Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Dziwne zjawiska!!!!!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 43

czy ktoś przezył dziwne zjawiska????

Agusia1

To chyba ta Viviette od zaklęć :))))) "kiedy znajdę męża" itd. hehe zaiste mocno po ziemi stąpasz...

VIVIETTE:
i wiecej kontaktu z realnym światem;))
A nie lepiej łączyć te sprawy? Przecież jedno drugiego nie wyklucza. Tym, co charakteryzuje ujęcie Kena Wilbera, jest próba pogodzenia ze sobą całego dorobku duchowego i intelektualnego ludzkości - pogodzenie ze sobą najlepszych zdobyczy kultury Wschodu i Zachodu. Jednak, co ciekawe, autor odcina się od typowych stanowisk New Age, uważając je za zbyt powierzchowne. W swoich analizach filozofii i myśli Zachodu, a także duchowości Wschodu, Wilber idzie bardzo głęboko. Wielogodzinne studia teoretyczne uzupełnia intensywnym treningiem wewnetrznym samego siebie. Dlatego np. badając fale swojego mózgu specjalistyczną aparaturą jest w stanie wchodzić w stany medytacyjne theta (typowe dla fazy marzeń sennych), jak i stany ustania aktywności (mózgowych) alfa, bata, teta - przechodzić na same fale delta - typowe dla fazy głębokiego snu bez marzeń sennych. Inna jego cenną umiejętności wewnętrzną jest zdolność zachowywania przytomności podczas snu - zarówno w fazach śnienia, jak i w fazach bez marzeń sennych. Inaczej możemy powiedzieć, ze Ken Wilber jest interesującym i niezwykłym połączeniem biegłego i błyskotliwego teoretyka (o niezwykle szerokich horyzontach zainteresowań) z biegłym mistykiem (osobą uduchowioną, o dużym wglądzie w siebie i bogactwie wewnętrznym). Swoje ujęcie psychologii, duchowości i nauki Wilber nazywa duchowością integralną. Uważa bowiem, że optymalną ścieżką rozwoju jest rozwijanie wielu (wszystkich) płaszczyzn życia człowieka. Polecam: Integralna wizja rzeczywistości Świadomość i podświadomość w ujęciu Kena Wilbera

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Duchowość i świat

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 43
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.