| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Fanatyzm religijny - inaczej się tego określić nie da. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 56 |
|
Tak Brat, ten wątek rozpoczynam jako epitafium dla Ciebie. Ja naprawdę wierzę w inteligencję tych, którzy czytają nasze wypociny na innych wątkach i którzy zauważają, że o ile JA dysponuję bezstronnym, chłodnym, czasem wręcz ironicznym podejściem do tematu, o tyle TY na wszystko patrzysz przez pryzmat Katolicyzmu.
I o ile JA dostarczam argumentów ilościowych i jakościowych, a przede wszystkim - historycznych, to TY opierasz się jedynie na dogmatach swej wiary i na jednostronnym, subiektywnym podejściu do sprawy.
Smuci mnie to bardzo, nie z tego konkretnego przypadku, że akurat Tobie nic nie da się wytłumaczyć, ale smuci mnie to globalnie, gdyż w swoim długim zyciu miałem do czynienia z wieloma takimi, jak Ty. Może to zabrzmi zbyt intymnie, ale z jedną z moich kobiet (nota bene bardzo ważną dla mnie emocjonalnie) rozstałem się ze względu na religię. Wy (w domyśle: fanatycy) nic nie chcecie zrozumieć, a jesteście wręcz mistrzami wyłuskiwania błędnego punktu widzenia. Tak, nie ukrywam, przykro mi jest wygłaszać takie opinię, bo skądinąd inteligentnym i elokwentnym człowiekiem jesteś, to bez wątpienia rozmowa z Tobą nie ma sensu i będę odradzał wszystkim zmagania z religijnym fanatykiem.
|
|
|
Dobra. Ja się zamykam. Wystarczyło mi JEDNO Twoje zdanie, Brat, a właściwie wyjątek z jednego zdania, bym poczuł się całkowicie i absolutnie pobity. Może ktoś inny zechce dalej kruszyć kopie o Twój kryształowy pancerz. Ja już mam dosyć.
A oto jakie to zdanie: "...i ja też tego nie pojmuję, ale jako katolik wierzę w nią i już..."
Osobiście uważam nasze rozmowy za zakończone. Z kimś, kto tak mysli, ja niestety nie umiem rozmawiać.
Żegnam.
|
|
|
he he he. A Ty oczywiście potrafisz pojąć UFO??? Ja UFO też nie pojmuję i nie pojmuję ludzi i jezscze tysięcy innych rzeczy. i nie wstydze się tego. A Boga tak na prawdę nie pojmuje nikt. Niesety człowiek w porównaniu z Bogiem jest tępy i człowiek nigdy Boga nie zrozumie. CVhoćby nie wiem jak inteligentny. Nie wydaje mi się zresztą że ty pojmujesz UFO lepiej niż ja Boga...
Pozdrawiam:)
|
|
|
No tak, czego ja się po nim spodziewałem, bo przecierz nie żeczowej dyskusji... o bogu tak, .............. ???????????
|
|
|
Na rzeczowe (i te mniej rzeczowe też) dyskusje zapraszam na Brat vs. Leto.
Chcę oczyścić inne wątki od naszych bzdetów.
|
|
|
No nie etniczna to morze nie od razu - na razie powieszchowna - powiedzmy "tematyczna"...
Pozdrawiam:)
|
|
|
:) hmm... no teraz nie mam :) :D :D :D Ale wcześniej miałem :)
Aha i chciałem zawsze zapytać Leto: czemu "epitafium" ???
Pozdrawiam :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 56 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |