| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Globalna sieć szpiegowska Echelon | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 17 |
|
Globalna sieć szpiegowska Echelon
Włanie rozwój techniki komputerowej doprowadził nas do tak wielkiego rozwoju globalnych mediów. Na poczštku zimnej wojny, w 1947 r. została założona w Stanach Zjednoczonych wiatowa sieć szpiegowska Echelon, o której pisano wiele w 2000 r., kiedy to rzšd amerykański ujawnił jej istnienie. Przy jej pomocy można podsłuchiwać każdš rozmowę telefonicznš, skopiować każdy fax lub zawartoć internetowej poczty elektronicznej (e-mail) w każdym miejscu na Ziemi. System Echelon składa się z umieszczonych na całej kuli ziemskiej stacji podsłuchowo-
inwigilacyjnych przechwytujšcych z poczštku wszelkie przekazy nadawane w pamie fal radiowych, a następnie przekazy mikrofalowe, komórkowe, wiatłowodowe, a z czasem, po wprowadzeniu telekomunikacji satelitarnej, sygnały przesyłane przez supertajne satelity kršżšce na wysokoci około 32 000 km. Echelon ma w ten sposób dostęp do całoci globalnej sieci telekomunikacyjnej 6. Sieć ta obejmuje 120 satelitów i stacje radarowe na całym globie połšczone bezporednio z głównš siedzibš Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA) Stanów Zjednoczonych w Fort Mead w Maryland. Moc tej sieci jest zdumiewajšca. Każda rozmowa międzynarodowa, fax, e-mail (poczta elektroniczna) lub transmisja radiowa może być słyszana przez silne komputery zdolne rozpoznać głos. Pracujš one opierajšc się na zaprogramowanej, długiej licie słów-kluczy albo wzorów przekazywanych wiadomoci. Służy to do przechwytywania i analizy wszelkich wytypowanych przez system rozmów i korespondencji. Analiza ta odbywa się przy użyciu systemu komputerowego o gigantycznej pojemnoci, rozpoznajšcego głosy i teksty pisane.
Sieć Echelon wykorzystywana jest w wywiadzie wojskowym, technicznym, dyplomatycznym i szpiegostwie gospodarczym. Jeden z przykładów szpiegostwa ekonomicznego został ujawniony przez Duncana Campbella, szkockiego dziennikarza, który udowodnił, że Agencja Bezpieczeństwa Narodowego (NSA - National Security Agency) USA podsłuchała rozmowy telefoniczne francuskiej firmy Thomson-CSF starajšcej się o kontrakt w Brazylii na sprzedaż systemów radarowych. Informacje te zostały przekazane amerykańskiemu konkurentowi, firmie Raytheon, który wygrał kontrakt na 6 miliardów dolarów USA. Raport Campbella przedstawia najnowszš dokumentację systemów Echelonu używanych dzi do przechwytywania przez systemy komputerowe NSA wiadomoci przesyłanych Internetem oraz przekazów cyfrowych.
Wiecej informacji na ten temat w linku :
http://www.wsp.krakow.pl/Pl-asc/papers/echelon.html
|
|
|
Technicznie jak najbardziej możliwe, dla państwa o statusie USA jak najbardziej potrzebne o ile nie wymagane, sami się do tego przyznali. Tylko po co im co takiego jak majš Harrpa który może czytać w mylach wszystkich ludzi na ziemi??
No chyba że to tylko zasłona dymna.
Problem podsłuchiwania nie narodził się dzi i niestety zapewne nie znajdziemy złotego rodka. Bo z jednej strony nikt nie chce być podsłuchiwany, tylko kogo będš interesować rozmowy o "dupie maryny", a korzyci z takeigo podsłuchiwania sš ogromne i można dzięki temu uratować wielu ludzi. Oczywicie jak z wszystkim możliwe sš nadużycia, lecz to nie system nadurzywa zaufania ludzi, to ludzie ludzi oszukujš.
|
|
|
że niby dali nam technologię żeby nas kontrlować na max...????????zgadzam się:-D tak jest;-)nawet w pracy....;-DDDDDD
|
|
|
Dzieki HAARP-owi moga czytac mysli wszystkich ludzi na Ziemi, ale pewnie dzialaja wybiorczo. Sa tym pewnie objeci politycy i jest wiadomo co np. myli Putin i jakie ma prawdziwe zamiary. To samo dotyczy pewnie Busha, bo moze chlapnac jakas nieuzgodniona decyzje. Prawdopodobnie dobrze wiedziano, o czym myslal Sadam czy Arafat. Dzieki temu gnoi sie sie niektorych politykow, ktorzy nie sa po linii i na bazie. Ta kontrola politykow jest bardzo potrzebna do tego, zeby proces globalizacji przebiegal bez zadnych wstrzasow. Przeciez teraz politycy sa poza swoimi Narodami. Wszedzie dzialaja wbrew swoim Narodom.
Mysle, ze ci ktorzy wystepuja w mediach, tez sa pod scisla kontrola i w kazdej chwili mozna kogos takiego wylaczyc, komu przyjdzie do glowy nawracanie swiata.
Na pewno sa pod kontrola kandydaci na rozne swiatowe stanowiska.
Rekruci do Armii Amerykanskiej tez sa pewnie badani. Zeby np. w takim Iraku nie zrobili bojkotu.
Prawomyslnosc zgodna z wytycznymi wladzy swiatowej jest teraz bardzo wazna.
Sam fak tjednosci grup rzadzacych napawa zdumieniem !!!! Towarzystwo jest dobrane doborowe.
|
|
|
Jak zaszyfruję swoje maile PGP to mnie mogš w dupę pocałować a nie odczytajš! :)
|
|
|
hmmm Gosiu, miej trochę do wszystkiego dystans, z pewnociš taka sieć jest ale nadchodzš zmiany kiedy to materialici będš pożerać własne języki z głodu, więc po co się denerwować, olać ich, jeszcze przyjdzie dzień gdy ich umiechnięte mordki niczym z reklamy proszków do prania, zacznš opadać w dół...
[%sig%]
|
|
|
gosiu, skoro haarpem kontrolujš polityków, przedstawicieli mediów, wojsko (zapewne policję też), to po co im podsłuchiwać innych. Cała reszta nie ma szans w starciu z wszelkš władzš.
Delta_klipper - nie bšdz tego taki pewny, to czy jaki szyfr zostanie złamany zależy wyłšcznie od wydajnoci dostępnego sprzętu komputerowego i czasu.
A czy ty mylisz że CIA, czy NSA majš pentium 4GHZ?
Ja myle że majš dostęp do takich mocy obliczeniowych że nikt nie może się czuć bezpiecznie i anonimowo. Tyle że my też moglibymy się im przeciwstawić, wystarczy połšczyć moc obliczeniowš wszystkich komputerów w necie. Można to zrobić dobrym wirem, albo poprzez współpracę milionów urzytkowników.
|
|
|
nie jest takie proste, jeli chodzi ci o dDoSnety to ci powiem że coraz częciej wielkie sieci majš filtrację pakietów a to sprawia że trzeba by było mieć naprawdę wielki ddosnet.
[%sig%]
|
|
|
Szuineg - bzdury gadasz facet...
Jeżeli znał by się na szyfrach to wiedział by że PGP jest tak silne, że złamanie JEDNEGO KODU za pomocš wszystkich komputerów na Ziemi połšczonych razem (!!!) zajęło by nie mniej niż kilka lat (a mówi się nawet o setkach, tysišcach, dziesištkach tysięcy lat!).
Mylisz że CIA ma w piwnicy komputer szybszy niż wszystkie komputery na Ziemi razem wzięte?
|
|
|
Producent każdego zabezpieczenia bez trudu potrafi je "złamać". Przecież doskonale zna zasadę ich działania i ma wszystkie potrzebne narzędzia by to zrobić. Poza tym zostawił sobie "furtkę" do łatwego przechodzenie.
Delta_Clipper słyszałe o optycznych procesorach i kompach z nimi? Poszukaj sobie info o nich na sieci a będziesz zaskoczony ich szybkociš i wydajnociš. Jeden taki niewielki komp jest 1 000 szybszy i wydajniejszy niż najszybszy komp oparty o krzemowy procek. A te optyczne procki od dawna sš w użyciu lecz mogš ich używać tylko odpowiednie służby.
|
|
|
A ja mam kwantowego (w głowie + nadwiadomoć) i się nie chwalę.
Moc obliczeniowa wszystkich "duchów" + AMD Athlon 64 (bit) 3800+ i hektar (1 GB) RAM-u. A, i jeszcze DNA kodowane wiatłem + coraz więcej nowych nici. Jak zbiorę ich 12, to będę sobie latał między wymiarami.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Nibir - takimi tekstami zrobisz może wrażenie na amatorach ale nie na ludziach znajšcych się na temacie. Dla twojej informacji - wiele algorytmów szyfrujšcych było dostępne publicznie i mimo to były bezpieczne - pomyl sam: dlaczego?
Co do furtek - masz jakie dowody czy tylko tworzysz teorię spiskowš? :)
O tak, teoria spiskowa o super-procesorach optycznych - tego mi tu jeszcze brakowało do szczęcia... <LOL>
|
|
|
Eszelon jako taki jest dla mnie zupelnie niegrozny poniewasz ja nie uzywam zwyklego komputera tylko laptopa a w dodatku do internetu podlonczony jestem BEZPSZEWODOWO wiec wszystkie hakery, crackery, spamery, email-bombery, phishery, lamerzy i inne netowe oszolomki nic dla mnie nie znacza. W dodatku chroniony jestem fajerwallem ustawionym na najwyszszom temperature spalania wiec kazdy kto nawet pomysli o wlamaniu sie na moj laptops spewnosciom sie poparzy.
[%sig%]
|
|
Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom. |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 17 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |