| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Niejedzenie | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15 |
|
Witam,
Przeczytałem ostatnio książkę pt."Styl życia bez jedzenia" Joachima Werdina.
http://niejedzenie.info/tekst/szbj.pdf
"Styl życia bez jedzenia" opisuje sposoby obycia się bez jedzenia przez znaczną ilość czasu, a nawet do końca życia. Autor kładzie tu nacisk na nieograniczone możliwości ludzkiego umysłu oraz ich wpływ na niejedzenie (inedię). Według Werdina nasz organizm czerpie energię nie tylko z konwencjonalnych źródeł, ale także ze źródeł niematerialnych. Powstała w ten sposób energia nazywana jest "praną". Cały zabieg polega na przeprogramowaniu instynktu z jedzenia na niejedzenie. słyszeliście o tym wcześniej?
W każdym razie właśnie postanowiłem poddać się takiemu zabiegowi. Zacząłem jak na razie od 1-dobowego postu. Po kilku godzinach, od kiedy nie włożyłem nic do ust, poczułem znaczną poprawę samopoczucia i jasność umysłu. przerwałem jednak tę praktykę ze względu na to, że mój zmysł smaku domagał się wrażeń, a poza tym przez czas trwania postu słyszałem jakiś pisk w głowie. Wziąłem więc kawałek kiełbasy i do tego kromkę chleba, po czym wypiłem zupę w proszku. Poczułem się gorzej, bo znów stałem się otępiały. Obecnie planuję powtórzenie postu, ale tym razem dwudniowego, potem trzydniowego, aż będę w stanie pościć po kilka tygodni.
Czy macie z tym jakiekolwiek doświadczenie? Czy może ktoś z was jest niejedzącym? Jeżeli tak, to napiszcie coś na ten temat.
|
|
|
Słyszałem coś i czytałem na ten temat, ale nie mam doświadczeń z tym związanych. Zdarzało mi się nie jeść jeden dzień lub bardzo mało przez kilka dni - jakiejś znaczącej poprawy samopoczucia nie zaobserwowałem, ale zauważyłem, że w zależności od nastawienia lub skupienia umysłu na jakiejś mocno absorbującej czynności można zupełnie zapomnieć o potrzebie jedzenia, bez jakichś poważniejszych skutków fizycznych. Tak więc, prawdopodobnie jest to możliwe nawet przez dłuższy czas... pytanie, jak długo?
Jeśli udałoby Ci się osiągnąć jakieś efekty doświadczalne, to z przyjemnością się z nimi zapoznam.
Jeśli chodzi o pogorszenie samopoczucia po jedzeniu, to może warto by było zwrócić uwagę na skład owej diety - chleb, zupa w proszku... :)
Pozdro.
|
|
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
|
Co robi Japończyk, gdy chce otrzymać podwyżkę?
- Pracuje jeszcze lepiej niż dotychczas.
A co robi Polak, gdy chce dostać podwyżkę?
- Strajkuje.
Zeby nie musial kupowac wiecej zatrutego jedzenia. Co piata kielbasa w Polsce nie powinna sie znalezc w sklepie.
Mniej tez bedzie placil na kosciol, za te komunijne oplatki.
|
|
|
Zgadza się. Większość żywności w Polsce jest w mniejszym lub w większym stopniu zatruta. A co do kiełbasy, z jednego kilograma mięsa trzeba zrobić 3 kilogramy kiełbasy, nie wspominając już o parówkach. Poza tym, słyszałem, że rozkład białek zwierzęcych w organizmie jest bardzo energochłonny, dlatego może powodować zmęczenie. Mleko, tak wypromowane przez opinię publiczną też nie jest do końca zdrowe. Nie dość, że jest przeznaczone dla młodych cieląt , to nie pochodzi od człowieka, dlatego wapń i fosfor z mleka nie są przyswajalne dla ludzi.
Z resztą nikt nikogo nie zmusza do kupowania zatrutego jedzenia.
|
|
|
Ciekawa teoria z tym jedzeniem. Jak będziesz pościł przez pełne 24godziny to przestaniesz czuć potrzebe jedzenia, przynajmniej ja tak mam. Zresztą ja zapominam o tym żeby zjeść nie zawsze czuje głód. Czy sie czuje lepiej nie wiem-ale lubie zjeść kawał porządnej padliny:)
I zastanawiając sie dalej mam takie dni kiedy zupełnie sie obywam bez jedzenia, ale są i takie że sama zjadłabym krowe, jest ich mało ale są...
Opisuj swoje dośw.:)
|
|
|
|||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
Ja mam warzywa ze swojego ogródka:) Świniaka raz na jakiś czas kupujemy
tylko nie zawsze dobry jest-zależy czym karmiony.
Jak mój syn był mały to kupiliśmy cielaka no bo cielęcina zdrowa wiadomo, ale taki był nie dobry, że większość koty zjadły:P
Jeśli chodzi o wędline z ekologicznych sklepów to ceny takie są że przeciętniaka na to nie stać...
Masło ser wiejskie fuj śmierdzi mi strasznie, ale babcia to i owszem kupuje jej smakuje no ale na takim wychowana..
Za to zawsze jadam jajeczka od kurki z ogródka oczywiście babcia je kupuje:)
|
|
|
|
|
Wina tuska |
|
|||||
|
A co sadzicie o 'raw food' takie teraz w modzie. Takie sushi mniami mniami. Ale jesc tak ciagle :( co za przyjemnosc.
Co do niejedzenia to ponoc jeden dzien w tygodniu jest dobrze sobie zrobic glodowke - pic herbatki ziolowe i wode.
Nasz pies je tylko suchy pokarm i tak mi go zal ze nie moze sie delektowac miesem na codziec, ale jaki sprawny i zgrabny :) pomimo wieku;0
|
|
|
|||||||
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
|
|||
|
|||
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
|||
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |