Sobota, 9 wrzenia 2006
"Bo we mnie nie ma seksu"
Słowo Polskie Gazeta Wrocławska 02:01
(aktualizacja 2006-09-08 06:45)
Sš wykształceni, zadbani, umiechnięci. Ludzie sukcesu. Każdego, tylko nie łóżkowego. Intymna sfera życia dla nich nie istnieje. Mówiš na siebie AS-y, od słowa aseksualni.
Nareszcie! Tak Kasia Nowak skwitowała wiadomoć o tym, że do Polski wkracza międzynarodowa organizacja Aven, walczšca o prawa ludzi, którzy nie uprawiajš seksu. Kasia ma 29 lat, prawdziwego imienia i nazwiska w życiu nie ujawni. Pracuje w biurowcu dużej firmy. I w życiu nie była z nikim w łóżku.
W przeciwieństwie do Gabrysi (34 lata, kosmetyczka), która miała nawet męża. Teraz wychowuje synka. Samotnie. Mšż odszedł, gdy przekonał się, że Gabrysia była demonem seksu tylko do chwili, gdy rok po lubie zaszła w cišżę. Potem zrobiła się zimna jak głaz. Seksu nienawidziłam od zawsze, ale chciałam mieć dziecko. Kochałam się z mężem jak szalona wspomina. Gdy zobaczyłam dwie kreski na tecie cišżowym, odetchnęłam z ulgš, że już nikt nie będzie mnie nigdy dotykał. Mšż długo nie mógł zrozumieć, co się ze mnš stało. Odszedł, gdy mały miał 2 lata. Nawet nie próbowałam go zatrzymywać. Nie z wyrachowania, tylko włanie z miłoci. Wiedziałam, że nigdy nie będę dla niego partnerkš w łóżku dodaje.
Syndrom modliszki
Kasia i Gabrysia sš AS-ami. Dlaczego seks ich nie interesuje? To tak, jakby kto ci kazał chodzić w upał w futrze. Nie chodzisz, bo ci goršco. To naturalne. Tak samo jest z nami. Nie czujemy tego, nie chcemy i już tłumaczš. Kasia deklaruje, że pozostanie dziewicš do końca życia. I to nie wynika ani z wyznania religijnego, ani z innych takich przyczyn. Chcę z kim być, ale po to, żeby porozmawiać, pójć na spacer. Brzydzę się fizycznociš - mówi.
Problem aseksualnoci dotyka w równym stopniu, i kobiet i mężczyzn. Tacy ludzie stanowiš 1,5% całej populacji, więc w Polsce jest ich ponad pół miliona. Przystojni mężczyni, ładne kobiety. wietni specjalici. Ponieważ nie mogš realizować się w seksie, tę energię kierujš na swojš pracę, osišgajš sukcesy - mówi Wiesław lósarz, seksuolog, psycholog. Przypadek Gabrysi pan doktor okrela jako typowe dla kobiet z aseksualizmem zachowanie, tzw. zespół modliszki. Pragnie seksu tylko wtedy, kiedy pragnie dziecka - tłumaczy.
To można wyleczyć
Seksuolodzy podkrelajš, że sama nazwa aseksualni jest nowš modš, która przyszła do nas z Zachodu. Sam problem zaburzeń seksualnych u ludzi jest znany od dawien dawna. Bo aseksualnoć jest po prostu zaburzeniem. Takim, które można leczyć - mówi doktor Wiesław lósarz. Ma wiele przyczyn. Często sš to np. problemy emocjonalne albo te zwišzane z rozwojem seksualnym. Czasem po prostu brak partnera, który umiałby pokazać, jak piękny może być seks. W innych przypadkach depresja czy permanentny stres. Ludzie jednak tak przyzwyczajajš się do tego, że żyjš bez seksu, iż wydaje im się, że go nie potrzebujš. Traktujš to jako filozofię życiowš, łšczš się nawet w stowarzyszenia. Skoro majš je motocyklici czy geje, to oni też chcš - dodaje. Aseksualnoć można wyleczyć i normalnie żyć. Bo życie bez seksu, niestety, nie jest zdrowe. To jest naturalny popęd, jak jedzenie, picie. Seks jest siłš napędowš, bez niego życie jest szare, beznadziejne i ułomne - mówi seksuolog Ryszard Smoliński. I może le odbić się na zdrowiu. To jak z czajnikiem z gwizdkiem, gdy zatkamy w nim odpływ pary. Para musi w końcu gdzie znaleć ujcie, wybuchnšć. Tak samo jest z ludzkim organizmem tłumaczy.
Jestemy, żyjemy
Jednak aseksualni, wbrew opiniom lekarzy, walczš o swoje prawa w inny sposób. Kampanię promocyjnš rozpoczyna w Polsce międzynarodowa organizacja Aven, zrzeszajšca ludzi, którzy nie uprawiajš seksu. Czy czujemy się dyskryminowani? - pyta Kasia. Kto powiedziałby, że nie. Bo w pewnym sensie nie jestemy szkodliwi społecznie. Nie roznosimy HIV ani innych chorób przenoszonych drogš płciowš, nie organizujemy pikiet. Ale ludzie nas zupełnie nie rozumiejš, nawet gdy się dowiedzš, to pukajš się w czoło. A przecież my jestemy, żyjemy. Moi rodzice, choć zebrałam się na odwagę, dalej nie rozumiejš, o co mi chodzi. Wypytujš, kiedy będę miała narzeczonego i podejrzewajš, że jestem lesbijkš. A dla mnie po prostu seks nie jest najpiękniejszš sprawš na wiecie.
Zaczęło się od Internetu
Aven, międzynarodowa organizacja walczšca o prawa ludzi, którzy nie uprawiajš seksu, powstała w 2001 r. w amerykańskim Saint Louis. Założył jš David Jay, 20-letni aseksualista. Na poczštek stworzył forum dyskusyjne
www.asexuality.org. Po pięciu latach Aven rozrosła się do organizacji zrzeszajšcej tysišce członków w wielu krajach oprócz USA sš już obecni m.in. we Francji, Holandii, Izraelu, Japonii, Niemczech. W Polsce aseksualni również zaczęli swš działalnoć od stworzenia forum internetowego. Jego adres to:
www.asexuality.org.pl. Do tej pory majš 200 zarejestrowanych członków. Wejcie Aven do Polski ma być poprzedzone specjalnš kampaniš w największych miastach.
(Polskapresse)
Szkoda, że tak mało majš chętnych do członkostwa!! Randka z kim takim przynajmniej się by opierała na komunikacji!! Ciekawe, na ile się to przekłada w zachowaniu. Ciekawe to dowiadczenie jest!!