Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Depresja a rozwój duchowy
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1

Depresja a rozwój duchowy. Choroba naszej cywilizacji. Czym jest? Jakie sš przyczyny? Jak się jej pozbyć? Depresja to ucieczka od życia. Paraliżujšcy lęk przed działaniem, jakimkolwiek. Jakby œwiat stał się wrogi, złowieszczy, przerażajšcy. Z pewnoœciš mogš być różne przyczyny depresji. Brak pracy, rozpad zwišzku, brak ukochanego człowieka, trudnoœci w szkole, choroba, œmierć bliskiej osoby, samotnoœć i wiele innych. Jednak zawsze, bez względu na przyczyny w œwiecie materialnym jest jedna główna. To brak poczucia własnej wartoœci, siły wewnętrznej, mocy, które biorš się z miłoœci do siebie, do swej Boskiej Istoty i odnalezienia wewnętrznego płomienia. Człowiek, któremu udało się dostrzec œwiatło, którym jest każdy z nas, w obliczu trudnoœci, nie podda się, lecz zapyta: -Czego mam się nauczyć, co zrozumieć, jakie przesłanie przynosi mi to doœwiadczenie? I będzie starał się znaleŸć odpowiedŸ, wiedzšc, że „trudy życia” to lekcje do przepracowania, nie kłody pod nogi, czy kara boska. Stanie do walki i wygra. Przecież nie przychodzimy tu dla odpoczynku, choć niektórzy, œwiadomie, jeszcze jako istoty duchowe wybrali takš drogę. Większoœć z nas przyszła dla rozwoju, dla nauki, dla zrozumienia. A każde doœwiadczenie przynosi nam wzrost, jeœli tylko potrafimy to zrozumieć i wycišgnšć wnioski. Jeœli nie, dostajemy powtórnie, takie same lub podobne „zdarzenia”. Powtórka, ma nam unaocznić, wstrzšsnšć, przycisnšć, pokazujšc, że to dla nas stan zapalny i wymaga uwagi. Zamiast złorzeczyć, przeklinać, nienawidzić, należy zastanowić się nad przyczynami tych wydarzeń. Nie oskarżaj innych za Twoje niepowodzenia, samotnoœć, nieudany zwišzek, biedę. Nie ma winnych. Ani Ty ani inny, ani Bóg nie sš winni. Wina nie istnieje, jest tylko nauka. W zdecydowanej większoœci przyczynš naszych różnych „niepowodzeń” sš nasze negatywne programy, kody z poprzednich wcieleń lub/ i z dzieciństwa. Pojawiajš się, abyœmy mieli możliwoœć przepracować je i uwolnić się od ponownego doœwiadczania tych samych trosk. To swoista łaska. Jeœli nie zrozumiemy wczeœniej, w czym tkwi problem, jakie mamy ograniczenia, blokady, w ten sposób mamy możliwoœć ich przepracowania. Oczywiœcie nie musi dojœć do tych wydarzeń, jeœli w odpowiednim czasie odnajdziemy, co nas hamuje w doœwiadczaniu pełni i usuniemy to. Jeœli jesteœ na skraju rozpaczy, nie chce ci się wstawać z łóżka, wyjœć z domu, po prostu żyć, spróbuj zrobić rachunek sumienia. Zastanów się, co powoduje naprawdę ten stan. Nie obwiniaj siebie, że nie potrafisz, nie umiesz, nie chcesz. Nie oceniaj sytuacji, w której się znalazłeœ. Postaraj się spojrzeć na Twoje życie z boku i napisz na kartce, co jest Ci potrzebne do pełni szczęœcia. Postanów zaczšć życie od nowa. Wiem, powiesz, że to bardzo trudne, że nie masz siły. Przeszłam to kiedyœ i wiem, jak trudno jest się wyrwać ze stanu lęku i odrętwienia. Jeœli jednak będziesz się skupiać na – nie mogę, nic się nie zmieni. Całš uwagę skieruj na inne słowa: „ Jestem kreatorem życia, przyszedłem tu dla rozwoju, dla szczęœcia, dla miłoœci „ Wiem, to wcišż za mało, żeby zbudzić Cię ze snu zapomnienia. Powiesz, tak, gdzie to słyszałem, ale jak mam to zrobić? Poprzez zrozumienie. Jeœli zrozumiesz proces życia, jego powody i możliwoœci, osišgniesz cel. Leki, tak, możesz je brać, ale one nie usunš przyczyny, raczej będš trzymały Cię w niewoli niemożnoœci i zależnoœci. Możesz poczuć się lepiej, ale po jakimœ czasie te stan może powrócić, bo nie zostanie odnalezione prawdziwe Ÿródło choroby. Bierz leki, lecz nie takie, które uzależniajš. Poszukaj przyjaznych, naturalnych, homeopatycznych. Jednoczeœnie pracuj nad zrozumienie swego istnienia. Jest pewna ważna prawda. Prawdziwe szczęœcie nie jest uzależnione od œwiata zewnętrznego. Nie ma znaczenia, co dzieje się obok Ciebie, jeœli w œrodku odnajdziesz mšdroœć, zrozumienie, wiedzę, spokój i przede wszystkim miłoœć – nie straszne Ci będš wydarzenia zewnętrzne, bo będziesz rozumiał ich sens i znaczenie w swoim rozwoju. Nie uciekaj od życia. Przyszedłeœ tu, aby się z nim zmierzyć, poznać, zaprzyjaŸnić. Ty natomiast, kulisz ogon, jak zranione zwierzę i uciekasz, chowasz się przerażony. A przecież przyszedłeœ tu dla zwycięstwa. Zwycięstwa nad słaboœciš, lękiem, zapomnieniem. Czy po to wybrałeœ życie, by przegrać je, by poddać się? NIE!! Dla zwycięstwa, dla miłoœci, dla mocy i siły. To wszystko jest w Tobie, od zawsze, tylko œwiat, w którym żyjesz zapomniał o tym. Celowo lub nie, to nie ma znaczenia. Cywilizacja, w której żyjesz, jest cywilizacjš lęku. Nie ważne, kto, lecz dlaczego, wprowadził strach jako podstawę tej cywilizacji. Oczywiœcie dla manipulacji. Ludzie żyjšcy w cišgłym lęku przed œmierciš, chorobš, utratš majštku, kataklizmami, zbrodniš, wojnš, itd., łatwo dajš się sterować. Sš posłuszni, sš więŸniami. Możesz powiedzieć nie i odnaleŸć siebie, prawdziwego siebie. Wolnego, pięknego, silnego człowieka. Prawdziwy rozwój duchowy to wyzwolenie z lęku i manipulacji Prawdziwe życie to uœwiadomienie sobie swej wiecznej, boskiej istoty, ukochanej przez Boga, wolnej, niezależnej, silnej, piękne i tworzenie radoœci. Jeœli zrozumiesz, kim jesteœ, odnajdziesz wewnętrzny płomień wiecznej miłoœci, to będzie dobry poczštek, aby wyrwać się z depresji, lęku, zależnoœci od czegokolwiek. Tylko człowiek całkowicie wolny, może być naprawdę szczęœliwy. Niektórzy myœlš, że wolnoœć, to pozbycie się wszelkich obowišzków, partnera, odpowiedzialnoœci za życie. Tak nie jest. Wolnoœć to œwiadomoœć życia. Œwiadomoœć, która buduje siłę i pomaga spełniać obowišzki z radoœciš, brać odpowiedzialnoœć za swoje czyny i kreować życie zgodnie z wolš duszy, czyli naszš. Dzięki niej życie staje się pełniš radoœci i miłoœci. Gdy zbudujesz swš wewnętrznš moc opartš na miłoœci do swej Boskiej Istoty, nauczysz się szczęœcia, bez względu na wydarzenia obok, gdyż będziesz wiedział, że stoisz na scenie życia, że odgrywasz tylko rolę. BšdŸ obserwatorem, który przypatruje się życiu, zobacz, co Ci ono przynosi, jakš naukę, jakie wskazówki. Jeœli napotkasz „problem” zmierz się z nim. Nie przyszedł on po to, aby powalić Cię, lecz aby wzmocnić. Pokaż, że jesteœ dzieckiem Boga. Pokaż swš siłę. Zmierz się z nim. Jeœli zrozumiesz, że œmierć nie istnieje, że jesteœ wiecznš cudnš istotš, przecudnym płomieniem, nie będziesz się obawiał œmierci, choroby, trudów. To życie to jeden z etapów Twojej nauki, przedstawienie, w którym grasz. Nie jesteœ tylko aktorem, również reżyserem. Jeœli grasz w tragedii, zmień scenariusz. Jeœli nie możesz, przyjrzyj się tej roli z bliska, wycišgnij naukę. Ale patrz z boku, nie identyfikuj się z rolš. Na to życie wybrałeœ takš opcję, takie doœwiadczenia, jeœli wycišgniesz wnioski i zmienisz zapatrywanie, Twoje życie odmieni się. Jeœli będziesz chciał dalej grać rolę ofiary, to twój wybór i nie miej pretensji do Boga, dał Ci wolnš wolę. Jeœli jednak chcesz zmienić swojš role i zagrać inne przedstawienie, podnieœ się i podejmij decyzję. Jeœli powiesz chcę, œwiat cudownych istot duchowych, pomoże Ci. Twój Anioł Stróż, Przewodnik, jest zawsze z Tobš. Ty go nie słyszysz, ale on słyszy Ciebie. Nie spodziewaj się jednak, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Twoje życie odmieni się w jeden dzień. To proces, praca, nauka. Aby był trwały, musi być ustabilizowany poprzez systematycznš pracš nad zrozumieniem i budowanie siebie dzień po dniu. Jak tego dokonać? Pomoże Ci ksišżka „Dla miłoœci stworzeni”. Jeœli już podejmiesz decyzję, że chcesz żyć pełniš życia, napisz na kartce: „ Jestem cudownym œwiatłem, które wcieliło się w ciało dla zwycięstwa. Jestem zwycięzcš” Czytaj jš często, postaw w widocznym miejscu. Napisz czerwonym flamastrem. I nie patrz na innych, ta praca należy do Ciebie. Nikt tego za Ciebie nie zrobi. Jeœli brak Ci sił do walki, znajdŸ cel, lecz jaki by on nie był, najgłówniejszym celem jest własny wzrost, budowanie swej siły i nowego radosnego życia. Celem może być osišgnięcie fortuny, ciekawa praca, szczęœliwy zwišzek, wychowanie dzieci. Lecz to tylko poœredni cel. Bo jeœli skupisz się tylko na nim, po jakimœ czasie znów znajdziesz się w krytycznej sytuacji. Głównym celem jest budowanie własnej siły i szczęœliwego życia w miłoœci To nie egoizm. Jeœli osišgniesz szczęœcie będziesz mógł dzielić się nim z innymi. Jeœli odnajdziesz wewnętrznš siłę i moc, będziesz mógł pomagać innym. Sš ludzie, którzy wolš grać rolę ofiary, myœlšc, że w ten sposób zatrzymajš partnera, dzieci. Użalajš się nad sobš, więziš innych, nie zdajšc sobie zupełnie sprawy, że tworzš negatywnš karmę. Sukces w życiu, to nie koniecznie bogactwo materialne, zaszczyty, kariera. Możesz mieć to wszystko. Jeœli taki był plan Twej duszy, możesz iœć tš drogš, nie ma w niej nic złego. Jednak nie uzależniaj swego szczęœcia od osišgnięcia czegokolwiek, ani od żadnego człowieka. Bo wówczas, gdy przyjdzie gorszy okres lub odejdzie człowiek, stracisz tę radoœć. Jeœli nauczysz się miłoœci do siebie, odnajdziesz w sobie boski płomień, zrozumiesz, że żyjesz dla nauki i wzrostu, zbudujesz swš moc, wówczas będziesz szczęœliwy już zawsze. A o to przecież chodzi. Dostaję często pytania dotyczšce rozwoju duchowego. Często jest on utożsamiany z godzinnymi medytacjami, odosobnieniem. Zgoda, jeœli masz powołanie do życia klasztornego, tak, możesz tak żyć. Jednak nie jest to jednoznaczne z rozwojem duchowym. Można spędzić całe lata na medytacji i nie zrozumieć sensu życia. Nie musisz tego robić. Doceń życie. Pokochaj siebie i innych. Dostrzeż w każdej istocie miłoœć, nawet, jeœli jej zewnętrzny obraz przeczy temu. To tyko masa zapomnienia. Pokochaj życie, ciesz się każdš jego sekundš. Dziękuj za dar życia, za możliwoœć wzrostu. Pokochaj siebie i przyjmij w życiu motto: „Co mogę zrobić jeszcze dla innych” Jest tylu potrzebujšcych pomocy. Nie litoœci, a wsparcia. PozbšdŸ się depresji i ucz innych jak to uczynić, to piękne zadanie. Budowanie siły drugiego człowieka. Zapewniam Cię, że jeœli zechcesz się zastosować do tych kilku wskazówek Twoja depresja zniknie i więcej nigdy nie pojawi się. Œwiat nie jest zły, jest taki, jakim chcemy go widzieć. Gdy będziesz szczęœliwy będziesz widział przecudne kolory, odczuwał wspaniale zapachy, słyszał niepowtarzalne dŸwięki, spotykał życzliwych uœmiechniętych ludzi. Twórz z nimi ten jedyny w swej urodzie, œwiat. Szczęœliwš planetę, szczęœliwych ludzi. www.zyjwmilosci.orge.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.