| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Do tych co byli albo są w Anglii???? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9 |
|
Witam mam ogromnš prosbę wiem ze to forum ma troszkę inne przeznaczenie ale często tu jestem i jako je lubię pisał ktos kiedys tutaj ze był czy wyjezdza do Anglii a ja mam pewnien problem niedługo tez wyjezdzam ale tak jakby w ciemno tzn mam mieszkanie nagrane i prace ale nie wiem co z ubezpieczeniem ? czy ja mam się gdzie ubezpieczyc dodatkowo w Polsce ? czy tam na miejscu chodzi mi o takie prozaiczne rzeczy np jak zachoruje na grype tam na miejscu albo nie wiem zacznie bolec mnie zab co wtedy? wiem ze polacy majš zgodnie z konwecjš zawrata z Angliš prawo do darmowego leczenie w panstwowych placówkach czy szpitalach ale jak to wyglšda w praktyce??? jesli znalazł by sie ktos tak dobry kto tam kiedys był i wie jak to wyglada to bede bardzo wdzieczna.
|
|
|
z takimi sprawami to wybierz sie do np PZU czy jakiegos innego 'ubezpieczyciela'. Informacje z pierwszej reki, pewne i prawdziwe
|
|
|
Ja byłem teraz w Irlandi i wyglšda to tak, że niby wszystko jest za darmo ale np. za wizytę się płaci u lekarza, za wyppisanie recepty też.
Najlepiej oprócz druku 111 mieć wykupione leczenie tutaj np w Warcie a potem wykupić na miejscu w Angli tydzień chyba 5 Funtów i wtedy masz napewno pewne wszystko jak bank. I za darmo bo tak to słyszałem , że różowo to nie jest.
Tylko czy ty jedziesz tam pracowac legalnie czy nie??
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Znajomy przyjezdza z Londynu we wtorek, jeli bedziesz jeszcze miała jakie pytania, to w rodę moge mieć info z pierwszej ręki.....
Powodzenia:)
|
|
|
Dokladnie tak jak Mim mowi!
National Insurance Number w przypadku pracy legalnej zalatwia Ci lub pomaga dostarczajac dokumenty Twoj Pracodawca.- ja mialam je z job center - wyslalam formularz zgloszeniowy - oddzwoniono do mnie z przykladowym terminem spotkania.
Umawiasz sie na Interview, okazujesz dokumenty wszelkie jakie masz Twej tozsamosci i po jakims czasie przysylaja Ci karte w kolorze blue-red..troche kiczowata i siakas taka z wygladu PRL-owska:)...z Twoim numerem ubezpieczenia..dzieki ktoremu mozesz korzystac z darmowej sluzby zdrowia itp.
po roku uzyskujac status rezydenta z innych udogodnien jako "prawie" pelnoprawny obywatel UE:)...jeszcze jedno co musisz zalatwic to tkz. WRS czyli zgloszenie i zalegalizowanie swojej pracy - znow komplet dokumentow od pracodawcy, zdjecia, dowod wplaty w wys. 70 funtow i paszport - wysyla sie to do homo office w danym okregu...zwykle pracodawca w tym calym papierkowym swiecie pomaga i dokumenty sa dostepne w polskim (i kazdym innym jez. obyw. nowego czlonka UE) języku.
Na poczatku duzo formalnosci...ale jak praca legalna to scieżka prosta.
Powodzenia
i pozdrowienia ze Szkocji:)
PA
|
|
|
dziekuje wam bardzo serdecznie za te informacje mysle ze duzo mi dały bo do tej pory nie bardzo wiedziałam jak to wyglšda jelsi bedziecie miec jescze jakies ciekawostki to chetnie skorzystam a ta karta euro 26 daje cos czy nie ma sensu jej wykupywać?
|
|
|
A i jescze jedno pytanko igorze ile kosztuje to ubezpiecenie w Warcie tak mniej więcej orientujesz się?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |