| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Dusza Człowieka | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 19 |
|
Jak długo będziemy mieli ciało i dusza nasza będzie złšczona z takim wielkim złem, nigdy w wiecie nie potrafimy zdobyć i posiadać w pełni tego, czego pragniemy...
|
|
|
Marnoć nad marnociami, powiada Kaznodzieja, marnoć nad marnociami - wszystko marnoć. Cóż przyjdzie człowiekowi z całego trudu, jaki zadaje sobie pod słońcem? (...) To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie, więc nic zgoła nowego nie ma pod słońcem. Księga Kaznodziei 1 : 2, 3 i 9.
Cóż przyjdzie człowiekowi z całego trudu, jaki zadaje sobie pod słońcem? Widziałem wszelkie sprawy, jakie się dziejš pod słońcem. A oto: wszystko to marnoć i pogoń za wiatrem. Każdy człowiek dochodzi do pewnego momentu, być może po wielu inkarnacjach swego mikrokosmosu, w którym stawia sobie te same pytania i dochodzi do tych samych wniosków, co Kaznodzieja. Spoglšdajšc wstecz na okolicznoci swego życia, w sposób nieunikniony dochodzi do stwierdzenia, że odnonie realizacji swych ideałów miłoci, pokoju, wolnoci i harmonii, nie osišgnšł więcej niż tylko ułamki celów, jakie sobie stawiał. Posiadanie, honor, szacunek i potęga straciły swój powab. Młody czy stary, dojdzie kiedy do punktu, w którym będzie musiał pozostawić wszystko, co osišgnšł i zgromadził. Urodził się w tym wiecie, nie wie jednak, dlaczego musi się po nim tułać. Nic, co jest mu ofiarowywane na płaszczynie horyzontalnej, nie jest już w stanie go skusić. Staje się on bolenie wiadomy swej samotnoci, a także faktu, że kręci się w koło, całkowicie zagubiony we własnej niedoskonałoci.
|
|
|
Ciało nie jest złem....przez to ciało masz możliwoć doskonalenia swej duszy, więc je szanuj i dbaj o nie !
|
|
|
Oki, tak mnie co naszło , z tš duszš . Sam nie wiem czemu akurat strzeliłem temat o duszy . Ciekawe po co to wszystko te nasze życie ????????????????????????????
|
|
|
Zyj najpiekniej i najmadrzej jak potrafisz !!!!
W kosmosie wazna jest Ziemia. Moze bez nawozu cos by sie z nia stalo ?
|
|
|
"A oto: wszystko to marnoć i pogoń za wiatrem."
Głębia w jednym zdaniu. Całe nasze zycie toczy się ku czemu, szukamy, planujemy, marzymy ale mimo naszych codziennych zmagan , zabaw, myli, sprzeczek żali, złoci itp, gdzies tam w głebi szukamy odpowiedzi na pytanie - po co to wszystko? jaki to ma sens? Jeden powie jak wyżej doskonalimy duszę, ducha inny powie , zyj i korzystaj ile sie da, jeszcze inny stwierdzi że to bezsens. Za normę już wzięto , że dobro ze złem funkcjonuje sobie jak zwišzek " sakramentalny" , że jedno bez drugiego nie istnieje - ale każdy ( no może nie każdy, ten kto pragnie dobra ) poszukuje w wiecie, w drugim człowieku i w sobie samym tego skrawka nieba. Czasem widzimy siebie " dobrymi" ale zajmujš nas rzeczy złe, w myl tzw dobra potrafimy tak bardzo zagłębić się we własnych potrzebach że nie zauważamy potrzeb innych bliskich nam osób. Spędzamy czas na zadawaniu sobie przyjemnoci a nie widzimy że w taki sposób zyjemy w oderwaniu czasem nawet od rzeczywistoci. Przykładem tego może być forum, to czy inne - nie ważne. Istotne jest to, że zajmujšc sie rozmowš na forum zabijamy w sobie realne kontakty międzyludzkie, to idzie bardzo powoli, stopniowo wręcz niezauważalnie. Myslimy że to jest dobre bo dowiadujemy sie o rzeczach ważnych , istotnych pogłębiamy naszš wiedzę - ale jakim kosztem wielu z nas to robi? Wiem, wiem będš różne usprawiedliwienia nawet wybielanie siebie, ale gdy sobie zadamy pytanie - czy to jest realne zycie? czy taki kontakt ma jakie większe znaczenie? czy czasem po drodze gdzie nie " gubimy" tak cennego czasu w przezywaniu życia i kosztowaniu każdej chwilki ( bo drugiej szansy nie będzie ) z kim kto jest obok , tuż obok jak siegnšć wzrokiem?
Dusza Człowieka czym ona jest, czy tylko eterycznš energiš , która zagubiła się w poszukiwaniu przyjemnoci, własnej realizacji, czasem nawet arogancji wiedzy? czy też jest w zupełnie innym celu. Czy doskonalenie duszy nie polega czasem na realnym kontakcie z człowiekiem? na przezywaniu chwil z dzieckiem które rosnie i każda chwila jest inna niepowtarzalna, czy z matka , ojcem którzy się starzejš i kiedys odejdš a my będziemy żałowac tych straconych chwil które właciwie nic nie wniosły do naszego zycia, przyjacielem , siostrš, bratem itp.???? , prócz wiedzy o 2012 roku , który nadejdzie i może przejdzie swoim biegiem w dalsze lata bez większego echa, o UFO które niby jest a jakby nie było i innych sprawach zawartych na tym forum - nie zostanie w duszy człowieka nic. To drugi człowiek wzbudza w nas miłoć, wrogoć, czasem nienawić - ale łatwiej jest o kontakt i porozumienie gdy widzimy, dotykamy, odczuwamy, słyszymy,mówimy realnie.
Wszystko to wynika z poczucia osamotnienia jak zauwazył autor tego tematu. Każdy poszukuje choć namiastki akceptacji, zrozumienia,ciepłych słów dowartociowania się wirtualnie gdy nie widzi takiej mozliwoci realnie- ale wszystko to jest marnoć nad marnociami bo nierealne sa to dowiadczenia. To tak jakby loda polizać przez szybe :)
Oj bymy w poszukiwaniu "skarbu" nie zgubili Ducha!
|
|
|
Te'te, co ci mogę powiedzieć, liczš się chwile z innymi ludmi, no i jeszcze:
"Ciało nie jest złem....przez to ciało masz możliwoć doskonalenia swej duszy, więc je szanuj i dbaj o nie !"
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Włanie o tym mówię , ale z tych chwil składa się zycie, jak policzy się chwile:) to ile zycia wyjdzie ?
Hmmm jeli mowa o ciele zgoda tak mniej więcej się to ma, ale ciało to też " Byc" dla kogo realnie :)
|
|
|
Przez To że jest ciało często można klepać fajne pupki mylcie troche :)
|
|
|
Nie wierzycie w Boga, a to dzięki niemu powyższe jest możliwe !
Pozdro
ps. dziwnie brzmi ? Ale to prawda !
|
|
|
Te'te
Można się realizować na różne sposoby i jedno drugiego nie wyklucza.
Warto działać wielowštkowo, ale niektórzy widzš tylko czarne i białe.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Dariuszu
Twoja wypowiedż jest kwintesencjš na miarę " ciała i " ducha" jednego i drugiego .
|
|
|
"Modlitwa jest ważna - lecz uczynki i owoce działań ludzkich to
znak rozpoznawczy duszy.
Dusza ludzka to transparentowa gołębica w locie lecz bez rospostartych skrzydeł -
do dusze ulatujšce do nieba na granicy dwóch wiatów.
DUSZE bilionów istnień żyjš na różnych płaszczyznach , różnych wymiarów -
ludzki umysł tego pojšć nie może.
NIE ZAZNA DUSZA SPOKOJU, KTÓRA INNYM DUSZOM
NIE DAJE SIĘ ROZWIJAĆ, -
BĘDZIE DRĘCZONA PRZEZ WIECZNOĆ CAŁĽ
Nie będzie miała ludzkoć uspokojenia jeżeli nie zwróci się do Bożego Miłosierdzia
To Boże Miłosierdzie na te czasy to dla was ratunek.
Duszę przestraszonš łatwiej pozyskać na swojš stronę.
Nie straszcie się hororami , pokazujcie wiat w kolorach , a nie w czarnych barwach
Codzienne straszenie w mediach - to celowe działanie szatana
Cieszcie się z życia swego - bo niektórym będzie dane żyć w zgryzocie i ucisku przez wiecznoć całš !.
Kto zaufa Panu Bogo wiecznie radować się będzie , a jego serce zanuurzone będzie w bezkresnej szczęliwoci niebieskiej.
Dusza ludzka ulotna jest jak gołębica bardziej jš sercem zobaczyć można niż oczyma.
Nie trzeba mieć oczu i uszu by ujżeć działanie Ducha więtego.
Kto ma rozum ten będzie wiedział - czyje to sš słowa.
|
|
|
Dzienniczek s.Faustyny Kowalskiej , przynajmniej częć z tego teksu :)
|
|
|
"Kto ma rozum ten będzie wiedział - czyje to sš słowa."
To nie kwestia rozumu, tylko wiedzy.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Dokładnie :))))) gdyby ta ksišżka nie wpadła mi w ręce , pojęcie moje byłoby ograniczone .
Bardzo podobny jest do tego cyt. " Kto ma uszy, niechaj słucha "
|
|
|
równie dobrze można powiedzieć kto ma członka niechaj jebie.
|
|
|
Tak to znaczy kto ma cos niech robi cos.... no sam nie wiem
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 19 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |