Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Powrót
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 16

Pewnie nie zatęskniliście bardzo, ale wracam wreszcie :) I do życia i do internetu :) :P Zapraszam jednoczesnie do dyskusji ;) Na róznych płaszczyznach - i oby jak najmniej było dyskusji religijnych!! :) Pax vobiscum :) Trzymajcie się ciepło :)

Zatęskniliśmy !! Rozmowy z tobą były (są i będą) bezowocne i bezcelowe, ale znakomicie podgrzewałeś atmosferę Forum. ;)) Innymi słowy - każdy Bóg musi mieć swego Diabła, by stał wobec Niego w opozycji i poprzez kontrast podkreślał Jego boskość... Hmm.. Udało mi się stworzyć maksymę pasującą bez mała do filozofii Zen ? A może oni już coś takiego wymyślili ? Jeśli plagiatuję, to nieświadomie. Ale już pisząc to, naszła mnie refleksja, co w wypadku takiego Boga, jak Loki ? Mam wiele z Nim wspólnego, może to Jego, a nie Thora (jak dotychczas) powinienem wybrać na Boga-Opiekuna...? [%sig%]

Leto jesteś za calkowitą wolnością seksualną i przeciwko małżeństwu i rodzinie?

Absolutnie. [%sig%]

Cichy byl ten Twoj powrot ;) bez kwiatow i orkiestry, ale dobrze Cie widziec znowu :-) <piwo>

Dzięki Dawid :D Heh... Leto - zaczynasz być coraz bardziej typowym "New Ageowc'em" :D :D :D Heh... szkoda, bo myślałem że masz otwarty umysł...

"Masz zielony samochód... a szkoda, bo myślałem że combi". Innymi słowy - co ma piernik do wiatraka ? Nigdy nie ukrywałem, że mam mocne inklinacjie w kierunku New Age, ale nie wiem dlaczego generalizujesz, że oni mają zamknięte umysły ? Ja uważam, że katole mają zamkniete. I co ? [%sig%]

Hi hi hi Leto i własnie na tej płaszczyźnie się róznimy. Może wyjaśniajć sobie nasze poglądy lepiej będzie nam się dyskutowało? Zawzsze lepiej dyskutować z człowikeiem, którego zna się bliżej. Co masz jeszcze z New Agowca, a co z innych wyznań? Jaką masz filozofią życia? Co zamyka Twój umysł? A co go otwiera? Nie będę na ten temat dyskutował, tylko chciałbym wiedzieć. Pax :)

Długo by mówić. A mnie spać się chce... Ale może masz rację ? Powinniśmy się odsłonić, umieć opisać założenia swojej wiary.... Być może jutro to uczynię. [%sig%]

Z New Age - tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie zgłebiałem tego nurtu zbyt dobrze - przejąłem kult personifikowanej kobieco Natury, jako siły sprawczej we wszechświecie. Dawni "kacerze" (np. waldensi) nazwaliby to kultem Bogini. Jej siła wyraża się we wszystkich aspektach przyrody, począwszy od wzrostu roślin, a skończywszy na miłości i popędze sexualnym (dlatego nie uznaję małżeństwa, wyjaśniam, a "rodzinę" tworzę ze wszystkimi ludźmi, tak samo jak z lasami, wodami i skałami, oraz wszystkim co tam żyje). Podobnie (chyba) New Age'owska jest koncepcja śmierci, którą też kiedyś przedstawiłem. Rodząc się, wychodzimy z bezczasowego wszechświata, w którym tworzymy jedność z Boginią, zaś po śmierci po prostu do Niej powracamy. Dlatego tak naprawdę nie ma żadnego "przed" i "po" - jest tylko tu i teraz, a skoro już się narodziliśmy, to celem (!!) życia jest życie w HARMONII i innymi członkami rodziny - dlatego jestem za ekologią i przeciwko prawom, które pętają człowieka. (NIE znaczy to, że jestem całkowitym anarchistą - prawa są potrzebne nieświadomym, żyjącym w błędzie, któzy przez swoją wywrotową działalność mogliby destabilizować życie Dzieci Bogini). Na razie więcej nie chce mi się pisać. Czy wyjaśniłem ci trochę moją wiarę ? [%sig%]

Hmm... bardzo ogólnie, ale to już coś. A co wymieniłbyś jako rzeczy Ciebie ograniczające, a co jako te, któe otwierają Cię na inne płaszczyzny doświadczenia?

? dobry temat [%sig%]

jestem za wolną miłością,brakiem małżeństw i partnerskimi związkami nieformalnymi i za związkami homoseksualnymi(zarówno pomiędzy pedałami jak i lesbijami).Jak wolność i demokracja to pełną gębą tak jak w Holandii...a nie jakś poststalinowska karykatura reżimu Ceausescu z katolickim,wstecznym polskim zabarwieniem.

:) Mhm... może jeszcze za anarchią? [%sig%]

Robot - nie chce mi sie nawet mowic co mysle o takim podejsciu.. Leto - New Age? zaskoczyles mnei powiem szczerze bo ie sadzilem ze ludzie inteligetni moga wierzyc w te brednie.. [%sig%]

:) New Age i Leto to mój pomysł... :) Po prostu takmi się Jego poglądy z New Agem skojarzyły... Właściwie większość ludzi z New Age mśli dokładnie tak samo... Pax vobiscum :) [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 16
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.