Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Konflikt światowy.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6

Jak widzicie obecnš sytuację geopolitycznš na œwiecie? Bo dla mnie to jest nie ciekawie. Amerykanie którzy chcšc nie chcšc sš gwarantem bezpieczeństwa œwiatowego, zaczeli temperowanie terroryzmu. Afganistan był ok, nawet dobrze poszło. Lecz Irak to totalna porażka. Terroryzm zmienił swoje oblicze, poprzez działania w Iraku na całym œwiecie œwiry muzułmańskie zapałały takš nienawiœciš do USA że sami bez niczyjej pomocy zaczynajš działać. Takie osoby jest trudniej znaleœć niż siatkę terrorystycznš, bo nie ma przez kogo do nich dojœć do czasu aż coœ zrobiš, a jak zrobiš to już jest za puŸno. Wycofanie się z Iraku jest niemożliwe bo pokaże słaboœć USA i œwiry pomyœlš że terror działa i zacznš go stosować na większš skalę, najprawdopodobniej w Europie, która jest najbardziej narażona. Jesteœmy w niezłym impasie, jak myœlicie co może się stać, jakie mogš być scenariusze, czy jest jakiœ ratunek?

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

szuineg:
Jesteœmy w niezłym impasie, jak myœlicie co może się stać, jakie mogš być scenariusze, czy jest jakiœ ratunek?
scenariusz najbardziej możliwy, a dla mnie wręcz pewny to taki, że dojdzie do dużego zamachu terrorystycznego. potem może być odwet ze strony Zachodu na kraje islamskie, a od tego kroczek do III wojny œwiatowej. I zgadzams się, że zamachu nie musi dokonać wielka siatka terrorystyczna, a jedynie grupka skrajnych wyznawców islamu, którzy czekajš na byle pretekst ja zauważam małe analogie do sytuacji przed I wojnš œwiatowš. duże państwa łšczš się w sojusze, przy okazji pocišgajš za sobš małe kraje, które naiwnie liczš na jakieœ profity (USA i UK razem np. z Polskš, która mała powierzchniowo nie jest, ale mała jest w sensie politycznym, z drugiej strony Francja i Niemcy, ewent. Rosja). Sprzeczne interesy. Słaboœć oraganizacji, takich jak np. ONZ. W państwach Europy Œrodkowej małe zamieszanie (Węgry). Myœle, że można by znaleŸć jeszcze kilka, ale niebardzo chce mi sie teraz myœleć ;)

Dokładnie, pojawiajš się nowi gracze, którzy nie bojš się jawnie postawić po jedej ze stron. Wenezuela, kóra jest nastawiona wrogo do USA, przymila się do wszystkich którzy podzielajš jej nienawiœć do stanów. Wielkš niewiadomš sš tylko prawdziwe potęgi: Rosja, Chiny i Indie, każdy z tej trójki może przechylić szalę na swojš stronę.

szuineg:
Wielkš niewiadomš sš tylko prawdziwe potęgi: Rosja, Chiny i Indie, każdy z tej trójki może przechylić szalę na swojš stronę.
- Rosja, pamiętajšc 17.09.1939 powinnismy zapamiętac, że nie powinno się z nimi wchodzić w żadne układy. tak jak z Lepperem, tylko głupiec wejdzie z nim teraz w układ, chyba, że chce byc pozniej skompromitowany jakims tajnym nagraniem - Chiny, być może poprš każdego kto będzie walczył z USA i œwiatem zachodnim, ale oni sš dla mnie wielkš niewiadomš - Indie, licze, że w ich przypadku góre weŸmie zdrowy rozsšdek i tak jak mówi buddyzm nie będš się angażować w przemoc, a na szczęœcie tam dominuje buddyzm a nie islam

Campari:
- Indie, licze, że w ich przypadku góre weŸmie zdrowy rozsšdek i tak jak mówi buddyzm nie będš się angażować w przemoc, a na szczęœcie tam dominuje buddyzm a nie islam
Znajšc historię kaszmiru, nie byłbym taki pewny co do tego buddyzmu, ciekawe jakby się zachowali gdyby grupa do której byłoby im bliżej miałaby już w swoim gronie pakistan?

szuineg:
ciekawe jakby się zachowali gdyby grupa do której byłoby im bliżej miałaby już w swoim gronie pakistan?
ten pakistan może być punktem zapalnym w tamtym rejonie œwiata. tak jak Kurdowie w Turcji, czy Czeczeńcy w Rosji, którzy pewnie jeszcze nie dali za wygranš
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.