| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Wojna prowadzi do pokoju ? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 17 |
|
Forumowicze,
Uprzejmie proszę o weryfikację mojego poglšdu na konflikt na Bliskim Wschodzie. Teza robocza jest taka, że premier Olmert utraciłby wpływy, gdyby nie zaatakował. Wojna niszczšca z Hezbollahem prowadzi do pokoju - to teza główna.
A wszystko przez Wyborczš, w której wywiady z byłym radnym Jerozolimy, przekonały mnie do rezygnacji ze zdecydowanej kontestacji tej wojny.
Otóż sš dwie okolicznoci tej sytuacji. Miało odbyć się referendum, czy Izrael i Palestyna mogš pokojowo współistnieć. Wiadomo było, że społeczeństwa to poprš. To było nie na rękę radykałom islamskim. IMHO radykałom żydowskim również. Druga okolicznoć jest taka, że ataki na społecznoć izraela powodujš, że ona się radykalizuje i chce wojny. Natomiast w ostatnich wyborach prawica, która oczekuje militarnego zwycięstwa przegrała. Olmert dšży do pokoju. Np. rok temu, gdy Izrael został ostrzelany zaczepnie, Izrael nie odpowiedział,bo wiedział, że to tylko atak zaczepny. Hezbollah, czyli islamscy radykałowie, wie o tym, że atakowane społeczeństwo Izraela się radykalizuje. Wie również, że jeli dojdzie do referendum, to roszczenia radykałów nie zostanš zrealizowane. Dla radykałów zatem im gorzej, tym lepiej. Porwali więc żołnierzy izraelskich, bo nie mieli wyjcia i musieli zrobić co by nie mogło dojć do referendum. Olmert za nie miał wyjcia. Gdyby nie zaatakował, mógłby stracić władzę, którš przejęłaby prawica, która nie chce pokoju. Olmert więc zaatakował i dšży do zniszczenia bojówek Hezbollahu, które znajdujš się na granicy z Libanem. Docelowo chodzi o to, aby jedynym partnerem dla Olmerta na tym terenie był Abbas, który również popiera referendum. Jeli nie będzie Hezbollahu, dogadajš się. Za rok wojska Izraelskie majš się wycofać. Nie ma Hezbollahu, nie ma problemu. Można przystšpić do pokojowego współistnienia w regionie. Europa za nie dostrzega, że to nie chodzi po prostu o odpowied na porwanie dwóch żołnierzy izraelskich.
Tak widzę przyczyny tej wojny. Co sšdzicie?
[%sig%]
|
|
|
Zauważ, że macie tu wštki nie tylko paranormalne, ale i normalne też.
[%sig%]
|
|
|
Czyli twierdzisz że cel uwięca rodki? I za cenę pokoju w przyszłoci można toczyć wojnę teraz? To życzę ci aby twoja osoba stanęła na przeszkodzie komu kto tak mysli i idzie przez życie po trupach.
A gdyby żydzi chcieli to zrobić dobrze to po stronie libańskiej nie gineliby cywile, pienišdze na chowanie swoich cywili do bunkrów i ich ewakuację to majš, więc niech się zatroszczš o libańczyków skoro to chodzi o hezbollah.
Majš tyle kasy i rodków technicznych że wywieliby każdego kto by chciał, potem w jeden dzień zrównaliby teren z ziemiš, przez nastepny miesišc odbudowali ludziom domy i poszli do siebie. Ale oni pokazujš tylko siłę, butę i arogancję wobec nie tylko libańczyków z którymi się nie liczš, ale wobec całego wiata, pokazali że mogš sobie robić co chcš. Dobrze że nie graniczymy z izraelem, choć jak im nie oddamy jakich wyimaginowanych długów za wojnę to zapewnę nie zawachajš się i na nas zrzucić jakš rakietkę.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Uważam że na Bliskim Wschodzie już dawno powinni powybijać się nawzajem.
Strasznie sš posłuszni Szatanowi!
|
|
|
Szuinegu ja tak nie mylę. Po prostu Bliski Wschód to bardzo złożony konflikt i staram się opisać aktualnš jego sytuację. Zrozumieć chcę w jakiej rzeczywistoci istnieje taki Olmert.
[%sig%]
|
|
|
Demostenes,
czy ty czytales juz kiedys tutejsze wypowiedzi ? Po co tworzyc kolejny taki sam temat, skoro mogles go po prostu podlaczyc do innych topikow ?
twierdzisz:...."Bliski Wschód to bardzo złożony konflikt i staram się opisać aktualnš jego sytuację. "...
DZIEKI CI o Demosteniesie, bo bez tej Twojej informacji zylibysmy zupelnie nieswiadomi tego o czym nas raczyles poinformowac !
mam do Ciebie takie bardziej prywatne pytanko:
Widziales Ty kiedys np. weza ? albo, chocby zolwia ?
- te zwierzeta nie maja napletka, wiedziales o tym ?
A TY, masz napletek ?
pozdrawiam
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Romku,
Niekulturalny jeste. Nie dlatego, że piszesz co o napletku, bo to rozkoszny temat, ale dlatego, że stosujesz agresję intelektualnš. Przedstawiłem swoje poglšdy nt. wojny blisko-wschodniej, a Ty je skróciłe do tego, że uważam, że problem blisko-wschodni jest skomplikowany. I w tym jest agresja. Pojmuję, że tłumaczy doskonale ten fakt emblemat jaki masz w podpise.
[%sig%]
|
|
|
naprawdę? Nie wiedziałem o tym że gady nie majš napletka. Hmm, to by rozjaniało sytuację (no chyba że to taki super zbieg okolicznoci).
|
|
|
Na pewno trudno zroumiec nam podłoże takiego konfilktu i podudki jego prowoderów... jednak wiem jedno: jak słusznie stwierdził szuineg - nie ma takiego celu, który uwięcałby rodki... szczególnie takie "rodki"!
W imie czego zginęło najwięcej ludzi w całej historii ludzkoci, jesli nie w imie wiary i boga/ów?? Tylko cóż to za "bóg", który każe mordować? Cóż to za wiara, która prowdzi krwawa sciezka??
Prawda jest taka, ze od wieków wpływowi ludzie pod pretekstem wiary i religii, interprestujšc jš na własne potrzeby, prowadziła tysišce ludzi na rze realizujšc własne przyziemne, płytkie cele...
Mysle, że i tym razem włanie tak jest i nie sšdze zeby tym celem był pokój...
Tam gdzie miecz, krew i płacz nie szukaj szlachetnoci lecz materializmu.
=====================================================================================
Wiekszoć ludzi, którzy maja na to co sie tam dzieje jakikolwiek wpływ wychodzi zapewne z zasady:
"Gdy zgninie jeden to tragedia, gdy zginšł miliony - to tylko statystyki"
=====================================================================================
|
|
|
Hmonie,
Czytajšc pierwszš częć Twojego listu chciałem odpisać, że tam nie chodzi o Boga, ale o interesy. Jakże się zdziwiłem, gdy przeczytałem podsumowanie, że chodzi jednak o materializm.
To o co chodzi?
[%sig%]
|
|
|
Szuineg,
tak, to taki zbieg okolicznosci, zreszta moze maja ?
ja sie chcialem dowiedziec czy Demostenes ma...
gdyby Bog uznal, ze napletek nie jest potrzebny, to by nas stworzyl bez niego...
gdyby zas natura uznala, ze to nie jest glupi pomysl, to bysmy sie rodzili bez tego kawalka skory, a gdyby Darwin we wszystkim mial racje to dziewczynki rodzilyby sie bez blony dziewiczej. A chlopcy na bliskim wschodzie nie musieli by byc obrzezanymi...
Drogi Demostenesie,
jesli poczules sie urazony, to pragne Cie przeprosic. Nie mam bowiem najmniejszego zamiaru skracac Ci czegokolwiek, w tym tez twojego toku myslenia. Przepraszam.
Ale tez nie Ty jestes kimkolwiek by moc miec jakikolwiek autorytet (w tym ten najwazniejszy, moralny) aby mnie osadzac i pisac cokolwiek na temat mojej kultury. Nie znasz mnie, nic o mnie nie wiesz, nic nie potrafisz powiedziec, a zanim cokolwiek madrego napiszesz, badz odpowiesz na proste pytanie dotyczace braku kawalka skory, juz nas obdarowywujesz epitetami i sadzisz !
A kimze jestes ty, ze czujesz sie tu naszym sedzia i uzurpujesz prawo do osadzania naszej kultury ?
wlasnie dlatego mnie bierze zlosc, na to obludne stawianie sprawy, na to zaklamanie we wszystkich tematach !
I jestes szalenie spostrzegawczy ! Brawo ! Dostrzegles "emblemat". Ja rowniez dostrzeglem Twoj podpis i slowa Dawida. dawid, to nie ten co tanczyl na golasa i wysylal na pewna smierc ludzi, na wojne i na front, tylko dlatego, ze spodobala mu sie kobieta i chcial se ja wyruchac ? No popatrz sam. Nic tylko gwiazdke wam dac, dawidowa...
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Romku,
Nie ma dla mnie nic ważniejsze, ponad umiejętnoć dogadania się z ludmi. Mam nadzieję, że również postarasz się, by fatalny poczštek naszej rozmowy, nie uniemożliwił Wam, merytorycznej analizy moich spostrzeżeń. Ponieważ ja nie mam jakiego emocjonalnego stosunku do swoich poglšdów. Po prostu patrzšc się zdumiony na Bliski Wschód, spróbowałem opisać to co już się o tym dowiedziałem. Następnie umieciłem to na kilku forach, po których spodziewam się konstrktywnej krytyki tego tekstu. Nie ma więc sensu się emocjonować, tylko się zastanówmy nad tamtš sytuacjš.
Dokonaj, proszę, analizy mojego tekstu. Na razie poznałem jak to wyglšda z perspektywy Izraela. Mógłbym poznać jak wyglšda sytuacja ze strony Hezbollahu lub Abbasa. Może włanie Ty napiszesz co, co poszerzy mojš wiedzę o tej, nowej dla nas wszystkich, sytuacji.
[%sig%]
|
|
|
no to majš czy nie? bo teraz to albo piszesz zawsze bzdury albo tak jak napisałe dzi w innym wštku, że nigdy nie piszesz nic czego nie jeste pewny.
|
|
|
szuineg, poszukaj sam odpowiedzi
a ja to co jestem Zoologiem, kryptologiem na etacie ejsi ?
;o)
a co do tej samiczki, co to ja Dawid ciachal, to chyba byla Batszeba, nie ?
..."Pewnego wieczora Dawid, podniósłszy się z posłania i chodzšc po tarasie swego królewskiego pałacu, zobaczył z tarasu kšpišcš się kobietę. Kobieta była bardzo piękna. Dawid zasięgnšł wiadomoci o tej kobiecie. Powiedziano mu: To jest Batszeba, córka Eliama, żona Uriasza Chetyty. Wysłał więc Dawid posłańców, by jš sprowadzili. A gdy przyszła do niego, spał z niš. A ona oczyciła się od swej nieczystoci i wróciła do domu. Kobieta ta poczęła, posłała więc, by dać znać Dawidowi: Jestem brzemienna. (...)
Następnego ranka napisał Dawid list do Joaba i posłał go za porednictwem Uriasza. W licie napisał: Postawcie Uriasza tam, gdzie walka będzie najbardziej zażarta, potem odstšpicie go, aby został ugodzony i zginšł. (...)"...
widac, ze nie doczekam sie odpowiedzi o "rozkosznym temacie" napletku...
(?!) czy oni czasem sie nie rozkoszuja tymi obcietymi napletkami ? brrrrr
pozdraw
[%sig%]
|
|
|
Demostenes'ie:
Czytaj także między wierszami...
A na twoje pytanie odpowied kryje sie włanie w owym pytaniu...
'Jesli nie wiadomo o co chodzi...'
Pierwsza częć mojego "listu"/posta to było tylko wprowadzenie...
Ludzie zawsze lubili ukrywac materializm pod otoczkš jakie pięknej idei a więc również (a może przede wszystkim) boga/religii/wiary...
Sam odpowiedz co tym razem kryje sie pod ideš pokoju.
Mam tez sugestie na temat ródła, z którego tak pochopnie wyciagasz wnioski:
Zastanów sie nad tym w jakim stopniu (i kierunku) jest ono tendencyjne.
Pomysl, kto w tej gazecie decyduje o tym co jest publikowane... Kto w niej tworzy cenzure... Czyjš "wyborcza" jest własnociš...
Przypomnij sobie również niedawnš "aferę kary-ka-turowš"
Nigdy nie przyszło Ci do głowy, że media maja za zadanie wyrobić wród społeczeństwa okreslona opinie na dany temat??
Może byłoby lepiej gdyby skorzystał z kiku tendencyjnych ródeł i poszukał prawdy po $rodQ... za-nim co Cię prze-kona, hmmm?
=======================================================================================
Kiedys mylałem: "ilu ludzi, tyle zdań"
Teraz wiem: "Tyle zdań na dany temat, ilu ludzi ma w nim swój interes - reszta to Ci którzy dali się przkonać"
=======================================================================================
|
|
|
Gady nie maja napletka !
napletek
do szeolu !
pisze: "Synu mój, Absalomie! Absalomie, synu mój, synu mój! Obym był umarł zamiast ciebie, Absalomie, mój synu, mój synu!"
Dawid - ojciec Absalona, rozkazal go szukac, calemu wojsku , szukac i tepic, az polegl. Zostal zamordowany z rozkazu swego ojca... I to wlasnie tworca tych postow. Tanczoncy na golasa, zboczeniec mordujacy wlasne dzieci. Od jego imienia maja gwiazde - Dawida...
do szeolu !
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 17 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |