| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Pole margnetyczne ziemi | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9 |
|
Wiem z pewnych źródeł, że podobno ziemia delikatnie zmienia położenie biegunów za sprawą jądra ziemi. Chciałbym dowiedzieć się o tym trochę więcej, więc jeśli ktoś coś wie, niech napisze!
|
|
|
Biegunów, powiadasz. Zakładam, że magnetycznych ? Bo są jeszcze bieguny (nie wiem, jaką mają mądrą nazwę), będące punktami przenikania osi obrotu Terry z jej powierzchnią. Te bieguny również mieniają położenie, zataczając okregi wokół tzw. biegunów geograficznych (to już trzecie bieguny :)), co spowodowane jest precesją i trwa chyba coś około 2150 lat (za tę liczbę nie daję głowy, równie dobrze może być jedno zero więcej). Istnieje mozliwość, że precesja wpływa na zmianę położenia jądra Terry, które w sumie jest zbudowane z ferromagnetyków, i w ten sposób zmienia się położenie biegunów magnetycznych...
Czy to, co napisałem, ma dla Ciebie sens ?
[%sig%]
|
|
|
Bieguny non stop się odchylają i to jest naturalne. Nie wiem na ile wierzyć informacjom z którymi miałem do czynienia, lecz mówią one o tym, iż biegun odchyla się(nienaturalnie, czyli szybciej i w określonym ierunku), jest to ruch ciągły, choć powolny, na tyle jednak szybki, by już przyczyniać się do obserwowanych zmian klimatycznych na Ziemi. Kulminacja ma ponoć nastąpić w 2012r., wtedy może dojść do kataklizmów na skalę całej planety. Najgorszy scenariusz - zginie większość ziemskiej populacji, najbardziej optymistyczny - przy życiu pozostanie maksymalnie 2 miliardy ludzi. Czas pokaże. Przyszłość w najmniejszym stopniu powinna nas zajmować. O tyle tylko aby skupić się na przywrócaniu równowagi w tym systemie, mając na uwadze fakt, iż gdy nie weźmiemy się za to, to w przyszłości możemy obudzić się z ręką w nocniku...
|
|
|
Jak najbardziej magnetycznych Leto (zdawało mi się, że to zasugerowałem)
|
|
|
Moim zdaniem ,nie ma powodu domniemać [a nawet logicznych podstaw] ,by zakładać że przemieszczanie się biegunów- nagle przyspieszy,zatem w roku 2012 -nic nagle się nie zmieni,-oczywiście zakładam że Ziemię nie [trafi] kosmiczny -przybysz,który teoretycznie może teraz płynie w naszą stronę .
cze.
|
|
|
Wedlug ustaleń naukowców zmiana biegunów nastopi za jakieś 1000 lat, wiec nie ma co się martwić, odcylenia beigunów powodowane jest poprzez jądro, w jądrze powstaje olbrzymie ilości energi elektrycznej a także magnetycznej.
Zmiana beigunów bedzie katastrofą dla nas z tego powodu że wszysto co dziś istnieje - elektronika itd jest oparta o pole magnetyczne Ziemi. Dobrze ze już nie bedzie mnie wtedy :P
|
|
|
|
|
|
byl tutaj juz kiedys podobny temta, bylo tez sporo opisane na temat samej precesji, co zreszta mozna znalezc w innych miejscach .. W sieci jest sporo informacji, ale poniewaz temat wydaje sie byc ciekawy, dobrze, ze sie znowu tu pojawil...
link od nieobecny (---.internetdsl.tpnet.pl) tez super.
pozdrawiam a pod spodem cos dodam.
Precesja osi Ziemi
Jest to zjawisko przejawiajšce się wykonywaniem przez o Ziemi ruchu po powierzchi bocznej stożka. Innymi słowy, o ziemska kreli na tle nieba okršg. Zakrelenie pełnego okręgu trwa 26 tysięcy lat.
Zjawisko to jest wywołane przez siły grawitacyjne Księżyca i Słońca. O obrotu Ziemi nie jest prostopadła do jej płaszczyzny obiegu wokół Słońca (ekliptyki), ale pochylona pod kštem ok. 23,5°. Jednoczenie Ziemia nie jest kulš. Wokół równika więc zgromadzona jest większa masa. Księżyc i Słońce przycišgajšc tę masę, starajš się "wyprostować" o Ziemi. Jednak planeta wiruje za szybko, by poddać się tym siłom. W rezultacie jej o zakrela stożek i nie może zachować stałego położenia w przestrzeni. Skutkiem precesji Ziemi równik niebieski wędruje po ekliptyce z prędkociš 1° na 72 lata, a biegun niebieski zakrela wokół bieguna ekliptyki okršg o promieniu 23,5°. Dlatego też Gwiazda Polarna nie zawsze była na biegunie nieba. Za 11 tysięcy lat będzie tam się znajdować Wega. Podobnie przesuwa się po ekliptyce punkt Barana, inaczej zwany punktem równonocy wiosennej. Precesja powoduje również różnicę między rokiem gwiazdowym a rokiem zwrotnikowym.
*Precesja osi Ziemi została odkryta przez Hipparcha w 130 roku p.n.e.
*Zaburzenia w precesji Merkurego wywołane przez grawitację Słońca były pierwszym dowiadczalnym potwierdzeniem teorii względnoci.
pozdrawiam
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |