| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Oddychanie holotropowe | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 10 |
|
Witam,
Interesuje mnie wpływ oddychania holotropowego na zdrowie.
Oddychanie holotropowe polega na wprowadzeniu siebie w odmienny stan świadomości poprzez
sposób oddychania oparty na specyficznym sposobie oddychania poprzez serię
głębokich oddechów.
Po kilku głębszych oddechach istotnie czuje zmianę świadomości, czuje coś w
rodzaju euforii, jednakże czuje się trochę osłabiony i mam mroczki przed oczyma.
Czy już ktoś z was tego próbował?
Czy praktyka oddychania holotropowego jest bezpieczna?
|
|
|
W zależności od stanu zdrowia.
Pozdrawiam
Igor
|
|
Niech Moc Będzie z Tobą |
|
Obecnie nie cierpię na żadną chorobę i cieszę się nienagannym zdrowiem.
Wykonuję nosem trzy głębokie, aczkolwiek bardzo powolne oddechy nosem. Po trzecim oddechu zatrzymuję powietrze w płucach,(szczególnie w ich dolnej części), a następnie wypuszczam ustami.
|
|
|
|||||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
Jednym słowem Mustang za to się nie bierz ;))
Pozdrawiam
Igor
|
|
Niech Moc Będzie z Tobą |
|
Próbowałem tej technik oddychania od dłuższego czasu. Odczuwałem przypływ sił i cieszyłem się lepszym samopoczuciem kilka minut po zakończeniu czynności oddychania holotropowego.
Dlaczego ta technika oddychania jest niebezpieczna. Napiszczcie, proszę, więcej na temat konsekwencji tego.
|
|
|
technika jak technika ale tam się coś krzyżuje
za bardzo dotleniony mózg albo coś i łatwo utracić przytomność- wyobraź sobie taki wypadek jadąc rowerem jezdnia- przewracasz się pod koła i już nie wstajesz bo ciężarówka z tyłu nie wychamuje
nie warto eksperymentować z własnym zdrowiem- nie które techniki jak przy rehabilitacji mogą do czegoś prowadzić co może potem przynieść mało pożądane skutki
kolega kiedyś wziął taką fajną tabletkie na więcej siły- powodowała lepszą wydolność podczas wysiłku- był zachwycony biegając przez godzinkę za to jak się zatrzymał był problem- organizm domagał się wysiłku- zabrała go karetka- bo szybko stracił przytomność- dostał zastrzyki i dzień na obserwacji
|
|
|
jest sytuacja w której może takie oddychanie wręcz uratować życie
mianowicie zawał- należy przy tym kasłać co dodatkowo wykonuje ucisk mięśnia sercowego
jak odgrzebie gdzieś materiał to więcej napisze
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 10 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |