| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| OS | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6 |
|
Chciałbym Was zapytać jakiego systemu operacyjnego używacie. Jakich systemów próbowaliście. Jakaś dyskusja może oderwana od "tajnych" rzeczy.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
1. Windows 3.11
2. Windows 95
3. Windows 98 SE
4. Windows Me (Millennium Edition)
5. Windows XP
6. Linux Ubuntu
7. Linux Mephis
8. Windows Vista (64-bit)
Teraz komentarz :)
Obecnie na kompie mam zainstalowane 3 systemy:
Windows XP i Vista, i Linux Mephis.
Moim zdaniem najlepszym obecnie systemem (do zastosowań domowych) jest Windows XP.
Vista jest wołowata (mimo mojej mocnej konfiguracji) - robi jakieś dziwne rzeczy w tle - indeksuje dyski, a może nawet wysyła informacje o każdym naszym ruchu do Microsoftu ;)
Wielkie nadzieje wiązałem z Linuxem, ale okazał się przereklamowany.
Dzisiejsze Linuxy też mają spore wymagania systemowe (nie biorę pod uwagę Visty :)), a wygoda użytkowania (mimo coraz większego podobieństwa do Windowsów) pozostawia sporo do życzenia. Może to kwestia przyzwyczajenia - Linux nadaje się do pracy, internetu, filmów i muzyki, co ważne jest darmowy, ale np. w windowsowe gry (nowoczesne produkcje 3D) nie pogracie. Za to znajdziecie do Linuxa właściwie wszystkie odpowiedniki Windowsowych programów - i to za darmo! Ale jak już wcześniej nadmieniłem, sporym problemem jest kwestia przyzwyczajenia do Windows. Nie oszukujmy się - dzięki Windowsom komputery trafiły "pod strzechy" - wygodne są te systemy i tyle.
Tak więc na dzień dzisiejszy polecam Windows XP.
Vista jest właściwie potrzebna tylko do gier pod DX10.
Ja tu sobie piszę, a żonie notebooka kupiłem, wywaliłem z niego Vistę i właśnie w tej chwili instaluję XP :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
wlasnie Vista! Kuzyn jak mi czyscil komputer ostatnio tez mi sugerowal XP.
Teraz wogole mi wolno wszytko chodzi scianelam 2 programy antywirusowe AVASTA i AVG ale avg nie lubie i najlepsze nie moge go odinstalowac. Orginalnie mialam nortona ale mi wygasla waznosc.
O ogladaniu Filmow wogole z tlumaczeniem moge zapomniec bo zaden z 4 odtwarzaczy nie chodzi. Albo mam napisy nie mam obrazu albo mam obraz nie mam napisow. Pozatym duzo filmow w polowie mi nie czyta.
Czasami mi wogole z Windowsa cos wyswietla ze Vista nie moze tego otworzyc itp.
Prawdopodobnie czas na Viste jeszcze nie odpowiedni.
|
|
|
A to dziwne bo miałem vistę jeszcze niedawno i mniej z nią kłopotów niż z xp, ale mi "ważność" wygasła. Jak rok temu prowadziłem akcję w której prezentowaliśmy vistę to wielu ludzi było zdziwionych bo takie złe rzeczy słuszeli - widzieli, a tu się okazuje że wszystko działa i wogule.
Linux - pieśń przyszłości (oby)
przez 10lat przeszło przezemnie wiele dystrybucji na różnych kompach. I tak jak kiedyś oglądałem filmy tylko na linuxe (bo na xp czy 98 mi chaczyły) tak teraz robie to na windzie.
Linux z porządnej maszyny ustawianej ręcznie przez człowieka stał się maszyną ustawianą przez program w który klika "user". No i ten program jest na pewno na razie dużo gorszy niż windows xp, czy vista.
ostatnio wziąłem na tapetę mandrivę (ostatni raz miałem to jak się zwało mandrake) no i jest już nieźle, dobra sprawa z serwerem dźwięku, choć były problemy. W końcu jak chcę uruchmić drugi program emitujący dźwięk to nie ma problemu że urządzenie jest zajęte.
Teraz poczekamy na finalne kde4 i będzie można powiedzieć czy jest szansa dla linuxa.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Twoje problemy Yohanna nie wynikają z systemu samego w sobie.
Vista jest stabilna i niezawodna, choć "wołowata" - jak wcześniej napisałem.
Masz prawdopodobnie problem z kodekami.
Ściągnij to, zainstaluj i powinno być dobrze.
Polecam też nowego BESTplayera:
http://www.bestplayer.com.pl
Pamiętaj Yohanna, że ostatecznie możesz zrobić "format C:" i zainstalować system od nowa - przeważnie pomaga :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
WIELKIE dzieki Wendol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O koputerze za duzo to nie wiem ale sie ucze.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |