Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Procesja osi ziemskiej
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 4

Raczej w encyklopediach naukowych się nie umieszcza takich rzeczy które nie są związane ściślej z nauką Astronomiczną lecz zastanawia mnie to: http://pl.wikipedia.org/wiki/2012 A zwłąszcza to co tam podają: Zdarzenia astronomiczne: 20 maja – obrączkowe zaćmienie Słońca 21 grudnia – Precesja osi Ziemskiej Czy procesja osi ziemskiej to nie jest przypadkiem to słynne przebiegunowanie głoszone w proroctwie oriona na 2012r. też jest grudzień tak jak w tym proroctwie. A może to mi się pokiełbasiło coś. Pozdro.

Mysle, ze chodzilo Ci tutaj o PRECESJE, nie zas jak napisales o procesje. Precesja osi Ziemi Jest to zjawisko przejawiające się wykonywaniem przez oś Ziemi ruchu po powierzchi bocznej stożka. Innymi słowy, oś ziemska kreśli na tle nieba okrąg. Zakreślenie pełnego okręgu trwa 26 tysięcy lat. Zjawisko to jest wywołane przez siły grawitacyjne Księżyca i Słońca. Oś obrotu Ziemi nie jest prostopadła do jej płaszczyzny obiegu wokół Słońca (ekliptyki), ale pochylona pod kątem ok. 23,5°. Jednocześnie Ziemia nie jest kulą. Wokół równika więc zgromadzona jest większa masa. Księżyc i Słońce przyciągając tę masę, starają się "wyprostować" oś Ziemi. Jednak planeta wiruje za szybko, by poddać się tym siłom. W rezultacie jej oś zakreśla stożek i nie może zachować stałego położenia w przestrzeni. Skutkiem precesji Ziemi równik niebieski wędruje po ekliptyce z prędkością 1° na 72 lata, a biegun nieba zakreśla wokół bieguna ekliptyki okrąg o promieniu 23,5°. Dlatego też Gwiazda Polarna nie zawsze była na biegunie nieba. Za 11 tysięcy lat będzie tam się znajdować Wega. Podobnie przesuwa się po ekliptyce punkt Barana, inaczej zwany punktem równonocy wiosennej. Precesja powoduje również różnicę między rokiem gwiazdowym a rokiem zwrotnikowym. Precesja osi Ziemi została odkryta przez Hipparcha w 130 roku p.n.e. Zaburzenia w precesji Merkurego wywołane przez grawitację Słońca były pierwszym doświadczalnym potwierdzeniem teorii względności. ------------ Si veritatem dico vobis, quaren no creditis mihi ? Sw. Jan VII, 46 (Jezeli prawde mówie, dlaczego Mi nie wierzycie?) ! VIVA LA REVOLUCION !

Zastanawia mnie jedna rzecz bo w encyklopedii jest napisane o precesji które ma mieć miejsce 21 Grudnia 2012r. A w proroctwie oriona na rok 2012 jest mowa o 23 Grudnia. czy to nie jest aby mowa o tym samym bo jak nie to troche dziwnie by to wyglądało jakby po 21 Grudnie gdzie się oś ziemi przesunie o 23,5 stopnie miałoby dojść do przebiegunowanie 23 Grudnie?

trlalala
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 4
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.