| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Do psychologów.Czy agresja to choroba psychiki | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11 |
|
Dlaczego niektórzy znęcajš sie nad innymi bo sš spokojni i cisi.
Co ich to obchodzi. Ojciec ich bił czy co. A może wypadli z łóżeczka.
Każdy ma prawo być sobš. Może za 100 lat nasz kraj doronie do tolerancji.
Czy takie zachowanie to chooba psychiki bo normalne to na pewno nie jest.
|
|
|
Takich ludzi jest PEŁNO WSZĘDZIE!! Ja nie mógł bym podejć do kogo i zaczepiać go bo co mi się w nim nie podoba. NO bez jaj ale tacy włanie sš ludzie i jest ich coraz więcej.
[%sig%]
|
|
|
Moim zdaniem takich ludzi jest coraz mniej. Kiedy zdarzało mi się spotykać takich ludzi, dzi już nie.
We Wawie np. możesz być jaki chcesz (ja np. tańczę bez trzymanki jadšc tramwajem ze słuchawkami na uszach) i nikogo to nie obchodzi.
Ostatnio widuję za to coraz więcej młodych blondynek policjantek - jak to łagodzi obyczaje, łał (wow)!
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Czy agresja to choroba psychiki? nie! to wynik socjalizacji..... Niestety, to, jacy jestemy zalezy
a) od naszego temperamentu, ktory jest cechš wrodzona....
b) od wychowania, czyli warunków, w jakich ksztaltowała sie nasza psychika....
Jedno jest pewne.... Im wieksza wiedza i tolerancja w spoleczeństwie jako calosci, tym mniej agresji.....
Dziecko, jest perwersyjne do bólu, ma wszelkie zboczenia i je realizuje. Dopiero uczone jest przez rodzicow co jest dobre, co zle. Im wiecej sie tlumaczy i uczy akceptować innoc, tym mniej jest agresji..... Pomaga w tym tez religia.
Oczywicie sš tez socjopaci i psychopaci, ale oni raczej nie stosujš agresji, sš bowiem na tyle inteligentni, ze wystarczy im manipulacja otoczeniem, by osišgnšć cel......
Jak bedš bardziej szczegółowe pytania, to bardziej szczególowo odpowiem.... :)
|
|
|
globalnie -jest żle.
Cywilizowany wiat,a jednak jest niedobrze.
pozdrówka
|
|
|
wiesz ciekawy temacik poruszyes. rzeczywiscie to sprawa psychiki albo jakis traumatycznych przezyc z dziecinstwa.
|
|
|
Taaa, hmmm, no to sprobuje tu cos dodac...
Kiedys czytalem taki ciekawy artykol na temat budowy naszego (ludzkiego) muzgu. Jak wszyscy wiemy i wiecie posiadamy w naszym muzgu takie rozne centra zachowan. Najlepiej jest poszukac gdzies na sieci, info na ten temat, lub zapytac kogos bardziej fachowego w tym temacie, o co to mi biega. No, i czytalem, ze za nasza (ludzka) agresje odpowiada strefa gadzia. TAK ! GADZIA ! Czyli strefa wsrodmuzdza, ktore uformowalo sie (tzw.maly muzdzek) w czasie REPTILIM...
Nie wiem czy jest to prawda, ale brzmi to niezmiernie ciekawie, a to z wielu powodow, to co i kto, oraz po co i jakie, odziedziczylismy po naszych gadzich, smoczych i reptilich przodkach, a takze wszelkie tematy natury teologicznej filozoficznej i wreszcie fizjologicznej natury.
1. Teoria Ewolucji
2. Teoria Stworzenia
3. Teoria Inteligentnego Projektu
4. Teoria Ingerencji
pozdrawiam
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Defekty mózgu
"Po mojej mierci, otworzš mojš głowę i stwierdzš, że tak jak mówiłem, częć mojego mózgu jest czarna i sucha i martwa," powiedział Bobby Joe Long, który przeszedł kolejne urazy głowy po wypadku motocyklowym. Według wielu badań, defekty i urazy mózgu bywały ważnym ogniwem prowadzšcym do brutalnych zachowań. Kiedy podwzgórze, płaty skroniowe i / lub układ limbiczny wykazuje uszkodzenia, może to być wytłumaczeniem niekontrolowanej agresji.
Podwzgórze reguluje układ hormonalny i emocje. "Wyższy" mózg ma ograniczonš kontrolę nad podwzgórzem. Z powodu fizycznej bliskoci orodków seksualnoci i agresji w obrębie podwzgórza, seksualne instynkty i przemoc łšczš się u morderców z pożšdania. Podwzgórze może być uszkodzone w wyniku niedożywienia lub urazu fizycznego.
Układ limbiczny jest częciš mózgu zwišzanš z emocjami i motywacjš. Kiedy układ limbiczny jest uszkodzony, jednostka traci kontrolę nad pierwotnymi emocjami, takimi jak strach i gniew. Według Meloy, drapieżczemu spojrzeniu psychopaty, brakuje emocji i jest ono tak zimne, jak puste spojrzenie gada. Gadom brakuje limbicznej częci mózgu, gdzie rezydujš wspomnienia, emocje, uspołecznienie i instynkty rodzicielskie. Innymi słowy, seryjni mordercy sš trafnie opisywani jako "zimnokrwici" tak jak ich pokryci łuskami gadzi bracia.
Płaty skroniowe sš bardzo podatne na urazy, położone sš tam, gdzie koć czaszki jest najcieńsza. Tępe uderzenia, takie jak upadek na twardš powierzchnię, mogš łatwo uszkodzić te partie mózgu, tworzšc lezje, które powodujš różne formy amnezji i ataki epileptyczne. Uszkodzenie płatów skroniowych, może mieć skutek w bardzo łatwo wzbudzanych gwałtownych (brutalnych) reakcjach i we wzrocie agresji. Jako dziecko, Ken Bianchi spadł z liny gimnastycznej i wylšdował na tylnej częci głowy. Wkrótce zaczšł mieć ataki epilepsji.
Badaczka Dominique LaPierre wierzy, że "kora przedczołowa, obszar mózgu zwišzany z planowaniem długoterminowym i osšdem, nie funkcjonuje poprawnie u jednostek psychopatycznych." Paleopsychologowie także wierzš, że istnieje pewien rodzaj dysfunkcji w mózgach seryjnych morderców, że w jaki sposób ich pierwotny mózg tłumi "wyższy" mózg: rozsšdek i współczucie ustępujš miejsca żšdzy, agresji i pożšdaniu. Badania Pavlosa Hatzitaskosa i innych donoszš, że duża liczba mieszkańców cel mierci miało kolejne urazy głowy i że w przybliżeniu 70% pacjentów z uszkodzonym mózgiem rozwija tendencje do agresji.
Pewne z tych urazów mózgu ma charakter powypadkowy, ale wiele z nich powstało podczas pobicia w okresie dzieciństwa. Poród wielu seryjnych morderców, którzy doznali urazów głowy, byli Leonard Lake, David Berkowitz, Kenneth Bianchi, John Gacy i Carl Panzram, który jako dziecko przechodził pewne infekcje głowy. "Wreszcie moja głowa spuchła jak wielki balon... Byłem operowany w moim własnym domu. Na kuchennym stole," napisał. "Chciałbym dowiedzieć się, czy był to powód moich dziwacznych zachowań." Jednakże, Ted Bundy przeszedł rozległe przewietlenia promieniami X i tomografię komputerowš, które to badania nie ujawniły żadnego ladu choroby czy urazów mózgu.
pozdrawiam gadzich braci....
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,mÓzg,
-Boba Fett??!!
-To ciebie nie dotyczy , jedi. Odejd!
[%sig%]
|
|
|
mÓzg ?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |