Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Nie kradnji!-kościół nie lubi konkurencji!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9

Dla mnie słowa "nie kradnji- kościół nie lubi konkurencji" mają sens i obrazują całą działalność kościoła. Bardzo rzadko spotyka się duchownych z powołania. Np. księża z mojej parafii i okolic często spotykają się po to by pograć w karty. Niedawno w mojej parafii wybuchł skandal, bo ksiądz przegrał w nie swój samochód, a książulka, któremu udało się je wygrać tak pobił, że nieszczęśnik wylądował w szpitalu. Poza tym ksiądz z mojej parafii to stary wyzyskiwacz. Ludzie się mu nie sprzeciwiają, bo się go boją. Co się dzieje na tym świecie???!!!

Kościół jako wspólnota mógłby istnieć. Niestety w dzisiejszych czasach kościół jako wspólnota jest wyparty przez kościół jako instytucja. Przypomina mi się pewne zdarzeni z pobliskiej memu miastu wsi. Ksiądz miał odprawić mszę na pogrzebie, ale ponieważ rodzinę było stać tylko na część "dobrowolnej zapłaty" ksiądz przyszedł na pogrzeb, zaśpiewał kilka kolęd i sobie poszedł. Niby zabawne, ale nie dla rodziny zmarłego. A ksiądz jak księdzował tak księdzuje, kuria nie chce go wywalić.

eeeeeeeh ludzie co to za tematy? [%sig%]

Racja... co się dzieje na tym świecie? Kinga popatrz na siebie bez urazy... [%sig%]

Wiecie co ja tam za kosciolem katolickim nie przepadam mam mu wiele do zarzucenia ale to nie znaczy ze biore pod te sama kreske wszystkich ludzi i duszpasterzy z tego koscila. Znam osobiscie ludzi tak sprawiedliwych i bogobojnych ktorzy sa czlonkami kosciola katolickiego ze tej wiary mozna im pozazdroscic. Sluchajcie jezeli myslicie ze istnieje kosciol idealny to sie mylicie. Bo kosciol tworza ludzie, a ludzi sa grzeszni. Idealny jest Bog. I pzrez wiare w Jego Syna dostepujemy odpuszczenia win. Eeeech kiedy pzrestaniecie postrzegac wszystko w bieli i czerni? A moze kiedy wy zaczniecie postrzegac wszystko w bili i czerni wlasnie... [%sig%]

u mnie kosciol luz. kiedys bylo ciekawiej smieszniej itp a tera troche smetnie. slyszalem o wrecz bezczelnych ksiezach ze normalnie slow brak. szkoda slow moj kolega twierdzi ze kosciol niedlugo upadnie wiec niektozy sie pewnie ciesza.

Co do tego ze kosciol tworza ludzie to sie zgadzam. Nie zawsze jestesmy przeciez idealni, ale ksieza-materialisci to normalka

a ja znam bardzo fajnego i naprawde wspanialego ksiedza,ktory ewidentnie jest ksiedzem z powolania.....chociaz smieje sie ze zostal nim dlatego ze mu mama kazała....:)mlody energiczny-gdyby takich bylo wiecej to moze kosciol przekonal by mnie do siebie....niestety za cale moje zycie on byl jedyny!

Ja znam takiego rudego grzyba, ktory popycha wszystko co nie spieprzy na drzewo
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.