Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
ZYCIE POZA ZYCIEM
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1

Hibernacja to rodzaj hipotermii, snu zimowego, w czasie którego temperatura wewnętrzna organizmu ulega obniżeniu, a metabolizm i inne procesy ulegajš spowolnieniu. Dokładniej rzecz ujmujšc hibernacja polega na umieszczeniu ciała zmarłego człowieka w tzw. termosie (cylindrycznym pojemniku). Wczeœniej odpompowuje się krew i zastępuje jš płynem z glicerynš (zapobiega niszczeniu tkanki !!). Warto nadmienić, że zamrożenie przebiega szybko, gdyż powolne powodowałoby powstawanie szkodliwych kryształków lody. Osobom interesujšcym się krionika polecam "The Prospect of Immortality" Roberta Ettingera. >Podróże w kosmos Naukowcy pracujš obecnie nad nowym pomysłem, narazie jeszcze niemożliwym do zrealizowania. Idea ta jest taka: Astronauci, którzy lecieliby w kosmos byliby poddani zjawisku hibernacji w celu przetrwania długich lotów kosmicznych (n.p w okolicę Saturna). "Nie jesteœmy pewni, czy jest to możliwe" - mówi Marco Biggiogera, ekspert ds. mechanizmów hibernetycznych z uniwersytetu w Pavia (Włochy). "Ale mimo wszystko to nie jest zwariowane" - dodaje. >Do czego służy hibernacja ?? Pomysł polega na zamrażaniu nieuleczalnie chorych pacjentów do czasu, gdy medycyna będzie na takim poziomie, który zagwarantuje wyzdrowienie i obejmje zarówno żywych jak i zmarłych pacjentów. >Pierwszy zamrożony człowiek Jako pierwszy zjawisku hibernacji został poddany doktor dr J. Bedforda, który zmarł na raka płuc. Wykonano jš w roku 1969, a więc aż 36 lat temu. Można więc wywnioskować, że zjawisko to było znane ludziom już od dawna.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.