| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Przyciąganie? Co to? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13 |
|
Czy ktoś kiedyś zastanawiał się nad pytaniem czym jest przyciąganie? Jak wytłumaczyć takie zjawisko? (Nie odpowiadając że to odziaływanie, bo to nic nie wyjaśnia)
|
|
|
Przyciąganie jest to przyciaganie (pojęcie pierwotne) nie majace defincji :) Wystarczy powiedzieć: jak podskoczysz w góre to po chwili jesteś na dole :) jest to oddziaływanie jądra itd itd. Na księżycu musi być ekstra - film z lądowania.
|
|
|
Głupie gadanie (Tofika).
Przyciąganie (masz na myśli grawitację, rzecz jasna), to - zależności od szkół fizyki - zjawisko polegające na:
a) pewnej "tendencji" ciał obdarzonych masą do generowania siły działającej wzdłuż wektora łączącego środki mas tych ciał, a proporcjonalnej wprost do iloczynu ich mas i odwrotnie do kwadratu odległości,
b) występowaniu jednobiegunowego "pola sił", generowanego jak wyżej,
c) generowaniu przez ciała masowe "zakrzywień" otaczającej je czasoprzestrzeni, które to zakrzywienia powodują w/w zjawisko przyciągania, oraz szereg innych (np. odchylanie toru cząsteczek świetlnych)
Osobiście, rzecz jasna, przychylam się do trzeciej wersji, no ale ja jestem zboczony. :)
[%sig%]
|
|
|
przyciąganie [grawitacja],to najbardziej ciekawe [oddziaływanie] w przestrzeni ,jakiegokolwiek pola.My i [zawodowcy] obserwujemy tylko pośrednie efekty tego zjawiska,zaś somo zjawisko jest [moim zdaniem],-powodowane czynnikiem niematerjalnym [informacią]?,która to -jest glównym powodem istnienia materii a wraz z nią -przestrzeni-[wszechświata nieskończoności],samo pojęcie CZAS-nie ma większego znaczenia,choć jest dla nas pomocnym terminem istnienia materii.Wielkim i niepojętym,lecz najistotniejszym [czynnikiem]jest [moim zdaniem]-przyczyna owej wszechobecnej i ponadczasowej informacji.Moim zdaniem,we wszechświecie wszystkiego jest nieskończoność,a to co my postrzegamy -jest tylko zmianą formy tu i teraz-w owej nieskończoności.Sam np.-człowiek jest inteligentnym [przejawem] owej niepojętej i ponadczasowej PRZYCZYNY.Dlatego jesteśmy nieśmiertelni,-zmienia się [tylko] nasza forma.Tak sobie tłumaczę owe ,bardzo ciekawe zagadnienia,-nie tylko dla zawodowców.Poznawanie jest [oczywiście] -nieskończone-jak przestrzeń.Być może jestem w błędzie ,może jutro zmienię postrzeganie?,-dlatego samo jutro,jest dziś ciekawe,tak jak przyciąganie,-cze.
|
|
|
Przyciaganie (odpychanie) to nic innego jak efekt istnienia!
|
|
|
mike widzisz... Ksiezyc znalazl sie w rownowadze wokolplanetarnej... tor ruchu po jakim sie przemiszcza wywoluje powstanie sily odsrodkowej:) Dowody na to ze kiedys poruszal sie po wiekszej srednicy a jego rotacja wokol wlasnej osi byla wieszka swiadcza dowody jakie zostaly pozostawione na jego powierzchni - kretery. Teraz jego rotacja jest w takich rownowadze, ze widzimy go odwroconego zawsze ta samo strona do Ziemii. Tak to juz jest.. ze sily sie rownowaza!:)
|
|
|
Arkadiush ma rację. Za sprawą przyciągania planet cały wszechświat trzyma się kupy. Dopiero by było gdyby tak NIE było!!!
|
|
|
To co [chciało zaistnieć] "inaczej"-a nie spełniło powstałych zasad w [polu],które dziś mamy-kosmos itd.,-nie istnieje,to co istniało a przestało ,nie miało innego wyboru-tak jak inne słońca zgasły,zgaśnie i nasza gwiazda wg. znanych nam kosmicznych praw pola-[zasad].Zmienia się nieustannie -wszystko i wszędzie,bezruch nie isnieje-bo takie jest nasze środowisko fizyczne .W całym bezmiarze kosmosu nie ma ,nie było i nie będzie idealnej pustki-[bezruchu].Idealna nicość jest tylko określeniem umownym ,sama zaś pustka nie ma racji bytu.Nagdybałem -lecz mi to pasuje.
cze.Acha-nieskończoność jest absolutem,-to najbardziej fascynująca cecha we wszechświecie.Jeśli nawet zaistniał jakiśtam [wielki wybuch] to tylko jako zjawisko lokalne [TU] ,zaś sam kosmos jest nieskończony,ponadczasowy,po prostu JEST.
mi to pasuje ,-cze.
|
|
|
www.psi.edu.tc - odpowiedz znajdzisz tam.......
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |