Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Budda: Błędne punkty widzenia - i co Wy na to?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 4

Budda: Błędne punkty widzenia Ten świat zna trzy błędne punkty widzenia. Jeśli trzymać się ich uporczywie, to nie pozostaje nic innego, jak wszystko zanegować. Pierwszy punkt widzenia polega na przekonaniu, że ludzkim losem kieruje przeznaczenie. Zwolennicy drugiego utrzymują, że wszystko jest stworzone przez Boga i kierowane jego wolą. Ci, którzy przyjmują trzeci, głoszą, że wszystko zdarza się przypadkowo, nie mając żadnych przyczyn ani uwarunkowań. Jeśli o wszystkim decyduje przeznaczenie, to dobre i złe uczynki, wszelka dola i niedola są już z góry postanowione – nie ma niczego, co nie byłoby wcześniej ustalone. Zatem wszelkie ludzkie plany i wysiłki, które mają na celu poprawę i postęp, byłyby daremne, a dla ludzkości nie byłoby nadziei. To samo dotyczy obu pozostałych stanowisk. Jeśli w ostatecznym rozrachunku wszystko spoczywa w rękach niepoznawalnego Boga bądź jest dziełem ślepego przypadku, to cóż innego pozostaje ludziom jak nie podporządkowanie się Bogu i przypadkom? Trudno się dziwić, że ludzie, którzy hołdują takim poglądom, tracą nadzieję i nie starają się działać mądrze i unikać zła. Wszystkie trzy koncepcje są błędne, ponieważ wszystko jest następstwem zjawisk, których źródło stanowi gromadzenie przyczyn i warunków. -------------------------------------------------------------------------------- Znalezione w książce pt. Nauka Buddy w tłumaczeniu Wiesława Kurpiowskiego. Wydawnictwo A, Kraków 2004

Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem

ja sie tylko zastanaiwam jak rózne musza być mozgi tych co wierza w Boga a tych co są ateistami czy buddystami !!!

Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem

A mnie się wydaje tak. Na losy ludzkie i jego poczynania ma wpływ zarówno przypadek, jak i wiara /w szerokim jej pojęcia znaczeniu/, a także przeznaczenie. Jednak to my nimi sterujemy i jeżeli zachowamy zdrowy rozsądek i nie damy ponieść się fali któregoś z tych trzech punktów, zachowamy swoją odrębność i indywidualizm. Najważniejsze jest by w każdej sytuacji życia, bez względu na wpływy zewnętrzne pozostać sobą.

meduza

Zwazaj na swe mysli gdyz przemienią sie w slowa Zwazaj na swe slowa gdyz przemienią sie czyny Zwazaj na swe czyny gdyz przemienią sie nawyki Zwazaj na swe nawyki gdyz przemienią sie w twoj charakter Zwazaj na swoj charakter gdyz on bedzie twoim losem... mniej wiecej tak dziala przeznaczecie i losy ludzkie :)

Wina tuska
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 4
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.