Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Przyciąganie? Co to?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13

Czy ktoś kiedyś zastanawiał się nad pytaniem czym jest przyciąganie? Jak wytłumaczyć takie zjawisko? (Nie odpowiadając że to odziaływanie, bo to nic nie wyjaśnia)

Przyciąganie jest to przyciaganie (pojęcie pierwotne) nie majace defincji :) Wystarczy powiedzieć: jak podskoczysz w góre to po chwili jesteś na dole :) jest to oddziaływanie jądra itd itd. Na księżycu musi być ekstra - film z lądowania.

Czy naprawdę to nikogo nie interesuje?

Głupie gadanie (Tofika). Przyciąganie (masz na myśli grawitację, rzecz jasna), to - zależności od szkół fizyki - zjawisko polegające na: a) pewnej "tendencji" ciał obdarzonych masą do generowania siły działającej wzdłuż wektora łączącego środki mas tych ciał, a proporcjonalnej wprost do iloczynu ich mas i odwrotnie do kwadratu odległości, b) występowaniu jednobiegunowego "pola sił", generowanego jak wyżej, c) generowaniu przez ciała masowe "zakrzywień" otaczającej je czasoprzestrzeni, które to zakrzywienia powodują w/w zjawisko przyciągania, oraz szereg innych (np. odchylanie toru cząsteczek świetlnych) Osobiście, rzecz jasna, przychylam się do trzeciej wersji, no ale ja jestem zboczony. :) [%sig%]

przyciąganie [grawitacja],to najbardziej ciekawe [oddziaływanie] w przestrzeni ,jakiegokolwiek pola.My i [zawodowcy] obserwujemy tylko pośrednie efekty tego zjawiska,zaś somo zjawisko jest [moim zdaniem],-powodowane czynnikiem niematerjalnym [informacią]?,która to -jest glównym powodem istnienia materii a wraz z nią -przestrzeni-[wszechświata nieskończoności],samo pojęcie CZAS-nie ma większego znaczenia,choć jest dla nas pomocnym terminem istnienia materii.Wielkim i niepojętym,lecz najistotniejszym [czynnikiem]jest [moim zdaniem]-przyczyna owej wszechobecnej i ponadczasowej informacji.Moim zdaniem,we wszechświecie wszystkiego jest nieskończoność,a to co my postrzegamy -jest tylko zmianą formy tu i teraz-w owej nieskończoności.Sam np.-człowiek jest inteligentnym [przejawem] owej niepojętej i ponadczasowej PRZYCZYNY.Dlatego jesteśmy nieśmiertelni,-zmienia się [tylko] nasza forma.Tak sobie tłumaczę owe ,bardzo ciekawe zagadnienia,-nie tylko dla zawodowców.Poznawanie jest [oczywiście] -nieskończone-jak przestrzeń.Być może jestem w błędzie ,może jutro zmienię postrzeganie?,-dlatego samo jutro,jest dziś ciekawe,tak jak przyciąganie,-cze.

Przyciaganie (odpychanie) to nic innego jak efekt istnienia!

Kto wie dlaczego Ksiezyc nie spada na Ziemie?

mike: Spałeś na fizyce, czy sobie jaja robisz ?? [%sig%]

mike widzisz... Ksiezyc znalazl sie w rownowadze wokolplanetarnej... tor ruchu po jakim sie przemiszcza wywoluje powstanie sily odsrodkowej:) Dowody na to ze kiedys poruszal sie po wiekszej srednicy a jego rotacja wokol wlasnej osi byla wieszka swiadcza dowody jakie zostaly pozostawione na jego powierzchni - kretery. Teraz jego rotacja jest w takich rownowadze, ze widzimy go odwroconego zawsze ta samo strona do Ziemii. Tak to juz jest.. ze sily sie rownowaza!:)

Arkadiush ma rację. Za sprawą przyciągania planet cały wszechświat trzyma się kupy. Dopiero by było gdyby tak NIE było!!!

To co [chciało zaistnieć] "inaczej"-a nie spełniło powstałych zasad w [polu],które dziś mamy-kosmos itd.,-nie istnieje,to co istniało a przestało ,nie miało innego wyboru-tak jak inne słońca zgasły,zgaśnie i nasza gwiazda wg. znanych nam kosmicznych praw pola-[zasad].Zmienia się nieustannie -wszystko i wszędzie,bezruch nie isnieje-bo takie jest nasze środowisko fizyczne .W całym bezmiarze kosmosu nie ma ,nie było i nie będzie idealnej pustki-[bezruchu].Idealna nicość jest tylko określeniem umownym ,sama zaś pustka nie ma racji bytu.Nagdybałem -lecz mi to pasuje. cze.Acha-nieskończoność jest absolutem,-to najbardziej fascynująca cecha we wszechświecie.Jeśli nawet zaistniał jakiśtam [wielki wybuch] to tylko jako zjawisko lokalne [TU] ,zaś sam kosmos jest nieskończony,ponadczasowy,po prostu JEST. mi to pasuje ,-cze.

www.psi.edu.tc - odpowiedz znajdzisz tam....... [%sig%]

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

no nie no znowu ten bak :|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.