Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Nie bedzie hymnow na MS w Niemczech !!!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8

Koniec z hymnami przed meczem? PAP 13:00 Prezydent Międzynarodowej Federacji Piłkarskiej Sepp Blatter zasygnalizował, iż FIFA może zrezygnować z odgrywania narodowych hymnów przed meczami międzynarodowymi. W ten sposób być może uda się zmniejszyć falę agresji na trybunach. W wywiadzie udzielonym szwajcarskiemu pismu "Schweizer Illustrierte" Blatter powiedział również, że prawdopodobnie w przypadku spotkań o wysokš stawkę, jak baraże o udział w mistrzostwach œwiata, lepszym rozwišzaniem byłoby rozgrywanie ich na neutralnych terenach. Blatter odniósł się do niedawnego rewanżowego meczu barażowego o prawo gry w przyszłorocznych MŒ pomiędzy Turcjš i Szwajcariš w Stambule. Konfrontacja rozpoczęła się od gwizdów fanów gospodarzy podczas odgrywania hymnu, a zakończyła ogólnš bijatykš w tunelu prowadzšcym na boisko. Turcy wczeœniej oskarżali szwajcarskich kibiców o podobne zachowanie w trakcie grania hymnu narodowego tego kraju przed pierwszym spotkaniem, które odbyło się w Bernie. "Uważam, że gwizdanie jest ogromnym lekceważeniem i ubliżaniem narodowej chlubie, jakš jest hymn. Może lepiej, aby nie odgrywać go przed meczami międzynarodowymi" - przyznał szef FIFA na łamach "Schweizer Illustrierte". http://sport.onet.pl/1199767,wiadomosci.html

tak, czyzby kolejny krok na drodze globalizacji? potem wogole znikna mistrzostwa narodow, zostana mistrzostwa klubow oplacanych i reprezentujacych koncerny a olimpiada bedzie rywalizacja indywidualnosci roniez pod flagami korporacji.. Olimpiada 20XX .. "kolejne zlote medale przypadly sportowcom coca-coli... kiepsko wypadl microsoft zajmujac drugie lokaty.. za to swietnie sprawdzili sie krotkodystansowcy McDonalda ... blehblehbleh".... X_x

Też mi wymyœlili. A może by tak nie wpuszczać tych idiotów na stadiony panie Blatter... A może to tylko taki pretekst, chcš wynarodowić wszyskich mieszkańców tej planety. Ale bez obaw Polacy nie dali się zgermanić ani zrusyfikować, więc tożsamoœci nie zagubiš, a my kibice i tak Mazurka zaœpiewamy choćby a capella.

Globalizacja postepuje wielkimi krokami !!!!

tak jest elche!! Jeszcze Posla nie zginela, poki my zyjemy! ;)

:)

a ja tak lubie sowiecki hymn, fajny taki jest.

Ja po prostu nie przyjmuję do wiadomoœci, że mieliby przestać grywać hymny narodowe przed rozpoczęciem danego meczu o jakškolwiek stawkę. Wielu graczy/ zawodników po prostu lubi te momenty przeżywać, kiedy mogš odsłuchać hymnu własnego kraju. Nie trzeba wcale daleko szukać, wystarczy nam własny polski przykład. Zaœpiewać, zaryczeć polski hymn to jest niezapomniane przeżycie, zwłaszcza na żywo na stadionie live. Przeżyłem to wiele razy i nie da się tego odnieœć do czegokolwiek innego. Podnieœć szalik do góry i trzymać go przez chwilę... Albo jeszcze coœ innego. Hymn danego klubu. W Polsce tego zwyczaju wprawdzie nie ma, ale jest np. w Hiszpanii. Tam wiele klubów ma własne hymny i odgrywane sš one od wielu, wielu pokoleń. Na przykład taki Real Madryt czy FC Barcelona majš piękne hymny, które powodujš pewnego rodzaju dumę, że gra się w tych klubach przynajmniej jakiœ czas. Jeżeli senor Blatter ma zamiar wprowadzić przepis o niegraniu hymnów, to ja to po prostu pier..... ę. !!!!!!!!!! Będę œpiewać polski hymn czy to mu się podoba czy nie!!!!!!!!! Nie wytępicie w Polakach/Polkach naszej dumy narodowej, a godło, barwy i hymn sš czymœ unikatowym. Przecież nawet taki Trynidad i Tobago majš to samo, tylko w innej formie. Jeœli ktoœ ma zamiar uczynić na tej planecie jeden naród, nację to niech to zrobi, ale nie w tym wieku, na całkowite zjednoczenie jest jeszcze za wczeœnie, by powstał jeden rzšd œwiatowy, wojsko i inne organy wykonawczo-ustawodawcze. I jeszcze coœ o dwumeczu Turcji ze Szwajcariš, bo te dwumecze chyba ma senor Blatter w pamięci. W Szwajcarii goœcie zostali niemile przyjęci przez gospodarzy, jakieœ zajœcia tam były i musiało się to odbić na tureckiej ziemii. Oko za oko. W samym Stambule Szwajcarzy byli długo kontrolowani na lotnisku Ataturk (chyba tak się nazywa) no i byli wœciekli z tego powodu. Przed samym rozpoczęciem meczu tureccy kibice głoœno gwizdali podczas grania hymnu szwajcarskiego i było widać odwzajemnienie uprzejmoœci z Berna. Podczas samego meczu, kiedy goœcie utrzymywali się przy piłce tureccy fanatycy oczywiœcie buczeli i gwizdali, ale wynika to z ich temperamentu no i z ważnoœci samego pojedynku. Oglšdajšc mecz na Polsacie Sport odniosłem wrażenie, że był to jeden z najbardziej brutalnych meczy jaki w ogóle widziałem hehe. Gra była przednia zarówno ze strony tureckiej jak i szwajcarskiej. Były ładne bramki i tak dalej i tak dalej. Ponoć po zakończeniu meczu w tunelu prowadzšcym do szatnii się tam nieco pobili i cała agresja, temperament, złoœć musiala znaleŸć swoje ujœcie. Podsumowujšc. Granie hymnu wcale nie prowadzi do agresywnych zachowań i nie jest tak, że zlikwidowanie odgrywania ich rozwišże całš sytuację. Kibice żyjšcy na południu naszego kontynentu po prostu majš temperament i nie da się tego czegoœ ot tak zlikwidować. W Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Grecjii czy właœnie Turcji piłka nożna jest ważnym elementem życia wielu, wielu mieszkańców. I tego senor Blatter zdaje się nie rozumieć. Nie zawsze wprowadzenie nowatorskich przepisów daje korzyœci, może czasem prowadzić do odwrotnych zachowań. Ale mniejsza o to. W każdym razie ja nie życzę sobie likwidacji hymnów przed meczami czy innymi zawodami. Podczas wręczania medali na IO to też sš piękne momenty dla zawodników/zawodniczek. To po prostu zostaje na długo w pamięci. Aha. Mecz został rozegrany oczywiœcie w Stambule na pięknym i dużym obiekcie o nazwie Sukru Saracoglu - obiekcie, gdzie na codzień grywa sobie Fenerbahce :)))
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.