Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Pragnienie
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 134

Czy pragnienie to chęć posiadania czegoś za wszelką cene ? Podobno niezadowolenie jest motorem postępu . Czy to właśnie droga do celu staje się Naszym sprawdzianem lojalności względem drugiego człowieka . Jak dalece możemy się posunąć aby uzyskać CEL . Kolega , rodzic , żona/mąż , dziecko , jakie wartośći odepchniemy poprzez kłamstwo , zdrade aby uzyskać upragniony Cel . Pytanie - Czy ktoś odpowie Szczerze ?

Szczerze ! Zależy co kto rozumie pod pojęciem " pragnienia". Jeœli pragnieniem jest władza, prestiż, mamona , czy ogólnie pojęty konsumpcjonizm - te pragnienia nie za wszelkš cenę. Cenš mojš bedzie w takim pojmowaniu praca, czas - ale nie kosztem poœwięcenia innych, nie kosztem kłamstwa, wyzysku itp. Natomiast jeœli pragnienia dotykajš sfery serca, ducha , uczuć.....to nie chciałabym aby moje pragnienia zaspokojone były kosztem kogokolwiek. Ta częœć jest bardzo delikatna .......uczucia nie kierujš się logikš , one czasem przybierajš tak ogromnš siłę , że rozum nie ma głosu.

Pragnienie kojarzy mi się z marzeniem i tęsknotš... Dobranoc

aga Prawda! Czasem bywa tak, że pragnienia pozostajš tylko marzeniami , tęsknotš.....i nic więcej :) Dobranoc!

Marzenia i tęsknota to bardzo dużo :) To siła napędowa :))) Dzień dobry! ;)

Siła, którš czasem trzeba stłumić....wbrew sobie . Dzień dobry :))))

inaczej zamieni się w zło które może pochłonšć nie tylko Piękno Miłoœci lecz również aspekt osobowoœci i życia drugiej strony . Pragnien jest wiele poczynajac od Miłoœci .. kroczšc ku Bezpieczenstwu materialnemu itd .... cholera czuje zimno . Tyle tego jest zła na œwiecie poœród ludzmi i w zwiazkach w których jedna ze stron w co 3 układzie partenerkism ulega pokusie pragnienia ktore przekreœla Moralnoœć owej osoby dokonujšcej tego bezwględnego pełenego egoizmu - pyhy - nasycenia Czynu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sš ludzie ktorzy pragnš Miłoœci wymawiajac imie jej nadaremnie ktore zamienia wibracje słow - Kocham Cię - w zimny pier****lony lód . Pytam się was ludzie ? Gdzie wasza Moralnoœć i Œwiadomoœć Jednoœci w Miłoœci .. wielu wyznajacych z was imie Milosc dokonuje zdrady nie dostrzegajac tego i niszczac życie ludziom ktorych na oczy sie nie widzialo poprzez telefon czy chociazby internet - pragnienie przygody ! Jedna strona zazna Nasycenia .. ok ... ale co potem ? czy będzie juz tak samo ? Nie !!! osoba ktora pojdzie za niskim podszeptem swej nie oczyszczonej podœwiadomosci zmieni sie na gorsze . I jedynym ratunkiem dla tej osoby w pozniejszym zyciu będzie otwarte przyznanie sie przed sobš samym / mš do nieodwracalnego kroku ktory wpisal sie w przeszłosc inicujšc tym samym obcišżenie karmiczne . Fakt odbiegam troche od tematu .. lecz czyż kazdy z róznroakich tematów nie tworzy spójnej jednoœci ? Jeœli zważymy na wypowiedzi ludzi tu się otwierajacych z wlasnymi opiniami - zdaniami i spostrzezeniami odnajdziemy spójny język budujšcy Filozofie XXI wieku Wieku który zmierza własnie do Oczyszczenia Ziemi . Tej Ziemi własnie która kroczymy kazdego dnia . Tylu ludzi sie gubi ... tyle prób wystawia Niebo własnie nam . Czasem nie sposób ich nie uniknšć gdyż kryjš się by wystawić dusze na Próbe Życia z ktorym przybylismy na ziemie .. i doœwiadczeń jakich sie podjelismy . Patrzšc realnym okiem na œwiat jaki doswiadczamy w naszych œrodowiskach .. społecznosciach ogólem branyc teraz pod uwagę dostrzezemy CISZĘ . Słowo pisane w obecnych czasach stanowi ogromnš wartoœć gdyż Stanowi niewypowiedzianš prawdę nas samych i naszych Mšdroœci krytych w większym procentcie w œwiecie Materii pozbawionym maszyny ktora łaczy Wszystkie Nacje Œwiata łamišc granice -- Telepatyczna Księga .. zapisywana w nieskonczonosc ... dzien po dniu .. miesiac po miesiacu ... odkrycia przechodzšce nie zauwazone .. sentencje odrzucone uplywem czasu lub przewroceniem nastepnej strony .. INTERNET ... Pomoc i Pułapka zarazem prowadzšca do zatracenia swego jestestwa .Przypomina Medytacje Zen .. Pustka .. w niej mieszka prawda .. Cisza stanowi jej pokarm .. obrazy .. układaja nowe œwiaty ... wszystko stanowi połaczenie .. pamietajcie podšżajac za swymi pragnieniami by służyły wam jak i calemu œwiatu ktory chociaz was nie zna .. uczestniczy w waszym Stwarzaniu tego co ustanawia Teraz ! Moj jezyk wielu moze szokować . Ale to dla mnie nie jest ważne . Wazne jest Teraz ! Teraz stanowišce jednoœć z każdš żyjšcš duszš na ziemi i z wszechœwiatem poprzez który płynie Prawda codziennie docierajšca do naszych znanych nam Zmysłów w róznych "językach" . Być Sobš ! Człowiekiem pozbawionym zła .. Wojownikiem Œwiatła ... krzyż .. niechaj lekko sie go nam dzwiga z Mšdroœcia przed nim by omijac i przewidywac kamienie leżšce nam na drodze ku Zbawieniu i Spełnieniu zjednoczenia z Domem z ktorego przyblismy na ziemie. Pozdrawiam i Dobranoc Ariel

jutro dzien prawdy nastanie co dla poniektorych osob Miłych Snow

Aurellu, nie bardzo rozumiem.....;) Czyz nie mamy wolnej woli? Nie mozna wyzbyc sie egoizmu, bo staniemy sie wtedy biernymi obserwatorami rzeczywistoœci..... Jeœli ktoœ spotyka kogoœ, zakochuje sie w niej/nim, mimo, ze jest w zwišzku, to co ma robic.? Tłumić to uczucie, które go uskrzydla, czy tez odejœc od partnera, wiedzšc, ze go krzywdzi..... Co to za karma, która nas obezwłasnowalnia? Czy powinno sie stopniować cierpienie? Moje jest mniej warte, kogoœ innego jest warte wiecej? Inna rzecz. Zło.... Czym byłoby dobro, gdyby nie było zła? Moze zamiast wybierac sie na krucjate, warto by było troche "pozyć"? Przezyc? Dostac trochę "kopów"? To jest próba, to jest prawdziwa ocena siebie, jacy jesteœmy w chwilach traumy..... Fajnie by było, gdyby powszechnym było pragnienie rozwoju, poprzez doœwiadczenie, kazda emocja jest stymulujšca.....(oprócz depresji:))))) Pozdrawiam...... Tak troche apropos....Spotkałem sie ze stwierdzeniem, ze "Swieci męzowie", pustelnicy, i inni tacy, to skrajni egoiœci i zamykajšc sie w wiezach z koœci słoniowej, po prostu uciekajš od odpowiedzialnoœci za swoje zycie.....:)

posiadamy wolnš wole Remigiuszu ... Cesarzowa III odzwierciedla mowę - Biernoœć może posłużyć czasem Bogactwu jeœlu uchwyci się jej esencję mieszkajšcš w otoczeniu z którym przyszło nam obcować . Egoizm Zdrowy w sensie Œwiadomoœci siebie i swych autozachowań generwoanych na zewnętrzny aspekt doœwiadczania .. pozostanie Fakt faktem egoizmem . Jeœli spotka sie kogoœ będšc w zwiazku , Nowego należałoby podzielic się tym z osobš która jest naszym Statecznym partnerem - partenerkš i otwarte przyznanie iz Miłoœć zmieniła stronę i zastanawia się na odejœciem - Prawda nie może nosić maski Kłamstwa , jaka by nie była . Żadna . Karma działa na wielu płaszyznach Energetycznych występujšcych w codziennym życiu i przejawia rózne formy wysublimowanych scenariuszy ktore nas spotykajš . Sprowadzšjac to do "Wolnej Woli" możemy ujrzeć kryjšce się Fatum przeznaczenia ktore mozemy lekko modyfikować nie kuszšc sie na pułapki naszych emocjonalnych zrywów . Cierpienie jest stopniowane równomiernie do rozwoju duszy , a więc indywidualnej œwiadomoœci która odgrywa Teraz ! swš rolę . Lecz w wypowiedzi ktora poruszyłem przedstawiłem aspekt nieuswiadamianego wymierzenia Cierpienia osobie z która nie mielismy bezpoœredniego kontaktu . byłoby Rajem prowadzšcym nas do stwarzania życia podobnego naszemu . Jednak w obecnym przyjrzeniu się temu pytaniu dobro bez zła jest pustkš pozbawionš doœwiadczeń zbieranych w toku codziennoœci którš doœwiadczamy kazdego dnia. A więc Sens pozytywny - dobro i zło to uzupełniajacy sie zwór Tao złożony z jing i jang dajšcy pełny wglšd w istotę i zamiary Boga wobec nas samych na Ziemi . Remigiusz Ciekawe Pytanie Dziękuje za nie . Pozdrawiam i Życzę Miłej Nocy Ariel

No, niby tak, twierdze jednak, ze jest to raczej teoretyzowanie:)))))) Co powiedzieć Partnerowi, jak ktos nowy wyzwala u nas burze uczuć, których nawet nie potrafimy nazwać?:);) Piszę o tym, bo sam kiedyœ miałem taka historie, zastanawiałem sie, czy pójœć za porywem serca, przezyc cos naprawdę szalonego, dzikiego, co zdaza sie raz na całe zycie, czy kombinowac jak kon "pod góre" i zastanawiac sie, czy wypada.....I do konca zycia załować tego, czego sie nie przezyło:))))))))) Choćby niosło to za sobš smierć, pozoge i zgliszcza....( to metafora:)).... Co do egoizmu......hm.....tak naprawde, egoizmu wyzbywamy sie, wyzbywajšc sie pragnien, prawda? Pomijam zywot mistyków, którzy od rana do wieczora twiš w Absolucie, (mała prowokacja), czyz pozbycie sie pragnien nie czyni nas......"pustymi...."? Pułapki emocjonalnych zrywów.....ładne, i.... wierz mi, cudowne to sš pułapki....:) Natomiast nieuœwiadomione wymierzenie cierpienia osobie, z którš nie mieliœmy bezpoœredniego kontaktu, nie jest chyba zadnym dla nas problemem, prawda? Nigdy nie wiemy, ile osób wokół nas czuje sie przez nas skrzywdzonych..... słowem, gestem, zartem.....Gdyby sie nad tym zastanawiać, to depresja murowana:)))))) Pozdrawiam..... Spokojnej i słonca jutro:) Ps....Cesarzowa.....Ta, to zyje pełniš zycia, prawda?;))))))))))

Dobre pytanie.....na czasie, iœć za porywem serca, czy cišgnšć jak koń pod górę? Ech!!!!!

Pragnienie.. z nim sie rodzimy i z nim umrzemy..uczucie ktore towarzyszy nam zawsze.. jak je oceniac? chyba tylko po tym czego pragniemy...

scoop, fantastyczna sentencja !!!!

Czy na pewno? Mozna wyzbyc sie pragnien..... Zrobilem kiedyœ ( na sobie ), taki eksperyment... Niestety, zycie nie ma wtedy tego "smaczku"......:) Nie ma tego uderzenia adrenaliny, nie ma ekscytacji i oczekiwania na nastepny dzien, godzinę, minute...... Po co wogóle oceniac pragnienie? Kazdy pragnie na miare swoich potrzeb, i na miarę swojego rozwoju......:) Poza tym, na pragnienie, najlepsze sš napoje niegazowane:)))))))))))))))) Pozdrawiam:)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 134
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.