| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| JEZUS | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 20 |
|
Autor: manik (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 27-12-2004 15:01
witam
interesuje mnie Wasze zdanie na temat Jezusa
Autor: Arkadiush (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 28-12-2004 09:50
manik - Jezus byl/stal sie czlowiekiem... to istota swiadoma swojego istnienia podobnie jak ty. On pochwycil prawde uniwersalna od ktorej wspolczesny czlowiek ucieka, gdyz przycmilo go pozadanie, chciwosc, wladza, pieniadz! Jezus zrozumial/rozumial wiele rzeczy dotyczacych prawidlowego zycia, pokazal nam przepis na idealne/dobre zycie. Pokonal sztana (negatywne sugestie tworzone w sferze naszych mysli), pokonal strach... pokazal nam, ze i bez tego mozna zyc, ze zyje sie WOLNYM i za te wolnosc nalezy dziekowac Jedynemu Stworcy Nieskonczonemu, bowiem wszystko od niego pochodzi i do niego moze tylko wrocic. Jezus dobrze wiedzial i byl przeswiadczony tego, ze na swiecie wystepuje cos takiego jak ewolucja ciala, ale i rowniez ducha. Pokazal ze wybaczenie pochodzi od zrozumienia! Swiadome czynienie zla, przekazywanie negatywnych wibracji, niszczenie jest GRZECHEM. Przyszedl, aby zasiac ziarno, ktore rozwija sie na przestrzeni wiekow. Owoc tej rosliny bedzie syty (i on dobrze o tym wiedzial - bo taki byl bowiem wielki plan rozwoju, ewolucji). Nie przyszedl aby "zresetowac" nasze grzechy, tylko wiara w niego, powoduje ze sami je resetujemy (co znaczy, ze przechodzimy odmiane, oswiecenie, zrozumienie, pojmowanie, postrzeganie i sami je czyscimy mowiac, myslac i czyniac zgodnie z prawda, nie powodujac juz wiecej grzechu). Wyraznie uzyl takich slow przy uzdrowieniu: "to nie ja cie uleczylem, lecz twoja wiara". Pokazal nam, ze mamy dar, ktorym jest WOLNA WOLA i wiara w nia, prawdziwa, czysta, niczym nie zmecona jest NAJWIEKSZA SILA, pod warunkiem, ze jest czyniona z MILOSCI. Wiara jest narzedziem tworzenia, milosc jest energia, dzieki ktorej stworzenie zaistnieje!
Jesli chcesz wiecej pogadac na temat wielkiej istoty Jezusa, mozesz korespondentowac sie ze mna droga maliowa!
Pozdrawiam!
|
|
|
założyłem nowy temat, mieszajac wcześniej w temacie 2012. sorry!
slyszalem, ze Jezus nie umarl na krzyzu, tylko zemdlal. nie zmartwychwstal, tylko po prostu sie obudzil, ocknal, odszedl bo go nie chciano i dorzyl starosci, gdzies poza ojczyzna. matka jego nie byla dziewica, Jezus byl natomiast pierwszym dzieckiem Marii. Byl czlowiekiem tak swiadomym, ze nikt nie mogl go skrzywdzic, zblizyl sie swym zyciem do bogow, ktorzy kiedys zamieszkiwali ziemie.
|
|
|
założyłem nowy temat, mieszajac wcześniej w temacie 2012. sorry!
slyszalem, ze Jezus nie umarl na krzyzu, tylko zemdlal. nie zmartwychwstal, tylko po prostu sie obudzil, ocknal, odszedl bo go nie chciano i dorzyl starosci, gdzies poza ojczyzna. matka jego nie byla dziewica, Jezus byl natomiast pierwszym dzieckiem Marii. Byl czlowiekiem tak swiadomym, ze nikt nie mogl go skrzywdzic, zblizyl sie swym zyciem do bogow, ktorzy kiedys zamieszkiwali ziemie.
|
|
|
Jezus jest cool...
Pytanie do Arka: wierzysz we wszystkie słowa wypowiedziane przez Jezusa i zapisane w Apokryfach i Nowym Testamencie?
Pax:)
|
|
|
Gdy przyczytałam nazwe tego postu:JEZUS... myślałam,że bedzie tu raczej opinie jak ja to wiem.. i jaki ja to jestem mądry,że HOHO!... alemile sie rozczarowiłam sam post otwierający jest nawet SPOXIk.. a co do nastepneo.. mam nadzieję, że są to jedynie domysły w ktore nikt nie wierzy... juz nigdy nie dowiemy sie prawdy... i ja wiem,że w histori nigdy nie powninnismy mowic nigdy... ale są dowody na to co glosi nasza religia... Cieszmy się z naszej wiary, bo nie ktorym nie jest dane by w nią wierzyć...
|
|
|
przyjaciolka przeczytala mi przed chwila fragmenty ksiazki 'smiertelni niesmiertelni.
prawdziwa opowiesc o zyciu, milosci, cierpieniu, umieraniu i wyzwoleniu' Kena Wilbera i chcialbym ja Wam polecic. fragment internetowy--> Ken Wilber jest wybitnym myślicielem naszych czasów, jednym z twórców psychologii transpersonalnej, autorem kilkunastu książek. Autobiograficzna, poruszająca opowieść Śmiertelni nieśmiertelni w unikalny sposób łączy się z wykładem filozofii wieczystej - wspólnym rdzeniem wielkich religii świata.
|
|
|
Midi nie ma zadnych dowodow na to co glosi nasza religia. Pierwsze relacje o zyciu Jezusa zostaly spisane 500 lat po jego smierci, w czasach kiedy tylko bardzo nieliczni na Ziemi umieli cokolwiek napisac. Pamietajmy, ze jeszcze 150 lat temu pisac umiala tylko elita na Ziemi. To wszystko jest bardzo zlozona sprawa. Ludzie przekazywali sobie rozne sprawy ustnie, ale tez musimy wiedziec, ze ludzie nie kontaktowali sie tak jak teraz. Nawet sie nie przemieszczali, bo nawet nie mieli czym. Mogli to tylko robic na wlasnych nogach, a na to nie mieli czasu. Szczegolnie w Europie. Wiekszosc ludzi calymi pokoleniami zyla w zamknietych enklawach samowystarczalnie. Najczesciej jedynym czlowiekiem kontaktowym byl ksiadz, ktory opowiadal co chcial i nikt nie mogl tego skontrolowac. Czesto tak jest, ze jak sie glupote powtarza tysiac razy, to sie zaczyna samemu w to wierzyc !!! Ja wierze w Boga. Wierze, bo nie moge tu na Ziemi tego sprawdzic i nikt nigdy nie bedzie mogl !!!
|
|
|
Brat - czy wierze we wszystkie slowa ST i NT? Szczerze ci odpowiem, ze bralem pod uwage to, ze maczal w tym troche kosciol sredniowieczny. Jednak, gdy czytalem Pismo Swiete, nie zwracalem uwagi na to, czy wydarzenia takie mialy miejsce, lecz na nauke i madrosci jakie z niej plyna. Gdy czytalem doswiadczylem cos w rodzaju: ja juz zylem, wiem jak zyc, teraz tobie pokazuje te sciezke do zrozumienia. Gdy czytalem czulem ze jest w tym prawda, bo celem pisania tych slow byla dobra intencja, dlaczego mialbym przekreslic calosc? Widze w tym przepis na to, aby odnalezc siebie, aby nauczyc sie zyc, a ostatecznie zjednoczyc sie z Bogiem Jedynym.
|
|
|
Pytanie czlowieka nie powinno dzwieczyc: JAK TO SIE STALO, JAK TO BYLO, CZY TO BYLO? Lecz pytanie czlowieka powinno grac melodia poznania: DLACZEGO TO SIE STALO, DLACZEGO TO BYLO?
Pozdrawiam!
|
|
|
Temat jest bardzo interesujący. Tylko, że to, ze Jezus umarł na krzyżu i wogóle jest naszym DOGMATEM i nie możemy tego udowodnić, bo jest to podstawą naszej wiary. Wiara i historia to co innego...
----------------------------------------------------------------------------------------
"Uśmiech to pół pocałunku"
|
|
|
Gosiu, niestety Cię rozczaruję, ale autorami Ewangelii i Listów nie byli ludzie żyjący w 500r. n.e. ale nieco wcześniej - ok 50-60 r. n.e. nie chcę przekłamać ale o ile dobrze pamiętam tak było. Poza tym nie mamy podstaw aby twierdzić że to co zostało opisane jest nieprawdziwe.
Arkadiuszu - słusznie mówisz że zwracasz uwagę na mądrość i aukę jaka płynie z Biblii. Teraz drugie pytanie: czy wierzysz w słowa zawarte w Biblii, że Kościół dokonuje poprawnej interpretacji Słów Pisma Świętego, a papież ma wyłączność na ich tłumaczenie??
|
|
|
Brat mowimy o Jezusie i jego zyciu, a nie o Ewangelii. Naucz sie rozumiec to co czytasz !!! Ja nie wiedzialam, ze Ewangelia ma date wydania !!!
|
|
|
The truth is trivial,rationalist,cold and simple.Jesus and Holy Mary are merely the high-supertechno space-times sophisticated space holograms have been transmitted in the course of
Human Evolution by the BLACK MALICE REPTILES(Cosmic Species)so certainly triumphing and ruling the whole Earth and Earth's evolution on since the millions of cosmic years.Thus the Catolic-Roman Church together with Pape Rome's institution have not neither place to further expand nor their doctrine is to be strongly based on the real Truth therefore all it could not have really both attracted and draw the new Catholic Faithfuls and Saint Spirit's followers on so them looking it hopelessely for...
|
|
|
Brat widze ze komiczne zarzuty sa kierowane w twoja strone:)
Jesli chodzi o pytanie, ktore mi zadales, odpowiem:
1) Wierze w Jedynego Stworce Nieskonczonego, ktorym jest moj Ojciec Bog.
2) Wierze w nauke jaka plynie z serca Jezusa Chrystusa, bowiem nauka ta z milosci stworzona jest, a moj Bog jest miloscia!
3) Wierze prawdzie, nie slowom (a prawde nalezy pochwycic, poczuc...)!
4) Tak, Kosciol zle interpretuje Biblie (nie cala, ale sa tego fragmenty).
5) A Papiestwo to dla mnie nic innego jak prezydent w polityce, z tym ze religijnej:)
Jesli gdzies jestem w bledzie, prosze wskaz palcem, gdzie lezy usterka w moim rozumowaniu, abym mogl to zreperowac - dazac w ten sposob do harmonii!
|
|
|
grzes Ty myslisz, ze Zydzi maja jakies zastrzezenia do Ewangielii ? Bardzo sie mylisz !!! Ale ja mam, bo nie jestem Zydowka. Jedno co jest pewne, to zostalo to wszystko przywleczone z Izraela. Zupelnie nie wiem, na czyj uzytek?
|
|
|
Gosiu napisałaś a ja przeczytałem: "Pierwsze relacje o zyciu Jezusa zostaly spisane 500 lat po jego smierci" Hmm... na co odpowiedziałem że to nieprawda, bo Ewangelie ( czyli relacje o życiu Jezusa ) zostały spisane jakieś 450 lat przed datą podaną przez Ciebie... Cóż źle przeczytałem? Ewangelia ma datę napisania. Pojęcie wydania nie istniało jeszcze w tamtych czasach.
Arkadiusz przywyczaiłem się :)
Pytanie Arku: słowa mówiące o oddaniu klucza do interpretacji Biblii Papieżowi zawarte w ewangelii mówią o czym? Wg Twojej interpretacji.
|
|
|
teorię o holograficznym pochodzeniu zjawisk związanych z Chrystusem i NMP potwierdza ostatnio gwaltownie rozbudowywana w setkach tajnych i jawnych laboratoriow fizyki teoretycznej i kwantowej(kwarkowej i neutrinowej) USA teoria wszechkosmicznych strun,,gdzie powoli,powoli i stopniowo dochodzi się do sedna przechodzenia pomiędzy różnymi"rzeczywistościami" i "wymiarami hiperprzestrzennymi"naszego wszechświata i tysięcy istniejących ultrasamokreująco-iurzeczywistniająco-losowo-samorealizujących się obok"wszechświatów równoleglych".zatem hologramy Jezusa i NMP mołyby być niejako zmagazynowane w równoległej rzeczywistości w gadzim programie software'owym wykorzystanym przy odpowiednim"modelowaniu" stopniowej samorealizacji ludzkości na drodze dokładnie przeprowadzanej ultraewolucji gatunkowej przez "Black Ill-Omened Reptiles"których poziom cywilizacyjny wyprzedza poziom naszej raczkującej dopiero cywilizacji naukowo-technicznej o mniej więcej 1 miliard naszych ziemskich a nie świetlnych lat(układ statyczny czasoprzestrzeni_---].Strunowośc budowy wszechświata i ksztalt wszechświatów"rozpłaszczonych wałkiem do kosmicznego ciasta"przyniesie już niedługo jeszcze bardziej porażające i rewolucyjne odkrycia naukowo=parapsycho-kwarkowo-neutrinowe...
Let them both Poland,Russia,Ukraine,Belorussia,Czech Republic and Slovakia,Serbo-Lużiczina(Germany) and South Slavic Region(Serbia,Chrvatsko,Slovenia,Byłgarsko,Macedonia,Bosnia-Hercegovina)to be the most developed intellectually and spiritually and technically countries in the whole Human world.
Wszystkim Wam SŁAWA w nowym 2005 roku drodzy Superpolacy....!!!!!
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 20 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |