| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Tylko do PRZEKONANYCH, że istniają zjawiska paranormalne | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37 |
|
Czy moglibyście opisać te zdarzenie, które Was UTWIERDZIŁO w przekonaniu, że zjawiska paranormalne istnieją?
|
|
|
Co jak co, ale myślenia nie zaliczyłbym do zjawisk paranormalnych... Chyba, żeby ktoś rozpatrywał myślenie w oderwaniu od fizycznych jego podstaw - w obecnej chwili tylko wymiany ładunków na synapsach.
Niemniej faktycznie, dajmy już spokój sekciarskim sporom... Do licha, ileż ja razy te słowa powtarzałem..?? Tak czy owak, wątek po oswojeniu chyba powinien być zamknięty, bo inaczej stanie się tylko forum dla tych, którzy "wierzą" (pardon: są przekonani) w realność zjawisk paranormalnych.
A to chyba, jest oczywiste.
Dla tych, którzy na takie stwierdzenie zacierają rączki: zjawiska paranormalne ZAWSZE będą istnieć, gdyż zawsze będzie taka definicja normalności (zjawisk normalnych), że będzie istnieć przynajmniej jedno, które będzie poza tę definicję wykraczać....
...chyba że uda się wprowadzić nowy nurt naukowy twierdzący, że WSZYSTKIE zjawiska, jakie występują, są NORMALNE (naturalne). Wątpię, by to było możliwe. Choćby z tego powodu, że nie mogąc zdefiniować obiektywnie normalnej rzeczywistości, nie możemy jednocześnie brać pod uwagę świadectw naszych zmysłów...
|
|
|
Leto
Tyle tylko, że nauka nie neguje istnienia zjawisk, których nie rozumie.
Obserwuje je. I ich nie potrafi wyjaśnić.
Problem polega na tym, że NIKT NIE ZAOBSERWOWAŁ zjawisk paranormalnych w stylu np. zginanie łyżeczki, OBE, telepatia, telekineza, różdżkarstwo.
Gdyby tak było, ktoś już by zgarnął nagrodę Randi'ego.
|
|
|
RÓŻDŻKARSTWA NIKT NIE ZAOBSERWOWAŁ ?????? Toż tysiące, jeśli nie miliony, ludzi korzystają z radiestezji, nawet gliniarze czy firmy budowlane...!!!! O innych zjawiskach nie wiem, ale sam kiedyś bawiłem się wahadełkiem...
|
|
|
No właśnie-też tak myślę,na nagrodę tego -Randiego ,to chyba różdżkarstwem nie szło by się [załapać],aż dziwne by to było-[dla mnie],- cze.
|
|
|
hmm... włączę się - hmm... pomagal mi różdżkaż i mi nie pomógł. Szkoda. Widać to szrlatan wśród nieszarlatanów... Ale nie o to chodzi... różdżkarstwo jest istną głupotą. Udowodnino, że można je wyjaśnić w sposób naukowy tylko że do tego otrzeba specjalnej " różdżki " < wiecie co? Używajmy słowa kijek - bardziej pasuje > Więc trzeba aby kijek był specjalnym porętem odpowiednio naładoqwanym a wskaże w niewielkim stopniu odchyły pola jakiegośtam. I Wy to nazywacie xczymś paranormalnym... O matko. Dzisiaj słońce wzeszło na wschodzie - zjawisko ewidentnie paranormalne. Antymateria i materia jak się spotkają tworzą energię - zjawisko paranormalne. Zjawiska nie wyjąsnione proszę podadwać, nie faktyy oczywiste zpunktu widzenia fizyki czy innych nauk...
Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Powiedziałeś ,-[Antymateria i materia jak się spotkają tworzą energie],Bracie -tobie mogło się zdażyć TAKIE stwierdzenie?,-w którym jest -fantazja? i hipotetyczna antymateria?.Od kiedy to [TAK] powstaje energia?-Bracie to TY zwracasz na podobne [szarże] uwagę innym a samego Ciebie poniosło.Co do wypowiedzi o różdżkarzu,-to trafiłeś na fachowca od [patyków]-właśnie ,-nie na radiestetę.Trzymaj się cieplutko,-cze.
|
|
|
duch
Nie kompromituj się.
W warunkach laboratoryjnych zaobserwowano antymaterię.
Po zetknięciu się materii z antymaterią następuje ich wzajemna elimicja, wybuch, czyli stworzenie energii.
Ergo: Brat ma rację.
|
|
|
Ludzie, a co z wahadełkiem, każdy bez problemu może wpływać na jego ruch.
Zresztą na różdżkę też. To by oznaczało, że wytważam w okół siebie antymaterię, co jest nawet prawdopodobne, bo nie wiadomo jaki rodzaj energii emituje człowiek oprócz ciepłnej i elektycznej.
Różdżkarstwo nie jest takim faktem. Walnąłeś bracie tylko jeszcze jedną teorię, nie wiem czy prawdziwą, nie wiem czy fałszywą, a tych teorii jest wiele, więc to nie takie fakty. Faktem jest, że nie wszystkie fakty są faktami :).
3majcie się zimniutko.
nara.
|
|
|
Nie zgadzam się z Bratem. Bo wysokie temperatury wpływają ujemnie na pracę mózgu a mróz pozytywnie, stymuluje. Z tąd należy hołubić to co zimne i lodowate. Najlepsze pomysły przychodzą w zimie.
"3majcie się zimniutko."
No, na to czekałem !
|
|
|
hmm... i podobno z mojej winy większośc wątków dziczeje... No cóż... Capman.... nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi, ale możliwe że masz rację. Antymateria jet faktem oczywistym i w połączeniu z materią daje energię, ale poza tym różnych innych źródeł energii jest bardzo wiele - nie tylko takie a takie.
Natomiast badanie wahadełkiem - mój wujek tak badał. wychodziło mu raz na dwadzieścia razy. Ale wszyscy chodzili do nigo po porady. Raz nawet za pomocą wahadełka trafił trójkę w totolotku!!
Pozdroweinia :) trzymajcie się cieplutko :) Kolorowych snów :D
|
|
|
Istnienie samej antymaterji zostało [udowodnione] -poszlakowo ,to znaczy chipotetycznie .Tego właśnie się uczepiłem-co do Brata.Taki sposób powstanwania energji w warunkach naturalnych-[nie laboratoryjnych] kończy się kolapsem [zanikiem cząsteczki elementarnej ],która w chwili rozpadu -[kolapsu] emituje swą energie-którą posiadała w formie swej masy.Zasada masy i energii została zachowana.-cze.
|
|
|
Brat, to było coś naprawdę DUŻEGO kalibru: "Udowodnino, że można je wyjaśnić w sposób naukowy tylko że do tego otrzeba specjalnej " różdżki " < wiecie co? Używajmy słowa kijek - bardziej pasuje > Więc trzeba aby kijek był specjalnym porętem odpowiednio naładoqwanym a wskaże w niewielkim stopniu odchyły pola jakiegośtam. "
To jest KOMPROMITACJA, przyjacielu !! W tej chwili, gdy to napisałeś, powinieneś był zapaść się pod ziemię !!
O CZYMŻE INNYM MY TU ROZMAWIAMY, JAK NIE O TAKICH WŁAŚNIE ZJAWISKACH ??? Właśnie o to chodzi, że nauka idąc do przodu WYJAŚNIA zjawiska do tej pory niewyjaśnione. Kiedyś takie zjawiska się ignorowało lub uważało za magię, a teraz nazywa się je "paranormalnymi". Dlatego że albo sią niewyjaśnione, albo nie odpowiadają znanym nam prawom wizyki. Wraz z rozwojem nauki pojawiają się nowe prawa i te zjawiska się WYJAŚNIA !!
Doprawdy, przeszedłeś samego siebie...
|
|
|
Panowie "fizycy" !!
Primo: zetknięcie materii z antymaterią nazywa się "anihilacją" i jest to proces wysoce egzoenergetyczny - ją próby użycia tego do produkcji energii, a także do siania zniszczenia....
Secundo: Energia wytworzona podczas anihilacji jest 2xmxc^2, gdyż zarówno materia, jak i antymateria, posiadają masę - przynajmniej w ujęciu fizyki kwantowej.
Tertio: Jest to zjawisko jak najbardziej realne, rzeczywiście w warunkach naturalnych zachodzi niezmiernie rzadko, jednakże w laboratorium nauczono się "produkować" śladowe ilości antymaterii (antyprotony) i "zderzać" je z "prawdziwymi" protonami. I rzeczywiście jest spore BUM wtedy !
|
|
|
Tu chyba chodzi o zderzanie w przyspieszaczu cząsteczek o masie [względnie] ujemnej z cząsteczkami o masie dodatniej .Przyspieszanie cząsteczek w akceleratorze a następnie kierowanie tych że cząsteczek na tor [kolizyjny] wybaczaniem elektromagnetycznym ,co w sumie daje im predkość względem siebie większą niż swietlną [w wielkim zderzaczu chadronów] ,-daje wielki wybuch na polu fizyki wielkich energji,lecz w nonosekundowej części czasu,-co w warunkach kosmicznych [naturalnych nie występuje].
|
|
|
Tak, świetnie macie rację. A ja Leto nie zapadłem się pod ziemię tylko stwierdziłem fakt. nie rozumiem czemu mnie tak szkalujesz... A co do fizyki, to az takich wiadomości żeby dyskutować o różnych tam rzeczach nie posiadam. Wiem to co wiem i już. Antymateria istnieje, udowodniono że istnieje :) Pozdrawaim :)
|
|
|
Dzięki takim ludziom jak brat dalej tkwimy w średniowieczu, zamiast np. latać na jowisza na wakacje
A na koniec sentencja :)
"Wszystko dziś jest wiarą, jutro będzie nauką"
|
|
|
No Fallout, masz świętą rację, ale...(napisałem, ale, ale tu nie ma żadnych ale)
nara.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 37 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |