| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Wizje narkotyczne!!! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11 |
|
Witam was:) Chciałbym was prosić o wypowiedzenie się na temat stanów po różnych narkotykach i zaznaczam, że nie chodzi mi tu o here i tego typu wynalazach ale o zwykłą djmy na to marihuane!!! Co sądzicie na ten temat, czy różne stany po czymś takim związane są z wychowaniem przez rodziców, czy otoczeniu w którym człowiek się obraca??? Wiem, że jest to bardzo kontrowersyjny temat, no ale może ktoś z was mi na to udzieli odpowiedzi??!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!!!!!!!
|
|
|
Analiza Atrakcyjnosci Narkotyku(czyli dlaczego sluza czlowiekowi?)1)Maja odzialowywac na psychike,odzialowywanie na cialo jest skutkiem ubocznym 2)Jednakowo niepozadany jest nalog3)zmiany swiadomosci so krotkotrwale4)Zmiany swiadomosci sa dwojakiej natury ILOSCIOWE-wzmozony nastroj(niekoniecznie dobry)przyspieszenie procesow myslenia i spostrzegania JAKOSCIOWE-przy narkotykach tzw "tripy"czyli podroze,deformacje wrazen zewnetrznych iwewnetrznych na wzor "krzywego zwierciadla"ale czesciowo kontrolowane Roznice pomiedzy doznaniami po alkocholu i srodkach psychodelicznych sa plynne Np marihuana jest duzo lagodniejsza niz np alkochol.roznica zaczyna sie rysowac dopiero przy analizie celow jakimi maja sluzyc.NIe nalezypotepiac narkotykow za to jedynie ze sa.Bo czyz nie pomagaja znosic chorym bolu?Czy nie umozliwiaja psychiatrom nawiazania kontaktu z chorym psychicznie? czy nasze spoleczastwo nie jest zagrozone przez alkocholizm co nie przeszkadza wszystkim ogolnie szanowanym osobomTak wiec narkotyki nie sa grozne od alkocholu natomiast pruy odpowiednim korzystaniu z nich daja niewspolmiernie wiecej doswiadczen pozwalajacych rozwinac skale odbierania rzeczywistosci Wyjasnie ze niemowie tu o narkomanach nalogowych oni doskonale zdaja sobie sprawe z niebiespieczenstwa nalogu Chodzi mi o swiadome brani narkotyku,Do dyplomatow pijacych tradycyjna lampke wina nie odnosimy sie jak do potencjalnych alkocholikow Nopisz o jakim srodku chcesz wiedziec eva
|
|
|
Hmmm Evo, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, znam mniej wiecej dzialanie wszystkich narkotykow, jednak ciekawi mnie LSD- tego typu co zrzucano na zolnierzy w Wietnamie i grzybki halucynogenne, ktore robia coraz wieksza furrore na rynku narkotykowym!!!
|
|
|
To mysle najlepiej znajdziesz na wyszukiwarce bo to jest b rozlegly temat.Ja moge ci opisac "odlot" po lsd.
|
|
|
Jezeli bylabys taka mila to czemu nie z checia bym sie dowiedzial o stanie po lsd!!!!!
|
|
|
ROZNE sa etapy podrozy po LSD 1)np startujesz nagle jak szybowiec na wyciagarce.Liczy sie jakosc i jlosc dawki (przedawkowanie praktycznie nie jest mozliwe poniewarz organizm sam reguluje doplyw do ZUN w odroznieniu od innych mniej szlachetnych srodkow)2)Lagodny lot i zadne problemy niemaja wartosci tylko sa doznania estetyczne3)Zaczynaja sie wylaniac ludzie i przedmioty a wlasciwosci ich sa tak odmienne w buddyzmie Zen cos takiego okresla sie SATORI(nagly intuicyjny wglad w istote wszechrzeczy)doswiadczenie radosnej jednosci calego wszechswiata-ekstaza i czujesz ze przeniknoles tajemnice bytu(Buddysci pracuja nato latami)4)Przelamanie bariery ktora zawsze istnieje pomiedzy nami a drugim czlowiekiem Wynika ono z podobnego (doskonalego)obrazu swiata dowiaduja sie bez slow za pomoca dziwnej telepatii. EVA ps przeczytaj Czeslaw Milosz "O nudzie"
|
|
|
Dwadzieścia kilka lat wstecz ,uczęszczałem na naukę medytacji i nie tylko.Tam właśnie ,nauczyciel wspominał czym jest stan satori .Stan satori był i jest pożądanym stanem postrzegania w sztukach walk ,nie tylko wschodnich,chodzi o bardzo szybką analizę sytuacji [refleks zwierzecy]-postrzegania wzrokowego.Nie chodzi o inny stan świadomości, tylko o wyzbycie się irytacji niebezpieczenstwem -co spowalniało ocenę sytuacji w czasie walki.Obecnie stan satori można porównać do postrzegania wzrokowego tzw.-[pamięci fotograficznej] -wystarczy przez ułamek czasu spojżeć na sytuację [otoczenie ,tekst] by odtworzyć [to] z pełną analizą szczegułów.Stan satori pożądany był w czasie walk ,by bardzo szybko analizować sytuację w czasie walki z kilkoma przeciwnikami jednocześnie.Dodam że dziś stosuje się środki narkotyczne w azjatyckich szkołach walk.Dawni mnisi ,mistrzowie sztuk walk wschodnich zamiast narkotyków ,dochodzili do stanu satori poprzez medytacje.-cze.
|
|
|
Dzieki Duchu:) nie slyszalem o tym choc takie walki sa mi znane!!!
|
|
|
Tak Duchu zgadzam sie choc to niepelna definicja SATORI(ale nie o tym chce napisac)Mnisi buddyjscy szukaja tego przez cale lata.Narkotyczne,nagle odnalezienie jednosci wszystkiego co istnieje daje poczucie przejscia tajemnicy i tu narkotyk blokuje wszelkie dalsze poszukiwania i dociekania.Wiec LSD nienalezy traktowac jako "Religie w pastylce" MI chodzi o obiektywne oceny. Eva
|
|
|
Tak,-lepiej władać swym umysłem-bez [pomocy]-narkotyków,-cze.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |