bybylo go widacj ak leci na nas, a skoro go nie widac to znaczy zel eci ale jest tak amly ze jego uderzenie wziemie nie ma dla nasz zadnych konkretnych skutków i tyle. " wiec przez kilka godzin przeszłe od: "meteoryt nie spadnie na pewno" do: "mamy problem z 2 meteorami, które nam zagrażajš".
jako komentarz pozwól że zacytuję ciebię: "...bo sie ismieszasz tylko i nieswiadomie sam sobie zaprzeczasz." - no chyba że ty zaprzeczasz sam sobie z pełnš wiadomociš to wtedy komentarz nie jest zbyt trafny :D
5.
tak niestety proci ludzie komplikujš tš matematykę, a wierzš komputerom i ich symulacjš.
I jeszcze jedna sprawa, ja nie mam problemów i nie potrzebuję sobie wyobrażać czego czego nikt nie widział, a wszyscy wszysko wiedzš. Ja czasem tylko tym ludziom wierzę a czasem nie, ale jeszcze nic nie WIEM.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 10 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |