| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Mozliwosci kamer ulicznych. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 16 |
|
Możliwoci kamer ulicznych
Autor: Tygrys01 (Ryszard Pikuła)
Data: 06-08-05 01:08
Dostałem od znajomego reżysera kopię filmu dokumentalnego (jeszcze nie publikowanego) zwišzanego z wydarzeniami ostatniego roku. Ale dlaczego o tym piszę. Otoz w filmie tym jest pewna iloć ujeć zarejestrowanych kamerš ulicznš. Na tych ujęciach akurat jest sam reżyser (dla zapobieżenia oskaqrzeniu o naruszenie dóbr osobistych) podczas spaceru po ulicach Warszawy. Na chodniku, wchodzi do sklepu, co kupuje, trzyma gazetę i kilka innych Wszystko na przestrzeni kilku skrzyzowan. Otoz kamera, czy tez kilka kamer kolejno (nie pytałem go o to) prowadzi delikwenta pokazujšc jego zbliżenie z zastosowaniem roznego zoomu. Raz jest pokazany sam tors, raz cała sylwetka, to znow sylwetka z większym otoczeniem, w innej scence co kupuje i widać dokładnie jakš gazete trzyma w reku co kupuje etc. Dokładnoć transmisji poprostu mnie zaszokowala włanie z tego wzgledey, ze człowiek był prowadzony na przestrzeni kilkusetmetrów w nieródmiejskiej dzielnicy. Właciwie o ile chce się człowiek z kim spotkać w sposób dyskretny to z pewnociš nie na ulicy w Warszawie. Nie wiem jakie sš możliwoci monitoringu w innych miastach i innych dzielnicach ale to co zobaczyłem to mnie czego nauczyło. Dziele się tutaj swoim dowiadczeniem , bo sšdzę, ze taka informacja może byc przydatna większemu gronu aktywnych ludzi. Gdyby ktokolwiek chciał zobaczyć fragment filmu u mnie to jestem otwarty ale nie mam upowaznienia ani możliwoci technicznych do robienia kopii tego filmu.
|
|
|
potwornosc......
ale to wlasnie ludzie, ludziom zgotowali ten los...
potwornosc....
|
|
|
Kolejny idiotyczny temat... Po co sš te kamery? Żeby sobie były? Nie. Jeli jestecie terrorystami albo przestępcami to rzeczywicie powinnicie sie martwić bo dzięki tym zoomom będzie można was szybko i sprawnie złapać. No a jeli martwi was to, że kto zobaczy, że się spotkacie z jakš osobš to widocznie macie co na sumieniu. A tak w ogóle to Goska ty jeste on czy ona bo piszesz jako on?
|
|
|
Ty Seher jeste jak dziecko, nic nie czytałe, nie wiesz i nie rozumiesz.
Albo udajesz, chcšc upić naszš czujnoć.
Mam nadzieję, że kto zrobi porzšdek z tymi kamerami.
Osobicie wolę, aby zwiększyć liczbę policjantów. W razie czego
sš w stanie zareagować. Kamera tylko sfilmuje zajcie, ale nikomu
pomocy nie udzieli. Co np. ofierze mordercy po kamerach ?
Czy jej pomogš ? Nie.
Więc po co sš te kamery ?
Totalna inwigilacja. Może niedługo będš kamery w mieszkaniach, bo
przecież uczciwy nie ma nic do ukrycia. Prawda Seher ?
Pozdrawiam antykamerowców
ps. po kamerach przyjdzie kolej na chip'y, obym tego nie dożył
|
|
|
Kamer nie ubywa , tylko przybywa. Jedna z takich kamer jest zamontowana na budynku mojego zakładu pracy .....i co z tego ? kiedy , którego dnia została podłożona bomba . Kamera rejestruje osoby wchodzšce i wychodzace , został sparalizowany cały dzień pracy, ewakuacja itp. Chociaż bomba okazała sie atrapš , to mimo kamery - sprawcy i tak nie ustalono.
Co do reakcji policjantów....Krótka historia z życia wzięta. Oby takich było jak najmniej.
Wchodzi petent z probš o przejrzenie akt , ma prawo więc je sobie oglšda. W pewnym momencie bierze je pod pachę i szybkim krokiem wychodzi. Pracownica wybiega za nim tłumaczšc , że nie może wyjc z aktami poza biuro. Rosły , silny mężczyzna ma to gdzie....wybiega na zewnštrz, pracownica za nim próbujšc wyrwać mu teczkę. Szamoce się z niš aż w końcu uderza i ucieka. Bardzo blisko jest komenda policji , więc kobieta biegnie tam.....dyżurnemu mówi co sie stało...kto, co i jak !!!! Rosły chłop znany był policji....reakcja? Zastanawia się , myli głono , że nie ma patrolu na miejscu, chociaz wewnštrz dyzurki przysłuchuja sie policjanci ...całkiem spokojnie . W końcu co ich to obchodzi - to nie ich problem ;( Kobieta widzšc , że niczego nie uzyska wybiega i sama biegnie za " gociem"....mija dwóch mężczyzn , którzy widzieli jak jš udzerzył . Rzeczowa informacja i już biegnš za rolakiem. Dopadli go ulice dalej....akta odzyskane.
|
|
|
Na szczęcie sš też małe lasery :). Wystarczy wiedzieć gdzie kamera jest zainstalowana.
Więc wystarczy mała dobrze zorganizowana grupa, i ... ciemnoć widzę!!!
|
|
|
Shizofremicy majš to do siebie że czujš się obserwowani, no a jak jeszcze w pobliżu jest kamera to heeja. Wiadomo takš goke to każdy chce widzieć, co je, co robi i jakš czyta gazetę. Kamery sš ok, a ty ufito popatrz na przykład na stacje benzynowe, sš takie co majš monitoring i takie co nie majš, no i jak kto robi "wyrwę" (tankuje i nie płaci) to najczęciej wybiera tš stację gdzie nie ma kamer. Więc obszar objęty kamerš jest bezpieczniejszy poprzez samo oddziaływanie na potencjalnego przestępce.
|
|
|
A czy kamera (ukryta) w kiblu supermarketu to też dobry pomysł ?
|
|
|
Nie, ale jak cie w kiblu nakrecili to mozesz ich chyba do sšdu podać :) Jak nie chcecie kamer to sie na wie przeprowadcie. U mnie w okolicy nie ma żadnych kamer. a i okolica bezpieczna.
Co do miast, no cóż tam bedzie coraz więcej i więcej. Nie tylko złodzieje, wandale, ale podsycanie zagrożenia terrorystycznego powoduje, że mamy coraz wiecej i więcej kamer.
Mnie to wcale nie przeszkadza. Myle, że w niedalekiej przyszłoci będš latać autonomiczne systemy monitorujšce, w postaci mini helikopterka, lub kto wie bezszelestnego napedu grawitacyjnego, który dałby możliwoć kamuflażu poprzez zakrzywienie wiatła.
|
|
|
HL 2
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Dokładnie, bo włanie o hl2 pomylałem piszšc tego posta, choć moja wizja przyszłoci jest całkiem realistyczna i prawdopodobnie tak będzie.
Zamiast policjanta patrolujšcego to będzie kamerka, która np. zareaguje na wystrzał broni, a i może unieszkodliwi przestępce jakš strzałkš usypiajšcš, lub wysokim napięciem.
Nie będe pisał raczej o latajšcych piłach :)
Gdybym ja miał kontrolować ludzi to taki globalny, mobilny monitoring wyposarzony w urzadzenia podczerwieni, podsłuchu i broni obezwładniajšcej byłby wprost idealny :)
|
|
|
Jak już wybiegamy w fantazję to wystarczy zrobić nas niemiertelnymi. Np. tak jak na jakie planecie którš odwiedził Ion tichy Lema, na planete cały czas spadały meteory więc każdy miał swojš kopię w globalnym systemie i gdy co mu się stało to robiono jego kopię i po problemie :D.
A ja chciałbym by każdy miał osłonę w formie przylegajšcej cile do ciała, jaki rodzaj pola siłowego, które tym większy by stawiało opór im większa siła by na niego działała. Nikt nikomu nic by nie mógł zrobić, nawet celujšc pocisk z głowicš nuklearnš prosto w głowę. I by było po problemie, każdy by był równy. Pole siłowe mogłoby mieć jeszcze inne funkcje, np. wywietlanie ubrań, robienie się niewidzialnym, superszybkie przemieszczanie się w przestrzeni, podnoszenie ogromnych ciężarów, i co kto sobie wymyli.
|
|
|
Piszę o kamerach w kiblu, bo w sieci kršżš już filmiki nakręcone w kiblach
polskich supermarketów.
Ludzie, którzy występujš tam jako "aktorzy", nie majš o tym zielonego pojęcia.
Pewnie się o tym dowiedzš jako ostatni.
Pozdro
|
|
|
No to pewnie zacznš się procesy.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Jeżeli taka maszyna zakrzywiała by wiatło wokół siebie to sama też by nic nie widziała - bo wiatło musi docierać DO kamery a nie jš OMIJAĆ. :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 16 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |