| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Ostateczne zwycięztwo dobra ze złem | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6 |
|
Witam nie bede podpieral sie zadnymi materialami na ten temat, gdyz kazdy z nas w sercu i umysle nosi cos innego, chcialem sie was zapytac, czy to o czym napisalem bedzie miec miejsce i kiedy to sie w koncu stanie?? wychodze z takiego zalozenia iz kazdy z nas jest w sobie istota dobra i madro a zlosc jest wplywem zlych mocy, ktore rozprzestrzeniaja sie poprzez dazenie do bogactwa, wladzy, dominacji nad kims, ciekaw jestem kiedy sie ta nasza ludzka wojna skonczy bo to jest bez sensu, zauwazcie jeden fakt gdyby nie ludzie opetani przez zlo juz dawno nie byloby problemow, moglibysmy dazyc do idealnosci, do spelnienia marzen, do prawdziwego odzwierciedlenia milosci i jednosci miedzy ludzkiej, oraz miedzy naszymi zwierzetami, to co teraz sie dzieje wola o pomste do Nieba a najgorsze jest to ze sami to stworzylismy i dalej w to brniemy!!!
Im dalej w las, tym więcej drzew, tym trudniej zawrócić na właściwą drogę!!!!!!
|
|
|
Sprawiedliwość choć z natury rzeczy jestem optymista to nie wydaje mi się żeby walka skończyła się przed końcem świata :) Ludzie po prostu myślą że robą dobrze, podczas gdy wg wszelkich etycznych kanonów okazuje się że robią źle... Ale cóż... kanony sa po to by je zmieniać???
|
|
|
Wiecie co ja mysle, ze prawdziwa wojna to nas jeszcze czeka. Ona sie juz zaczela. O SUROWCE, ktorych zaczyna brakowac. Naukowcy mysleli, ze wymysla perpetuum-mobile w dziedzinie energii, a to sie nie udalo i nie uda. Oni mysleli, ze uda im sie zapalic slonce na Ziemi i z tego czerpac energie. Wymyslili sobie, ze Slonce ma energie sama z siebie. Wladcy tego swiata szafowali surocami do tej pory jak sie dalo. Nareszcie zaczeli cywilizowac Chiny i Indie, a te dwa panstwa moga zjesc natychmiast wszystkie surowce jakie sa na Ziemi. Ja czytam i sie przygladam, co sie bedzie dalej dzialo? Przewiduje straszna wojne o surowce !!!
|
|
|
OBIEKTYWNIE RZECZ BIORĄC, NIE MA DOBRA, NIE MA ZŁA. TYM SAMYM NIE O ZWYCIĘSTWO TU CHODZI, JAK UCZY NAS NASZ KOŚCIÓŁ I INNE WIELKIE RELIGIE. BÓG NIE JEST DOBRY, ALE NIE JEST TEŻ TAKI ZŁY. PRZYPOMNĘ TYLKO NIEKTÓRE FAKTY Z BIBLII: POTOP, SODOMA I GOMORA,... STWÓRCA ZNISZCZYŁ WSZYSTKO TO, CO SAM STWORZYŁ. TO W PIERWSZYM PRZYPADKU. W DRUGIM ZGŁADZIŁ CAŁE MIASTO. BÓG TO CZY DIABEŁ WCIELONY? CZYNU TEGO NIKT I NIC NIE MOŻE USPRAWIEDLIWIĆ, BO INACZEJ DAJE SIĘ ARGUMENTY TAKIM ZWYRODNIALCOM JAK STALIN, HITLER , ITD ... SAMA NATURA NIE ROZRÓŻNIA TEŻ DOBRA OD ZŁA. ZWIERZĘTA NAWZAJEM SIĘ ZJADAJĄ, MORDUJĄ NIERAZ W OKROPNY SPOSÓB,... W ŚWIECIE ROŚLIN TEŻ NIE JEST LEPIEJ. SĄ ROŚLINY MIĘSOŻERNE, SĄ TAKIE, KTÓRE WZAJEMNIE SIĘ NIE CIERPIĄ, WRESZCIE WALCZĄ O DOSTĘP DO ŚWIATŁA,... SŁABSZY ZAWSZE PRZEGRYWA. LUDZIE NIE SĄ TU WYJĄTKIEM: SĄ ŻLI I DOBRZY, PRACOWICI I BANDYCI, BIEDNI I BOGACI, ZDROWI I CHORZY,... W KAŻDYM Z NAS DRZEMIE POTENCJALNY MORDERCA (WSKAZUJĄ NA TO BADANIA NAUKOWE). jESTEŚMY TEŻ ZDOLNI DO NIESAMOWITYCH POŚWIĘCEŃ DLA INNYCH JEDNOSTEK (NAJCZĘŚCIEJ WŁASNYCH DZIECI), OD WIELKIEJ MIŁOŚCI DO NIENAWIŚCI PROWADZI TYLKO JEDEN KROK. TAK WIĘC WALKA DOBRA ZE ZŁEM WPISANA JEST NIEJAKO PRZEZ NASZEGO STWÓRCĘ NA ZAWSZE DO NASZEGO ŻYCIA. KOŃCA BYĆ NIE MOŻE, BO INACZEJ BĘDZIE TO JUŻ INNY ŚWIAT, DO KTÓREGO TAK BARDZO TĘSKNIĘ...
|
|
|
obiektywnie rzecz biorąc - nie zgadzam się :) Mamy innych filozofów-guru :) Pax:)
|
|
|
Myślę że BYT nazwany przez naszych przodków Bogiem [Jestem Który Jestem] ,jest Bytem nieskończonym,niepojmowalnym w swej nieskończoności,jest to poprostu niekończąca się entropia informabji w polu fizycznym ,w czasie i poza czasem
Bóg jest nieskończony i niepojęty-to bardzo filozoficzny absolut,-
nie może byc inaczej.
Wszechświat jest nieskończony -to logiczne [prosta nieskończona]-jest faktem
dlatego pojęćieo Bogu [BÓG] nie moze byc skończoine.
Z tego wniosku o niepojętości istoty zwanej Bogiem-można śmiało przypuszczać że nigdy nie nastąpi podanie definicji o unifikacji pola,-nad którą pocą się fizycy światowej sławy.,
po prostu -tak jak jest- nieskończona wielkość ,,--tak jest nieskończona [maleńkość]
Z tego wniosek że kwant jest w owym rozumowaniu -sporą porcią energii.
Oczywistą sprawą jest że Ziemia musi zacząć być za [ciasna]
mysleć że mogłoby być inaczej ,jest utopią .
Zatem przejście inteligencji zwanej człowiek ,musi ulec zmianie formy by istnieć w innej postaci ,która zapewni dalszą egzystencje w dziele [wszechrzeczy]
Nie koniecznie musimy zamieszkać na innej planecie ,[potomkowie]. Możemy równie i z więkrzym powodzeniem zasiedlić świat energii niewymiernych instruimentalnie a które są faktem.
Zło jest faktem ,lecz względem naszej obecnej formy,naszej kultury.
w świecie zwierzęcym nie można postrzegać zła ,patrząc w kategoriach ludzkich -bo to swiat zwierząt
podobnie w zdażeniach kosmicznych ,-nie mozna powiedzieć że osobliwość czarnej dziury -jest złem ,mimo że wchłania całe planety a nawet więcej.
Wojna dobra i zła istnieje ,lecz tylko w naszych pojęciach w naszym środowisku
-gdzie indziej ,-jest inaczej,nawet nie ma podziału na dobro czy zło.Trwa wieczna entropia rozwoju ,która nie będzie miała nigdy konca .
Dlatego TY i Ja ,jesteśmy nieskończeni bo jesteśmy wiecznymi cząsteczkami -wiecznej terażniejszości
Twoje urodziny-to zmiana formy
śmierć to kolejna zmiana Twojej Formy i czy Ci się to podoba ,czy nie -to i tak jestes nieśmiertelny.
być może się mylę w moim widzeniu zła i dobra ,ale mi to pasuje.
pozdrówka,
inteligentnym jest każdy kto zdaje sobie sprawę ze swej niewiedzy,-duch
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |